Η βιογραφία τού Γιώργου Ζαμπέτα προσφορά από την ΚΥΡ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

[b]Σας ενημερώνω, για όποιους δεν έχουν τη βιογραφία του Γιώργου Ζαμπέτα, ή για αυτούς που θα την ήθελαν και πάλι, για τον εαυτό τους ή για δώρο σε φίλους… πως -για πολλούς και διάφορους λόγους… που οι περισσότεροι φίλοι γνωρίζετε καλά…- αποφάσισα το βιβλίο μου να δοθεί σαν προσφορά, σε 2 τόμους, από την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, αυτής και της επόμενης Κυριακής.

H επίσημη και αυθεντική βιογραφία τού Γιώργου Ζαμπέτα
ΒΙΟΣ & ΠΟΛΙΤΕΙΑ – «και η βρόχα έπιπτε…στρέιτ θρου»
της Ιωάννας Κλειάσιου
θα δοθεί ως προσφορά
από την ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ [/b]
Την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2010 (ο Α΄ τόμος)
&
την επόμενη Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2010 (ο Β΄ τόμος)

[Σημείωση, για τους νέους φίλους της σελίδας, που δεν γνωρίζουν για το βιβλίο…]

Το βιβλίο, είναι μια μυθιστορηματική προσωπική ζωή και μια πρωτότυπη καταβύθιση στην ορατή και αόρατη πλευρά τού ελληνικού τραγουδιού, μέσα από τη διαπεραστική ματιά του Ζαμπέτα.
Είναι η διαδρομή όλου του ελληνικού τραγουδιού μέσα από τον πηγαίο, αυθόρμητο, ειλικρινή, καυστικό, ιδιότυπο, αφοπλιστικό και λυρικό λόγο τού Ζαμπέτα.

Ο διαπρεπής δεξιοτέχνης και σπουδαίος λαϊκός συνθέτης με την αστείρευτη έμπνευση και το παροιμιώδες χιούμορ «σχολιάζει»…
Ιστορίες γεμάτες χιούμορ, περιπέτειες, επιτυχίες και πικρίες.
Από το Αιγάλεω Σίτυ και τα χρόνια της Κατοχής, στις Κάννες με τη Μελίνα Μερκούρη.
Από τις συνεργασίες με Χατζιδάκι και Θεοδωράκη στις μεγάλες κλασικές επιτυχίες του.
Από τα λαϊκά πάλκα στα κοσμικά κέντρα της Νέας Υόρκης και τα παλάτια του Σάχη της Περσίας.
Ο Ζαμπέτας μιλάει στη γλώσσα του για όλους και για όλα.

Ένα βιβλίο αντάξιο του μεγαλείου τού σπουδαίου μας δημιουργού. Ένα σημαντικό βοήθημα για όλους που αγαπάνε το λαϊκό τραγούδι -και για κάθε μελετητή τού λαϊκού μας πολιτισμού.

«…Ο βίος και η πολιτεία του Γιώργου Ζαμπέτα είναι ένα οδοιπορικό τόσο του δικού του βίου όσο και του βίου των νεοελλήνων της τελευταίας εξηκονταετίας. Ένα οδοιπορικό που στη διαδρομή του απεικονίζει τον κόσμο της «ψυχαγωγίας» της νύχτας με όλα τα λαμπερά και όλα τα σκοτεινά σημεία του. Έναν κόσμο που ο Γιώργος Ζαμπέτας και οι αληθινοί ρεμπέτες του καιρού του τον ήθελαν όμορφο, ανθρώπινο και ονειρεμένο, μέσα από την αναζήτηση των μουσικών του παρελθόντος, για να μην εκχυδαϊζεται η μουσική του μέλλοντος…»
ΣΤΑΥΡΟΣ ΞΑΡΧΑΚΟΣ

«…Εγώ πιστεύω στο στίχο, είμαι στιχοπλόκος και τη μουσική τη θεωρώ σάλτσα. Ο Γιώργος ήταν μουσικός κι απʼ αυτή την άποψη είμαστε αντίθετοι. Η μουσική όμως του Ζαμπέτα δεν χρειάζεται τον στίχο. Εκεί είναι που με αναιρεί ο Ζαμπέτας. Μου λέει: «Κοίτα μάγκα, μπορεί να είμαστε φιλαράκια, αλλά εκεί που εσύ μου λες πως πρώτα είναι ο στίχος, εγώ σου δείχνω ότι πρώτα είναι η μουσική…»
ΑΚΗΣ ΠΑΝΟΥ

«…Όλη του τη ζωή μʼ ένα σπαθί, ανυποχώρητος, ταμένος σε Έλληνα θεό, άνοιγε δρόμο στο ελληνικό τραγούδι. Αρνήθηκε τον εύκολο δρόμο τής μίμησης, αρνήθηκε να ενταχθεί σε ρεύματα, δεν έπαιξε το παιχνίδι κανενός. Έπαιζε μόνο ό,τι αυθόρμητα και πηγαία ξεπηδούσε από μέσα του ανά πάσα στιγμή. Κι όταν έφτανε στην έκσταση, πλημμύριζε ο τόπος από το ουράνιο, που κατέβαινε στη γη…».
ΣΤΕΛΙΟΣ ΕΛΛΗΝΙΑΔΗΣ

«…Ως μπουζουκτσής, κατά τη γνώμη μου πάντοτε, υπήρξε ο καλύτερος, από την άποψη του προσωπικού ήχου. Και ως σώουμαν, ήταν μοναδικός! Ένα φαινόμενο! Ένας καλλιτέχνης, που αν είχε γεννηθεί στην Αμερική, θα πρωταγωνιστούσε πιθανότατα, στην παγκόσμια σκηνή…»
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Μπράβο Ιωάννα! Η καλύτερη απάντηση!

