Η κόρη της χήρας - ακυκλοφόρητο τραγούδι του Βαγγέλη Παπάζογλου

Ανέβηκε στο Youtube βίντεο στο οποίο παίζεται το ακυκλοφόρητο τραγούδι του Βαγγέλη Παπάζογλου Η κόρη της χήρας. Ερμηνεύει μεγάλη ορχήστρα, τραγουδά ο Ζορμπάς. (συναυλία στο Βεάκειο, διοργ. Κουνάδης). Η αποκατάσταση έγινε από χειρόγραφη παρτιτούρα. Θεωρώ ότι έπιασαν το ύφος του Παπάζογλου. Απολαύστε χωρίς περιορισμό.

Συμφωνώ κι εγώ. Μόνο που πιστεύω ότι εκείνο τον καιρό οι άντρες τραγουδούσαν γενικά ψηλότερα. Αλλά αυτό δεν είναι μειονέκτημα για την τωρινή εκτέλεση, αφού …είναι τωρινή!
Μπράβο τους. Καιρό είχαμε να ακούσουμε καινούργιο ρεμπέτικο! Είχα ακουστά γι’ αυτές τις αδισκογράφητες παρτιτούρες του Παπάζογλου, να που ήρθε ο καιρός τους.

Ε, εντάξει… Δεκάδες τραγούδια του μεσοπολέμου θυμίζει και όλα τους είναι στο ίδιο, πολύ γνωστό ύφος. Και μην μας διαφεύγει ότι η παρουσίαση είναι του 1993, άρα ο καιρός είχε έρθει δεκαοκτώ χρόνια νωρίτερα από σήμερα. Μπράβο τους πάντως, ναι!

Μάλλον εννοείς καινούργιο αλλά από τα παλιά διότι καινούργια του σήμερα γράφονται πολλά, εάν έγινα κατανοητός!!!

Ομολογώ ότι μου διέφευγε.

Ε ναι, καινούργιο παλιό εννοώ! Αλλά τελικά είναι 18 χρόνων παλιό -παλιό.

Κάλλιο αργά παρά ποτέ. Συγκλονιστικό. Βέβαια όπως είπε ο κ. Νίκος πριν από 5 χρόνια είναι κλασικό στυλ τραγουδιού του μεσοπολέμου αλλά από την άλλη είναι και κλασικός Παπάζογλου. Λυτή, σπαθάτη μελωδία και λόγια έξυπνα, τσαχπίνικα και μάγκικα.
Προσπάθησα να βγάλω τα λόγια αλλά μου λείπει κάτι στην 4η στροφή. Μήπως μπορεί να βοηθήσει κανείς; Θέλω να το παίζω και πάντα αφήνω την 4η στροφή στην άκρη.

Μιας χήρας κόρην αγαπώ κι είναι κι εκείνη χήρα
μάνα και κόρη ταίριασαν κι έχουν την ίδια μοίρα.

Η μάνα είναι σοβαρή, η κόρη είναι τσαχπίνα
έτσι την εβολεύουνε και την περνούνε φίνα.

Κι εγώ την κόρην αγαπώ τα μάτια χαμηλώνει
κι η μάνα το κατάλαβε και κρυφοκαμαρώνει.

Μάνα δωσ’ μου την κόρη σου και κάνε με παιδί σου
… και δωσ’ μου την ευχή σου

Εσύ αν αποφάσισες χήρα να μπεις στο χώμα
άσ’ την εκείνη να χαρεί που 'ναι μικρή ακόμα.

Μήπως θα έπρεπε να το βάλουμε στο θέμα με τα τραγούδια του Παπάζογλου ή να μαζέψουμε σε κάποιο θέμα όλα τα τραγούδια του ακυκλοφόρητα και σε ονόματα άλλων;

γαμπρός σου θέλω να γινώ

Δεν είμαι και στην καλύτερη διανοητική διακριτική ικανότητα αυτή τη στιγμή αλλά η εκτέλεση αυτή μού θυμίζει αυτό και κατ΄ επέκταση αυτό. Ιδιαίτερα στο τραγουδιστικό μέρος.
Ο Ζορμπάς είναι, νομίζω, από τους καλύτερους στην απόδοση τραγουδιών στο ύφος του Κάβουρα.

Σύρε να πεις της μάνας σου να κάνει κι άλλη γέννα, είναι το πιό κοντινό.

Αυτό που με παραξενεύει στο πρώτο τραγούδι που αναφέρεις koutroufi είναι ότι εκτός από κοινή μελωδία στα λόγια μοιράζεται και παρόμοια θεματολογία στα λόγια. Σε μια πρόχειρη αναζήτηση δε το βρήκα σε παλαιότερη εκτέλεση και σκέφτομαι μήπως πατάει πάνω στη Χήρα του Παπάζογλου. Δηλαδή να παίχτηκε στα πάλκα και να μην ηχογραφήθηκε. Σαν δημοτικό δείχνει πολύ σύγχρονο και πιθανόν η ηχογράφηση του 50 να είναι η πρώτη του.
Πάντως και λόγο της γνωστής λόξας μου εγώ το παίζω στο ρεσολντο αμέσως μετά το αιδίνικο του καραπιπέρη. Έχουν ακριβώς τα ίδια πατήματα.

Το άκουσα τις προάλλες σε ένα τσιπουράδικο του Βόλου όπου το “εκτελούσε” μια άμουση κοπελιά. Μπόμπα το τσίπουρο, μικροφώνιζε και το ηχείο, πήρα 2 algon για να συνέλθω από τη ζαλούρα. Ομως παρά τις αντιξοότητες ο στίχος μάγευε και δεν μπορώ παρα να πω “μπράβο” που το ενέταξαν-'έστω και υπό αυτές τις συνθήκες- στο ρεπερτόριο του μαγαζιού…

Μωρέ μπράβο! Να λοιπόν που κάνουν δουλειά όλα αυτά τα ανεβάσματα στο ΥΤ. Όχι πως αμφέβαλλε κανείς, αλλά βρίσκω ευκαιρία να το πω τώρα γιατί έχουμε πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα:

[ul]
[li]το τραγούδι γράφεται πριν το 1943 (έτος θανάτου του Παπάζογλου),[/li][li]δεν ηχογραφείται ποτέ,[/li][li]δε σώζεται ούτε στόμα με στόμα,[/li][li]εντοπίζεται -άγνωστο πότε- η χ/φη παρτιτούρα,[/li][li]το 1993 (50 ή περισσότερα χρόνια μετά, δηλαδή) παρουσιάζεται σε συναυλία,[/li][li]το 2011 ανεβαίνει στο ΥΤ,[/li][li]το 2016 έχει ήδη περαστεί στο ρεπερτόριο κομπανίας που παίζει σε τσιπουράδικα,[/li][li]και αναγνωρίζεται από ακροατή που -προφανώς- το ξέρει κι αυτός από το ίδιο ανέβασμα.[/li][/ul]
Κρίμα για την κακή εκτέλεση, που βέβαια θα αφορά όλο το πρόγραμμα κι όχι μόνο το συγκεκριμένο κομμάτι, αλλά αυτά συμβαίνουν. Κατά τα άλλα το γεγονός το βρίσκω πολύ θετικό.

…Μάνα δωσ’ μου την κόρη σου και κάνε με παιδί σου
γαμπρός σου θέλω να γενώ και δωσ’ μου την ευχή σου…
(λίγο καθυστερημένα:joy::slightly_smiling_face:)

3 «Μου αρέσει»

Ευχαριστούμε κύριε Ζορμπά και μπράβο για την ερμηνεία!