Ιδέα/πρόταση: Δημιουργίες Μελών (2009)

Απ’ ότι ξέρω, τα δυό μεγαλύτερα και πιό ενεργά forum γιά το ρεμπέτικο, είναι αυτό και το sealabs. Μαζί και τα δυό αριθμούν κάποιες χιλιάδες μέλη.
Από καιρό σκέφτομαι να βρω και να προτείνω κάτι που να σηκώσει ένα δημιουργικό αέρα σ΄αυτό το forum, πέρα απ΄όλα τ΄άλλα που συζητιούνται. Μετά, διάβασα γιά την αναφορά του δημοσιογράφου και ξανακινητοποιήθηκα. Μιά αναφορά δε λέει, γιά μένα, κάτι ιδιαίτερο, αλλά είναι θετικό αν λειτουργήσει σαν ερέθισμα γιά κάτι παραπέρα.

Σκέφτηκα λοιπόν τα παρακάτω:

Μέλη που παίζουν (ερασιτέχνες και επαγγελματίες μουσικοί) υπάρχουν πάμπολλοι. Θα μπορούσατε, αν είναι οι διαχειριστές ανοιχτοί και ενδιαφέρονται να τραβήξουν το κύριο κουπί, ν΄αναλάβει το rebetiko forum μιά διαδικασία, όπου:

τα μέλη που θέλουν επικοινωνούν μεταξύ τους και φτιάχνουν μουσικά σχήματα γιά να παίξουν και βιντεοσκοπήσουν ένα τραγούδι. Τα τραγούδια στέλνονται στο forum, σα συμμετοχή σ΄ένα παγκόσμιο (…) διαγωνισμό νέων σχημάτων ρεμπέτικων, υπό την αιγίδα του forum. Τα δείγματα (συμμετοχές) αποθηκεύονται σε ειδική στήλη, τα μέλη ψηφίζουν, αλλά δημιουργείται μιά επιτροπή κριτών που θα έχει τον τελικό λόγο.

Όταν είναι όλα έτοιμα γίνονται επαφές με δισκογραφικές εταιρίες και προτείνεται το 1ο CD αυτής της προσπάθειας, που θα στηριχτεί (αγοραστικά) από τα μέλη αυτού του forum και άλλων.

Όλος αυτός ο αριθμός των μελών έχουν γνωστούς/ές, ιδέες, επαφές που μπορούν να κινητοποιήσουν και να τις θέσουν στη διάθεση των διαχειριστών του forum που θα οργανώσουν την κοινή προσπάθεια, σκέψεις γιά πιθανούς σπόνσορες κλπ.

Σαν ιδέα δεν είναι κάτι συγκλονιστικό, αλλά βάζει σε μιά κίνηση/παρότρυνση, είναι μιά μαζική και συναδελφική προσπάθεια που δημιουργεί ελπίδες γιά συνεργασία και καλό αποτέλεσμα.

Μιά σημαντική λεπτομέρεια, κατά τη γνώμη μου, είναι η εξής:

δεν επαναλαμβάνονται αυτά που έχουν ήδη γίνει. Δεν επιλέγονται τραγούδια που έχουν ήδη κυκλοφορήσει, από άλλα σχήματα, εκτός αν υπάρχει κάποια κινούρια άποψη. Στρέφεστε σε άγνωστα τραγούδια απ΄το μεγάλο όγκο που υπάρχει και, ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΜΕ ΜΠΟΥΖΟΥΚΙΑ.

Το ποθητό CD έχει μιά εναλλακτική, νέα και ενδιαφέρουσα μορφή και διαφορίζεται από τα άλλα της αγοράς.

Από δικής μου μεριάς, είμαι ανοιχτός να συμβάλλω με εξώφυλλα, lay out, κείμενα κλπ.

ΤΙ ΛΕΤΕ; ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ; :slight_smile:

ΥΓ. Το κυριότερο, είναι μιά προσπάθεια εσείς να παράγετε και όχι μόνο να σχολιάζουμε άλλων και να είμαστε “νεροκουβαλητές”.

