«Αγγέλα Παπάζογλου» ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ

1999-2009 «Αγγέλα Παπάζογλου»
10 χρόνια παραστάσεις

Δέκα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τον Σεπτέμβρη του 1999, που πρωτοανέβηκε η «Αγγέλα Παπάζογλου», στον ιστορικό χώρο της «Μάντρας της Κοκκινιάς».
Κανείς από τους συντελεστές της παράστασης δεν μπορούσε να φανταστεί τότε την επιτυχία της. Ανέβηκε με σκοπό να δοθούν μόνο 3 παραστάσεις τιμής για τους μικρασιάτες, σε συνεργασία με τον Δήμο Νίκαιας.

Από τότε η «Αγγέλα Παπάζογλου» η παράσταση που αφηγείται μέσα από το λόγο της Αγγέλας Παπάζογλου τα πάθη, τους πόθους και την ιστορία των ξεριζωμένων Ελλήνων της Μικράς Ασίας, έχει κάνει πάνω από 1.000 παραστάσεις και την έχουν παρακολουθήσει πάνω από 200.000 θεατές.

Έχει παιχτεί σε σχεδόν όλες τις πόλεις της Ελλάδας, σε μερικές από αυτές 2 και 3 φορές, με αποκορύφωμα τη Θεσσαλονίκη, στην οποία έχει παιχτεί 7 φορές. Έχει παρουσιαστεί σε μικρά χωριά, σε πλατείες και σε αυτοσχέδιους χώρους, σε προαύλια σχολείων και εκκλησιών, ακόμα και σε αμμουδιές δίπλα στη θάλασσα. Σε σημαντικά Φεστιβάλ αλλά και σε μικρά απομακρυσμένα χωριά. Παίχτηκε σε μεγάλα Θέατρα, όπως το «Παλλάς», αλλά και σε καφενεία χωριών, όπως στην Ικαρία. Παίχτηκε ακόμα στο εξωτερικό : Βρυξέλλες, Βουκουρέστι, Βελιγράδι, Σόφια. Στην Κύπρο, σε ιδιαίτερα φορτισμένη ατμόσφαιρα και με μεγάλη συγκίνηση στους ελληνόφωνους της Νότιας Ιταλίας, στο Lecce.

Μία παράσταση που αγαπήθηκε όσο λίγες παραστάσεις στον τόπο μας. Την ονόμασαν «μάθημα ιστορικής μνήμης», «παρακαταθήκη πατριωτισμού», «ρεσιτάλ γεμάτο Ελλάδα», «το γλωσσικά ωραιότερο, θεατρικά πιο πύρινο και εκπαιδευτικά πολυτιμότερο γεγονός στο θέατρο για πολλά χρόνια». Παραλλήλισαν τον λόγο της με εκείνον του Μακρυγιάννη.

Έτσι οι μνήμες και ο λόγος αυτής της σπουδαίας μικρασιάτισσας, της Αγγέλας Παπάζογλου, γυναίκας του ρεμπέτη Βαγγέλη Παπάζογλου, όπως της διηγήθηκε στον γιο της Γιώργη Παπάζογλου, έγιναν μέσα από το στόμα, τον λόγο και την ψυχή της Άννας Βαγενά που την ενσαρκώνει όλα αυτά τα χρόνια, κτήμα όλου του κόσμου, πολύτιμη παρακαταθήκη για τις νέες γενιές.

Εορταστικές παραστάσεις για τα 10 χρόνια, θα δοθούν, στο Μουσείο Λαϊκών Μουσικών Οργάνων στην Πλάκα στις 13, 14 και 15 Σεπτεμβρίου, στις 9:00μ.μ. κάθε βράδυ.

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ : 22ΕΥΡΩ και Φοιτητικό 15ΕΥΡΩ

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Το ρόλο της Αγγέλας ερμηνεύει η Άννα Βαγενά.
Αναγνώστρια: Γιασεμί Κηλαηδόνη - Στέλλα Μπούρου
Επιλογή κειμένου, από το βιβλίο του Γιώργη Παπάζογλου «Ονείρατα της άκαυτης και της καμμένης Σμύρνης»
Θεατρική προσαρμογή, επιλογή τραγουδιών και μουσική επιμέλεια: Λάμπρος Λιάβας
Σκηνικά – κοστούμια : Μάριος Σπηλιόπουλος
Φωτισμοί : Δημήτρης Δαμαλάς

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Πωλητήριο Μουσείου (210-3250198) και
Δισκοπωλείο “Νίκος Ξυλούρης” (210-3222711)

Χθές 16/10/09, η παράσταση << ΑΓΓΕΛΑ ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ >> ήρθε στην Πτολεμαΐδα… Πραγματικά μια πολύ συγκινητική ερμηνεία…:016: Το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού της Πτολεμαΐδας αποτελείται από Μικρασιατες,επομένως μπορείτε να φανταστείτε πως η Αννα Βαγενά μα άγγιξε βαθιά μέσα στην ψυχή αναβιώνοντας οι περισσότεροι τις ιστορίες που έχουμε ακούσει από τους παππούδες μας…Πραγματικά αν σας βρεθεί η ευκαιρία μη την χάσετε… :109::109::110::110:

Ο Αντωνης , ο συμφορουμιτης μας , μου μιλησε με τα καλυτερα λογια για το επισης
σχετικο βιβλιο με τιτλο “Τα χαίρια μας εδω” !!!:109:

Το βιβλίο είναι πράγματι συγκλονιστικό…