Παρ’ ότι έχω “κόψει” την Ελευθεροτυπία, θα την πάρω και τις δύο Κυριακές, μάλιστα σε δύο αντίτυπα (την μία θα την κάνω δώρο) λόγω του βιβλίου!

Κι εγω θα αναγκαστω να ξαναπάρω Ελευθεροτυπία αλλά χαλάλι σου…:088:

Χαράματα στο περίπτερο.Μπράβο(κακώς που δεν το είχα αγοράσει τόσο καιρό)

Μπράβο Ιωάννα! Θα το ξαναπάρω για να το χαρίσω.
Υπόδειγμα αυτό το βιβλίο!

το πηρα και εγω φυσικα

Tι εγινε ρε παιδια;
Ολοι την ειχαμε κοψει την Ε;
Ενοητε οτι την αγορασα και εγω

Μα… στην Ελευθεροτυπία ρε γμτ;
Δεν το έδινες στο Penthouse που είναι πιο σοβαρό έντυπο;
:slight_smile:

διαβάζοντας το βιβλίο νόμιζα πως άκουγα τον Ζαμπέτα να περιγράφει με τον χαρακτηριστικό του τρόπο την ζωή του
και η μουσική του πάντα θεική
πολύ καλή προσφορά
αναμονή για την επόμενη Κυριακή…

Απίθανο ταξίδι το βιβλίο, αξέχαστος για πάντα ο Ζαμπέτας.

Δυστυχώς, δεν πρόλαβα τον πρώτο τόμο.
Μπορούμε να τον βρούμε κάπου;
Θα επανεκδοθεί;

Επειδή από τα συμφραζόμενα αγαπητή Ιωάννα φαίνεται ότι είσαι η συγγραφέας της βιογραφίας, θέλω εκτός από τα συγχαρητήριά μου γι’ αυτήν - αν δεν κάνω λάθος - να σ’ ευχαριστήσω ειλικρινά και για τους στίχους κάποιων από τα μεγάλα τραγούδια του Ζαμπέτα που μ’ έχουν συντροφεύσει τόσα χρόνια.

Πολυ καλη η κινηση της ελευθεροτυπιας μιας εφημεριδας που εχει πολυ υψηλες πωλησεις να περιεχει τη βιογραφια του Γιωργου Ζαμπετα. Ειναι μια ευκαιρια να μπει στα σπιτια πολλων Ελληνων ενα τοσο καλογραμμενο βιβλιο και πιστευω οτι θα φανει χρησιμο σε παρα πολλους νεους να διαβασουν για τη ζωη και το εργο του Γιωργου Ζαμπετα.

:088:Μπράβο Ιωάννα, και για το βιβλίο (γρήγορα τέλειωσα τον 1ο τόμο γμτ) και για τους στίχους σου…

θα ήθελα με τη σειρά μου να συγχαρώ την Ιωάννα για το εξαιρετικό της βιβλίο που με τόσο κόπο και αυταπάρνηση κατάφερε να ολοκληρώσει .θα πρέπει να είναι περήφανη γι αυτό

Επειδή πλησιάζει ο δεύτερος τόμος, παραθέτω ένα “μακρύ” αυτοσχεδιασμό του Ζαμπέτα με τον Μάνο Χατζιδάκι από την ραδιοφωνική εκπομπή του δεύτερου το 1979

//youtu.be/15H3lpZLeIk

με μεγαλη χαρα πηραμε το πρωτο!μεθαυριο και το 2ο.ποτε θα το διαβασουμε να δω:(
προσωπικα και μονο που βλεπω το προσωπο του!!!μου ανοιγει η καρδια!!!
ευχαριστουμε ιωάννα!!!

Πολυ που χ…ε η Ελευθεροτυπία για το Ζαμπέτα…σου λεει πως θα πουλησω πιο πολλα φυλλα αν δεν βαλω βιβλια η σιντι η κλπ?Παντως η βιογραφια ειναι πολυ καλη την εχω διαβασει και ο Γιωργαρος τα λεει εξω απο τα δοντια και ειναι πολυ σωστος.Μπραβο στην Ιωαννα που την εγραψε!

Ο γραπτός λόγος λόγος διαφέρει από τον προφορικό σε εκφράσεις σαν την ανωτέρω, γι’ αυτό λίγο προσοχή παρακαλώ.