Κ εγώ με την σειρά μου είμαι διατεθειμένος εάν η ιδέα αποδεχτεί να συμβάλλω όπως μπορώ και ό,τι μπορώ να κάνω σε Λονδίνο και Αθήνα (και Κέρκυρα [!]).

:089:Χμμμ… Δεν είν’ κακό… Πολύ καλό, θα έλεγα!!
Ο λόγος στους administratores και στους mastores…

Και να προσθέσω και μία (λίγο απρόσωπη, μα πρακτική) συνέχιση της από πάνω ιδέας.

Να γίνει μέσα στο φόρουμ ειδικός χώρος ανταλλαγής μουσικών ιδεών. Αφού όμως βρεθεί τρόπος έτσι ώστε να κατοχυρώνεται αυτόματα το copyright σε αυτόν που postαρει. Αναλυτικά:

  1. Δημιουργείται μία ενότητα π.χ. ¨Δημιουργίες Μελών" που συμπεριλαμβάνει τρεις υποενότητες:
    α) Στιχοπλοκίες-Στιχομυθίες (μεταφορά του ήδη υπάρχοντος)
    β) Μουσικολογίες
    γ) Τραγούδια

Τι εννοώ…

α)Γράφει π.χ. η Πελαγία (εντελώς τυχαίο παράδειγμα :78:) κάποιους στίχους και τους κάνει ανάρτηση στις στιχοπλοκίες-στιχομυθίες (που θα έχουν γίνει υποενότητα παραπάνω)

Μου κάνουν κλικ εμένα οι στίχοι, κολλάω μουσική, το ηχογραφώ σε Cubase/Nuendo ή ότι άλλο και το τραγουδάει/τραγουδάω κάποιος δοκιμαστικά (ας έχει και χάλια φωνή) και το ανεβάζουμε στα τραγούδια σε μορφή cubase αλλά και Mp3. Βρίσκεται ένας τραγουδιστής από το φόρουμ που του αρέσει το κομμάτι, το κατεβάζει σε μορφή cubase και τραγουδάει και το ξαναανεβάζει.

----- Η΄ ΤΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΝΤΙΘΕΤΟ ------

β) γράφω μια μουσική/μελωδία κάπως ολοκληρωμένη (όσο το δυνατόν πιο “επαγγελματικά” μπορώ και όχι μαγνητοφώνηση μπουζουκιού με δημοσιογραφικό κασετοφωνάκι) και την ανεβάζω “γυμνή” (χωρίς στίχους) στις μουσικές.

Την ακούει ο ΧΨΖ και του κάνει “κλικ” και κολλάει και τίποτα στιχάκια και η διαδικασία συνεχίζεται ως ανωτέρω.

----- H’ ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΊΑ-----
γ) Γράφω εγώ μια ιδέα με καλά στοιχεία και κάποιος την ακούει του αρέσει και την κάνει ακόμα καλύτερη (εννοείται ότι τότε οι δύο αυτοί δρουν με ΩΡΙΜΟΤΗΤΑ και η μουσική μετά είναι γραμμένη εξ’υμισίας!)

Αν πάει καλά αυτό τότε τα μέλη (ακόμα και αν βρίσκονται απομακρυσμένα και ακόμα και αν δεν γνωρίζονται ΚΑΘΟΛΟΥ μεταξύ τους) μπορούν να συναντηθούν κάπου στο “ενδιάμεσο” των αποστάσεων ΄ή όπου τους βολεύει και να ήχογραφήσουν κανονικά σε στούντιο.

Και μετά τα κομμάτια αυτά να πάνε προς κρίσιν και όσα πραγματικά αξιζούν για έκδοση νομίζω θα βρεθεί τρόπος (τι στο καλό, τόσοι μουσικοί/ασχολούμενοι με ραδιόφωνο κλπ βρίσκονται στο φόρουμ). Ή ακόμα καλύτερα παραγωγή του rembetiko.gr / Κλίκας όπως παραθέτει ο Παραδοξολόγος από κάτω.

ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

  1. Το μειονέκτημα που βρίσκω είναι ότι λόγω του ότι θα ανρτώνται όλα (διάφορι στίχοι, διάφορες μοπυσικές με στίχο, διάφορες μουσικές χωρίς στίχο κλπ) στο φόρουμ που είναι προσβάσιμο σε κάθε λογής “τρίτους” και “πονηρούς”, θα πρέπει να βρεθεί μια λύση με το copyright (έστω και αν αυτό χρεώνεται στο φόρουμ. Προσωπικά πιο πολύ θα ήθελα αν γίνει κάτι δικαστικό να εκμεταλευτεί τα δικαιώματα το φόρουμ παρπά ο κάθε τυχάρπαστος!)

  2. (Ελπίζω να μην ισχύει) Όχι γνώση προγρμμάτων ψηφιακής ηχογράφησης και κατοχή κατάλληλου εξοπλισμού από όλους τους επίδοξους μουσικούς/τραγουδιστές (αν και με 150ευρώ Μπορούν να γίνουν πολλά από τον thomann)

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

  1. Μουσικοί που μπορεί να αποδώσουν ελπιδοφόρα κομμάτια συνεργάζονται εξ’αποστάσεως δοκιμαστικά , που διαφορετικά θα ήταν δύσκολο. (Ειδικά για αυτούς που πηγαινοέρχονται στο εξωτερικό αλλά και σε μακρινές αποστάσεις στην Ελλάδα π.χ. Κρήτη - Κομοτηνή)

  2. [βασικό πλεονέκτημα της ιδέα του Κώστα] Ενεργός συμμετοχή του φόρουμ στην παραγωγική διαδικασία ποιοτικής μουσικής (έστω και αν θα τα μεράκια μας θα τα ακούμε εμείς οι ίδιοι!!!)

Μπράβο στον κ. Λαδόπουλο που ξεκίνησε το ποστ γιατί ενώ τα είχα αυτά στο μυαλό μου, έλεγα ότι θα σνομπαριστεί κάτι τέτοιο. Περιττό να ξαναπώ ότι (ειδικά από 1η Ιουνίου μέχρι Οκτώβρη) είμαι διαθέσιμος για ο,τιδήποτε μπορώ να συμβάλλω στις παραπάνω πόλεις που αναφέρω.

1 «Μου αρέσει»

Πολλές φορές σκέφτηκα (φαντάζομαι κι άλλοι)να προτείνω κάτι παρόμοιο αλλά δεν το έκανα για πολλούς λόγους.

Μιά και ο φίλος Κώστας το θέτει, θα σχολιάσω:

  • Η απόφαση είναι καθαρά θέμα αφεντικού(ων) του φόρουμ

  • Το δύσκολο είναι η οργάνωση και ο συντονισμός, κάποιοι πρέπει να θυσιάσουν πολλές εργατοώρες, οι οποίες από μόνες τους δεν φτάνουν …

  • Φυσικά, αν αποφασιστεί και αν καρποφορίσει αποτέλεσμα, δεν χρειάζεται και δεν πρέπει να δοθεί σε δισκογραφική εταιρία. Η παραγωγή του Σιντί ή Ντιβιντί, μπορεί και πρέπει να είναι ανεξάρτητη παραγωγή του φόρουμ-κλίκας!

Ρε παιδιά ωραία όλα αυτά. Και πες πως μαζεύονται κάποιοι που ξέρουν να παίζουν καλά και κάνουν ένα ή πολλά συγκροτήματα και προσφέρονται να μαζεύονται και να παίζουν και να ηχογραφούν ετσι?? Δεν θα πρέπει να υπάρχουν και χρήματα τα οποία θα χρειαστούν για ηχογραφραφήσεις κ.α.Και η αιγίδα του φόρουμ απο ποιούς θα μπορούν να μαζευτούν αυτά τα χρήματα.
Πρέπει λοιπον όλα τα ενεργά μέλη να κοινοποιηθούν αυτή την ιδέα ,να τελικά γίνει πραγματοποιήσιμη, και να “χρηματοδοτήσουν” κατα έναν τρόπο αυτήν την συλλογική προσπάθεια.
Ωραία η ιδέα του φίλου foti.Συμφωνώ με τον Παραδοξολόγο στο οτι

