"Αγγέλα Παπάζογλου" στην Καλαμάτα

Το Σάββατο, 29 Σεπτέμβρη 2007, στις 21:00΄ στο αμφιθέατρο του Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας παρουσιάζεται το θεατρικό έργο «Αγγέλα Παπάζογλου» με την Άννα Βαγενά.

Το έργο βασίζεται στις συγκλονιστικές διηγήσεις της Σμυρνιάς τραγουδίστριας Αγγελικής Παπάζογλου.
Οι μαρτυρίες της διατρέχουν τα πιο σημαντικά χρόνια της νεότερης ελληνικής ιστορίας.
Ξεκινά από την πρόσκαιρη απελευθέρωση της Σμύρνης από τα ελληνικά στρατεύματα, περιγράφει ανάγλυφα την καθημερινή ζωή στην κοσμοπολίτισσα πολιτεία με τους χορούς και τα τραγούδια, για να περάσει στη δραματική αφήγηση της καταστροφής.

Ακολουθούμε μαζί της τα καραβάνια των προσφύγων που ξανάστησαν τη ζωή τους στην κυρίως Ελλάδα, όπου μπόλιασαν τον πολιτισμό της πατρίδας μας με ό,τι σπουδαίο και δυνατό έφεραν από τη Μικρά Ασία.
Τη συναντάμε στα δύσκολα χρόνια της Κατοχής, για να καταλήξουμε στην Ελλάδα του ‘50, με το μοναδικό της λόγο ν’ ανακεφαλαιώνει τα σύγχρονα πάθη του ελληνισμού, τις πληγές και τα παράσημά του.
Οι διηγήσεις της Αγγέλας διανθίζονται παράλληλα κι από μιαν επιλογή από τα πιο χαρακτηριστικά σμυρνέικα και ρεμπέτικα τραγούδια, σε αυθεντικές ηχογραφήσεις ή επανεκτελέσεις.
Οι αφηγήσεις της Αγγέλας δεν είναι απλώς ένας θεατρικός «μονόλογος», αλλά στήνουν δραματικές σκηνές εξαιρετικής δύναμης και γοητείας, καταγράφοντας τα γεγονότα με την ακρίβεια του ιστορικού παρατηρητή και με το πάθος του λαϊκού παραμυθά - αφηγητή.
Το ρόλο της Αγγέλας Παπάζογλου ερμηνεύει μοναδικά η Άννα Βαγενά.

Το κείμενο είναι από το βιβλίο του Γιώργη Παπάζογλου «Ονείρατα της άκαυτης και της καμένης Σμύρνης» σε θεατρική προσαρμογή και μουσική επιμέλεια του Λάμπρου Λιάβα.
Τα σκηνικά και τα κοστούμια έχει κάνει ο Μάριος Σπηλιόπουλος και τους φωτισμούς ο Δημήτρης Δαμαλάς.
Σκηνοθετική επιμέλεια: Λ. Λιάβας - Άννα Βαγενά.

(Διοργάνωση: Σύνδεσμος Φιλολόγων Μεσσηνίας).

Το κείμενο είναι από το βιβλίο του Γιώργη Παπάζογλου «Ονείρατα της άκαυτης και της καμένης Σμύρνης» σε θεατρική προσαρμογή και μουσική επιμέλεια του Λάμπρου Λιάβα.

Υπάρχει αυτο το βιβλίο στο εμποριο;

Υπάρχει μια περίπτωση να επανεκδοθεί.

Θα ενημερώσω σχετικά προσεχώς.

Ειρήνη δες εδώ μία συζήτηση που είχαμε κάνει προ ετών σχετικά με τον Παπάζογλου, την Αγγέλα, το Γιώργη κ το βιβλίο. Στην πορεία βέβαια ξεφεύγει αλλά συμβαίνει συχνά στο φόρουμ.

Το βιβλίο αυτό έχει μία ιστορία καθώς κυκλοφορούσε κάποια χρόνια σε …φωτοτυπίες. Τελικά το βρήκα κάποια στιγμή όλως τυχαίως στην Πολιτεία σε μία επανέκδοση-επανακυκλοφορία. Θα σε γελάσω του πότε γιατί δεν το έχω μπροστά μου, αλλά εάν κρίνω από εδώ πρέπει να ήταν το '03 (έκδοση Ταμείου Θράκης).

Δε χάνεις τίποτα να τηλεφωνήσεις στηνΠολιτεία πάντως ή να ψάξεις τα online βιβλιοπωλεία…

Ειρήνη,
το βιβλίο κυκλοφορεί όπως είπε και ο Κατσιμπό… Πρέπει να το αποκτήσεις. Είναι συγκλονιστικό!
Μπορείς να το παραγγείλεις και σε πολύ καλή τιμή – πχ στην ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ

Ελένη,
Θα την απολαύσετε την παράσταση! Η Βαγενά είναι εξαιρετική σαν κυρα-Αγγέλα…
(έχω δει την παράσταση τρεις φορές…)
Μπράβο σας για αυτή τη θεατρική πρόταση από το Σύλλογό σας !!!

Για να μην ανοίξω άλλο θέμα.

Ένα βίντεο από το αρχείο της ΕΡΤ. Η Αγγελίτσα Παπάζογλου μιλάει για την ζωή πριν και μετά την γενοκτονία του Μικρασιατικού Ελληνισμού.

http://apogonoimikrasiaton.blogspot.gr/2013/07/blog-post_6783.html?spref=fb