Η ζωή της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου στο θέατρο

Η Νένα Μεντή ερμηνεύει στη σκηνή του θεάτρου Studio Ιλίσια Βολανάκη ένα θεατρικό μονόλογο γεμάτο μεγάλα τραγούδια, τραγούδια που γράφτηκαν με ψυχή… από μια γυναίκα που έζησε με πάθος τη ζωή. Ο λόγος για την μεγάλη ελληνίδα στιχουργό, Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου.

Η ιστορία της Ευτυχίας συναντά την εθνική τραγωδία μιας χαμένης πατρίδας, της Μικράς Ασίας, περνά από την εποχή των μπουλουκιών και της αθηναϊκής επιθεώρησης για να φτάσει ως τα καταγώγια του ρεμπέτικου και την άνθιση του έντεχνου λαϊκού τραγουδιού. Η παράσταση αναπαριστά στιγμιότυπα, σχέσεις και καταστάσεις σαν ένα αφηγηματικό παζλ, που σκοπό έχει να αναδείξει τη βιωματική λαϊκή ποίηση και την πολυδιάστατη μοναδική προσωπικότητα, της πρωτοπόρας για την εποχή της, δημιουργού.
Μέσα από την πολυτάραχη ζωή της Παπαγιαννοπούλου ξεδιπλώνεται όλη η νεότερη ιστορία της Ελλάδας, αλλά και η σύγχρονη ιστορία του λαϊκού μας τραγουδιού.

Η γνώμη μας:
Δυο πόρτες έχει η ζωή, Θα βρω μουρμούρη μπαγλαμά, Ονειρο απατηλό, Είμαι αϊτός χωρίς φτερά, Πετραδάκι, πετραδάκι, Είμαστε Αλάνια, Τα Καβουράκια… και πολλά πολλά άλλα τραγούδια - σταθμούς έχει «ντύσει» η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου με τους στίχους της. Τραγούδια που αντικατοπτρίζουν τη ζωή της, όλα όσα πέρασε και όλα όσα ένιωσε. Πίσω από κάθε στίχο κρύβεται μία ιστορία και ένα συναίσθημα. Και έτσι απλά εξηγούνται όλα…

Η παράσταση που παρακολουθήσαμε στη Β΄σκηνή του θεάτρου Ιλίσια ήταν πραγματικά συγκλονιστική. Ενας συγκινητικός μονόλογος γεμάτος πάθος και πόνο, γεμάτος από τα τραγούδια της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου που ηχούσαν σαν μουσικό υπόστρωμα στο μεγαλύτερο μέρος της παράστασης και που τα σιγοτραγουδούσε το κοινό του κατάμεστου θεάτρου.
Η Νένα Μεντή μας εξέπληξε, αποτινάσσοντας τους συμβατικούς ρόλους που την είχαμε συνηθίσει μέχρι σήμερα. “Συνομιλεί” με τα επτά πρόσωπα που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη ζωή και το έργο της στιχουργού: τη Μαρίκα Κοτοπούλη, το Γιώργο τον άντρα της, τη Μαίρη, την κόρη της, τον Τσιτσάνη, το Χιώτη, τη Ρέα, την εγγονή της και τη Μαριόγκα, τη μητέρα της και δίνει πραγματικό ρεσιτάλ ερμηνείας υποδυόμενη τη μεγάλη στιχουργό χωρίς καμία υπερβολή ή μανιέρα. Η προσέγγισή της, οι κινήσεις και οι εκφράσεις του προσώπου της ήταν αυτές απογείωσαν την παράσταση…

Οι ηθοποιοί, ο σκηνοθέτης και οι άλλοι:
Η παράσταση είναι βασισμένη στο βιβλίο της Ρέας Μανέλη «Η γιαγιά μου η Ευτυχία» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άγκυρα.
Η δραματουργική επεξεργασία του κειμένου και η σκηνοθεσία ανήκει στον Πέτρο Ζούλια, τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι της Αναστασίας Αρσένη, η επιλογή των τραγουδιών της Αναστασίας Αρσένη και η μουσική επένδυση του Γιάννη Χριστοδουλόπουλου.
Την Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου ενσαρκώνει η Νένα Μεντή.

Info:
Θέατρο Ιλίσια-Ντενίση Β΄Σκηνή (Βολανάκης)
Βασ. Σοφίας 54 & Παπαδιαμαντοπούλου 4
Τηλ.: 210 7210045
Παραστάσεις: Δευτέρα και Τρίτη: 21.15 - Τετάρτη: 18.45
Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος: 20?, φοιτητικό-μαθητικό:17?

Συγκλονιστική η Ν. Μεντή, καταπληκτική παράσταση, να πάτε!!

A post was split to a new topic: “Ευτυχία”, μια ταινία για τη μεγάλη μας στιχουργό - Τηλεόραση