  • Η απόφαση είναι καθαρά θέμα αφεντικού(ων) του φόρουμ
  • Το δύσκολο είναι η οργάνωση και ο συντονισμός, κάποιοι πρέπει να θυσιάσουν πολλές εργατοώρες, οι οποίες από μόνες τους δεν φτάνουν …
    Γιαυτό πιστεύω πως θέλει μεγάλει προσπάθεια απο όλους και πως οτι θέτουμε έναν μεγάλο προβληματισμό “βασανο” για τον κο Αδμίνορα και τους συνεργάτες του.
    Κλείνοντας έχοντας ως αφορμή πάλι τα λόγια του Παραδοξολόγου:
  • Φυσικά, αν αποφασιστεί και αν καρποφορίσει αποτέλεσμα, δεν χρειάζεται και δεν πρέπει να δοθεί σε δισκογραφική εταιρία. Η παραγωγή του Σιντί ή Ντιβιντί, μπορεί και πρέπει να είναι ανεξάρτητη παραγωγή του φόρουμ-κλίκας!
    Πιστεύω πως είναι ωραία ιδέα να γίνει ανεξάρτητη παραγωγή και να καλύπτεται απο πνευματικά δικαιώματα.

Παροτρύνω λοιπόν όλα μα όλα τα μέλη να δούν αυτή την υπέροχη ιδέα θετικά και να αρχίσουν να σκέφτονται σοβαρα την ιδέα αυτή.

Καλησπερα κι απο εμενα,αυτο το θεμα εχει συζητηθει πριν απο ενα μηνα περιπου στο sealabs και μπραβο στον Κωστα που το εφερε εδω.:088:

Το θεμα απλα συζητηθηκε εκει,ηταν μια προταση για ενα “δικτυο”(αν μπορω να το πω ετσι) καλλιτεχνων γυρω απο το ρεμπετικο και την παραδοσιακη μουσικη.Μια κινηση η οποια θα διευκολυνει τη δημιουργια κομπανιων,δισκογραφικες κυκλοφοριες νεων τραγουδιων απο τα διαφορα μελη και αν δυναται αυτες οι κυκλοφοριες να ειναι ανεξαρτητες,εξω απο εταιρειες κλπ.Τελος παντων με απλα λογια μιλαμε για την ιδια προταση.

Ειμαι προθυμος να βοηθησω αυτο το εγχειρημα αφου πρωτα συζητηθει και καθοριστει σε ποια πλαισια μπορει να λειτουργησει.Ζω στην Κερκυρα,ειχα κανει και προταση στο sealabs μπας και βρω ατομα απο το νησι μα τιποτα:087:

ΥΓ-Ειμαι υπερ της δημιουργιας νεων τραγουδιων της ανεξαρτητης παραγωγης και της αυτοδιαθεσης…ΜΕΣΑ ΓΙΑ ΜΕΣΑ:)

— Νέο μήνυμα προστέθηκε στις 20:34 ::: Το προηγούμενο μήνυμα δημοσιεύθηκε στις 20:22 —

Μια προταση ειναι η δημιουργια ενος κοινου ταμειου που θα ενισχυεται με τη μορφη μιας ελαχιστρης συνδρομης απο τα μελη,τα εξοδα θα γινονται προκειμενου να γινουν ηχογραφησεις,κυκλοφοριες κλπ…τα εσοδα θα ειναι απο τις πωλησεις(αν αυτο τραβηξει).Η τιμη των κυκλοφοριων μπορει να ειναι ειτε συγκεκριμενη (τιμη που θα καλυπτει το κοστος κ ενα μικρο ποσον ενισχυση),η μπορει να ειναι τιμη ελευθερη σε στυλ καθενας δινει οσο πιστευει!

Απ την αλλη οι κυκλοφοριες μπορουν να χρηματοδοτουνται απο τα μελη που τις κανουν,πχ εγω θελω να βγαλω ενα cd τα πληρωνω ολα μονος μου…studio…artwork κλπ κλπ…μα αυτο δεν εχει διαφορα απο το τωρα που ηχογραφω και τα ανεβαζω στο myspace καλη ωρα.Εκτος κ αν μπορεσει να δεσει ολο αυτο το σκηνικο και συμφωνηθουν με studio,εκτυπωτηρια κ δεν ξερω εγω τι αλλο…ειδικες τιμες για τα μελη “της κλικας”.

Οσον αφορα την αυτοδιαθεση το φανταζομαι καπως ετσι,αρχικα μεταξυ μας,αφου δεσει το γλυκο ισως σε επιλεγμενα δισκαδικα και φυσικα μεσω ιντερνετ οπου ευκολοτατα και το φορουμ και το sealabs μπορουν να φιλοξενησουν μια τετοια ενοτητα που θα πρωωθει κατα καποιον τροπο τισ κυκλοφοριες.Κ απ την αλλη αν δεν υπαρχει στανταρ αντιτιμο πολλοι θα ειναι εκεινοι που αντι να το κατεβασουν απο καπου θα προτιμησουν να το αγορασουν/παραγγειλουν δινοντας οσο νομιζουν.

Πολύ ενδιαφέρουσες οι τοποθετήσεις των φίλων. Θα τοποθετηθώ αφού εξελιχθεί η συζήτηση βλέποντας μερικές ακόμη απόψεις για το θέμα. Υπάρχουν πολλά ζητήματα που ανοίγονται που θέλουν διευκρινήσεις, αλλά με τη συζήτηση μπορούν να λυθούν. Ιδέες να υπάρχουν και εμείς εδώ είμαστε!!!:088:

Δηλαδη μπορεί να γίνει πραγματοποιήσιμο??(πιστεύω να μην κάνω “χρήση του φόρουμ ως chat” αλλα έχω αγωνία.Και επειδή αυτή η ερώτηση αφορά όλους μας.)

Αν και δεν έχουμε συνεννοηθεί με κανέναν για το θέμα, εγώ το βλέπω (προφανώς) θετικά. Μόνο που δεν έχω εμπειρία με διαγωνισμούς και δεν ξέρω πώς να βοηθήσω σε θέματα όπως: Οροι διαγωνισμού, κατηγορίες διαγωνισμού (ερασιτέχνες - επαγγελματίες), επιτροπή διαγωνισμού, επιτροπή επιλογής τραγουδιών (ξεσκαρτάρισμα), hosting? (σε ποιο server θα φιλοξενούνται; youtube και links στο forum?) και άλλα πολλά που θα θέσουν οι ενδιαφερόμενοι…

Είναι μια ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία σε ανοιχτό forum οπότε, όσοι ξέρουν, μπορούν, έχουν χρόνο κ.λπ. θα συνεισφέρουν. Αν τεθεί θέμα προβολής της προσπάθειας μέσω του forum ή της ΚΛΙΚΑΣ, εννοείται ότι οι σελίδες είναι ανοιχτές για τέτοια δουλειά.

Το θέμα της παραγωγής του CD μπορεί να μείνει για μετά τις ψηφοφορίες και μετά την ανάδειξη της εικοσάδας των νικητών. Στο κάτω κάτω, τα υποψήφια mp3 μαζί με τα νικητήρια mp3 + με ένα “ένθετο” + cd label σε pdf από γραφιάδες μπορούν να μείνουν on-line και να τα κατεβάζει όλος ο ντουνιάς και να τα καίει σε cd μόνος του…

(χε χε, γράφαμε ταυτόχρονα με τον admin)

Ωραίες οι ιδέες του κου Κώστα.Επιμένω όμως, γιατι δεν έχει αναφερθεί οχι για κάποιον άλλον λόγο, να “δούν” αυτό το θέμα οσο περισσότερα μέλη γίνεται για να έχουμε την μέγιστη δυνατή βοήθεια απο όλους.Ή,καλύτερα, να κοινοποιηθεί σε όλους μύνημα με την απόφαση των διαχειριστών να πραγματοποιήσουν την ιδέα.

Ας δοκιμάσω μερικές σκέψεις ”ιδεολογικού” χαρακτήρα, ήδη από την αρχή.

Οι νέοι άνθρωποι, αυτοί που είναι αντίθετοι, λιγότερο ή περισσότερο, στους νόμους της καπιταλιστικής, παμφάγας μηχανής της αγοράς, ΠΡΕΠΕΙ να δοκιμάζουν εναλλακτικές λύσεις γιά να ξεφεύγουν την αλλοτρίωση και τα δόκανα του στυγνού κέρδους.

Αυτό ακούγεται απαισιόδοξο, αλλά καθόλου δε το εννοώ έτσι. Θέλω να πω ότι, όταν πάει κανείς να τα βάλει με τον Γολιάθ (που μάλλον δεν ήταν ιδιαίτερα έξυπνος, η αγορά όμως είναι), είναι καλό να ξέρει τ΄αδύνατά του σημεία, να χτίσει τους σωστούς Δούρειους Ίππους
και να μη παρασυρθεί από ενθουσιασμούς και ιδεαλισμούς.

Όντως, μιά λύση του είδους ανεξάρτητη παραγωγή και μοίρασμα ”χέρι με χέρι” (αν και με το INTERNET πολλά έχουν απλοποιηθεί, μπορεί να δουλέψει. Εξαρτάται τι στόχους βάζει κανείς.
Η γενικότερη εμπειρία έχει πάλι δείξει ότι οι δωρεάν εργατοώρες παίρνουν τέλος κάποια στιγμή. Οι άνθρωποι κουράζονται, έχουν καθημερινές επιτακτικές ανάγκες, τα πράγματα θα δυσκολέψουν πολύ οικονομικά, κάτι παρουσιάζεται κα ι τους παίρνει μαζί του.

Μπορεί, αν μιά τέτοια προσπάθεια δώσει ένα καλό αποτέλεσμα και οι διαχειριστές του forrum δε μπορούν, δε προλαβαίνουν, δεν αντέχουν, δε ξέρουν ή ότι άλλο, να παρθούν οι πρωτοβουλίες των κινήσεων (πάντα σε συνεννόηση με κάποιους/ες του forum από κάποιους/ες (εντός ή εκτός) που έχουν τις αναγκαίες ικανότητες, τα αναγκαία «περάσματα» και να το κάνουν αυτοί/ές, με την ανάλογη αμοιβή. Το θέμα είναι να διαφυλαχτεί η όλη προσπάθεια της εργασίας και να μη το καρπωθούν σαν έτοιμο φαγητό. Νομικές συμβουλές χρειάζονται από την αρχή.

Ότι θα είναι ΜΠΡΟΣΤΑ το όνομα του forum, είναι σαφές. Όσοι άλλοι φορείς θέλουν να ενταχθούν, γιατί όχι;

Ο πυρήνας της ιδεούλας (δεν είχα ιδέα ότι παρπλήσια αναφέρθηκε στο sealabs, αλλά δεν έχει σημασία), είναι να σηκωθεί το forum σα φορέας ψηλότερα, να πάρει και άλλη υπόσταση, να ακουστεί, να αποκτήσει πιό στέρεα οντότητα, ν΄ανοίξει τους δρόμους γιά άλλα πράγματα

και,

να αυξηθούν οι δεσμοί των μελών με όραμα μιά κοινή προσπάθεια, όπου ο/η καθένας/μιά έχει με κάποιο τρόπο συμβάλλει σ΄αυτό. Κάτι που θα ήταν ρεαλιστικό είναι, στην περίπτωση που υπάρχει ομαδική χρηματοδότηση να προβλεφθεί μέρισμα από τις πωλήσεις. Ας μη γυρίζουμε το πρόσωπο όταν μπαίνουν στη μέση τα χρήματα. Είναι, θέλουμε δε θέλουμε, ο κινητήριος μοχλός της όποιας κοινωνίας, άσχετα αν σνομπάρονται σε νεανικές ηλικίες.

Δεν είναι λάθος να δει κανείς μακριά και να προβλέψει/προφητέψει/προφυλάξει τα νώτα του, ακόμα κι αν τ΄αυγό έσκασε πριν μερικές ώρες…

Εκείνο που, πριν απ΄όλα χρειάζεται είναι, κάποιοι/ες που θα οδηγήσουν το όλο πράγμα και θα έχουν ΑΠΟΨΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΕΝΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΚΑΙ ΠΩΣ.

Ένα τελευταίο, επειδή ίσως μπερδεύτηκα ή δε διάβασα προσεκτικά. Εγώ απλώς πρότεινα κάτι και, από κεί και πέρα δε μου ανήκει. Στο επίπεδο που εμπλέκομαι στην κουβέντα, εννοούσα τραγούδια «ρεμπέτικα» από το παρελθόν που ξαναπαίζονται και όχι νέες ρεμπετοειδείς συνθέσεις. Αυτό είναι κάτι άλλο και, δε μου πέφτει λόγος.

πολύ φιλικά :slight_smile:

Η κατοχύρωση των δημιουργιών (στίχου,μουσικής) γίνεται απλά με 2-3 τρόπους.
1ον Ταχυδρομείς το κομμάτι στον εαυτό σου και απλά το φυλάς χωρίς να το ανοίξεις, έτσι η σφραγίδα του ταχυδρομίου μαρτυρά πότε γράφτηκε.
2ον Πας και το κατοχυρώνεις σε έναν συμβολαιογράφο με 20 ευρο,(όσα κομμάτια κι’αν είναι άπό 1-100 τα χρήματα είναι ίδια).
3ον Κατοχειρώνεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη σε μορφή βιβλίου.

Ανάλογη ιδέα έχει εφαρμοσθεί στο kithara.gr όπου υπάρχει μια περιοχή στην οποία ο κάθε ερμηνευτής, συγκρότημα, συνθέτης ή στιχουργός μπορεί να δημιουργήσει τις δικές του προσωπικές μουσικές σελίδες, απ’ όπου θα παρουσιάζει τα τραγούδια του. Περισσότερα εδώ και CD μελών εδώ:

Εγώ απλώς το συνέχισα λίγο παραπέρα, θέλετε, από προσωπική ανάγκη, να βγεί και κάτι πιο ποιοτικό στις μέρες μας και ένας πιο δημιουργικός χαρακτήρας του φόρουμ. Μπορούν να γίνουν και τα δύο. Βλέπετε, προσωπικά, δεν έχω κανέναν τριγύρω μου που να έχει τα ίδια ακούσματα (και παιξίματα) με μένα και για αυτό σκέφτομαι έτσι και προσπαθώ να εκμηδενίσω τις αποστάσεις!!

Βέβαια, στο τέλος εάν η παραπάνω ιδέα που έγραψα αποβαίνει άκαρπη ή ό,τι άλλο δεν έχουμε παρά να την ξεχάσουμε.

Φιλικά

Παιδιά, μόνο μέσα από τη συζήτηση ανθρώπων που ενδιαφέρονται πραγματικά μπορεί να βγει κάτι ποιοτικό. Νομίζω ότι η συζήτηση πρέπει να συνεχιστεί. Σίγουρα υπάρχουν πολλά που πρέπει να συζητηθούν, μέχρι να βγει κάτι καλό και χρήσιμο. Αν βάλουμε ένα χεράκι όλοι κάτι σπουδαίο μπορεί να βγει. Απλά να μη βιαζόμαστε διότι ο σχεδιασμός είναι το παν. θα μας δυσκολέψει στην αρχή, αλλά στη συνέχεια πολλά θα γίνουν ευκολότερα. Ακούμε τις ιδέες…

Πραγματικα ισως να ειναι αρκετα δυσκολο να ορθοποδησει ενα εγχειρημα αυτοοργανωμενου τυπου,μα πιστευω οτι αξιζει την προσπαθεια,αν καταφερουμε να ορισουμε πλαισια που μας βρισκουν ολους συμφωνους.Δεν ξερω,εγω νομιζω οτι με οσα ειπα εκανα σαφες σε ενα βαθμο το “πως” αντιλαμβανομαι ενα τετοιο εγχειρημα.

Οσον αφορα τις συνθεσεις δε λεω,καλα ειναι τα τραγουδια που εχουν γραφτει απο τους παλιοτερους συνθετες και εχουν χιλιοτραγουδηθει και καποια χιλιοδιασκευαστει.Δεν ειμαι αντιθετος ουτε σε διασκευες ουτε σε επανεκτελεσεις,απλα με συγκινει το “ενα βημα παραπερα”(εγω το ερμηνευω σαν νεα συνθεση),πιστευω σε νεες δημιουργιες οπως πιστευω οτι υπαρχει δυνατοτητα να βγουν πολυ δυνατα τραγουδια ρεμπετοειδη (για να μη χρησιμοποιησω τον ορο ρεμπετικα) και δεν ειναι απαραιτητο να ειναι μονο ρεμπετικο το υφος,μπορει να θυμιζει αλλο ειδος.Βεβαια εδω ανοιγει ενα αλλο μεγαλο θεμα,η μορφη των νεων τραγουδιων και το πως αντιλαμβανεται ο καθενας μας τη δημιουργια,αν και πως χρησιμοποιει τις επιρροες απο την “παλια σχολη”,αν και τι θελει να πει μεσα απο τη μουσικη του.Δευτερευοντα ζητηματα,ας μεινουν στην ακρη προς το παρον.

ΥΓ-Φωτη,εισαι απο Κερκυρα?

Η πλέον γνωστή μέθοδος που χρησιμοποιύσαμε όταν γράφαμε με σχολικά συγκροτήματα που όμως όσο περνάνε τα χρόνια λίγο την φοβούμε. Συμφωνώ για τις άλλες δύο.

Δεν ξέρω μήπως υπάρχει κάποιος τρόπος έτσι ώστε οτιδήποτε αναρτάται στο φόρουμ να γίνεται αυτόματα copyright. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας ακόμα και τώρα που υπάρχουν μέλη όπως εσύ ή η Πελαγία που ανεβάζετε στίχους. Θα το σκεφτώ, θα ρωτήσω/ψάξω και θα ενημερώσω για ό,τι νεότερο.

Προσωπικά μιλώντας (και μόνο!) με τις παραπάνω ιδέες μου, όσον αφορά το είδος εννοώ ποιοτικό λαϊκό με όμορφες μελωδίες (και τα μπουζούκια κύριο όργανο!!:109:). Εννοείται υπάρχουν καλλιτέχνες αυτού το είδους αλλά είναι ελάχιστοι.

Επίσης, λόγω φόρτου εργασίας μέχρι την 1η Ιουνίου, θα ποστάρω κάπου τότε όσον αφορά περαιτέρω διευκρινήσεις τόσο για την διαδικασία που αναφέρομαι πριν όσο και για την αρχική ιδέα του Κώστα (δηλ. τεχνικές λεπτομέρειες, διαδικαστικές λεπτομέρεις κλπ). Μέχρι τότε θα παρακολουθώ (εννοείται !) το φόρουμ και τα τεκταινόμενα και ελπίζω να βγεί κάτι καλό.

Χαιρετώ φιλικά

Υ.Γ.

Όχι εγώ. Αι γυναίκαι, αι τέκνα και αι κύναι! :039: Ό,τι άλλο θες π.μ. ελεύθερα (μην χαλάμε και το post!),

Και η μόνη, τωρα πια (με καθε επιφύλαξη), εφόσον το ταχυδρομεις συστημένο.

Επίσης για κατοχύρωση υπάρχει και αυτό εδώ, http://www.copyrightsworld.com/el/help/howitworks/
όσοι ενδιαφέρονται ας ρίξουν μια ματιά.