Ηχογραφήσεις

Γειά και χαρά. Θα ήθελα να σας ρωτήσω τι θα μου προτείνατε ως καλύτερη συσκευή ηχογράφησης; Σκεφτόμουνα το μίνι ντισκ αλλά καταργήθηκαν όπως πληροφορήθηκα. Τι θα ήταν πιο αξιόπιστο στην καταγραφή ήχου από τα υπάρχοντα μέσα;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Τα mp3 player/recorders πιστεύω ότι είναι αρκετά αξιόπιστα και υπάρχουν σε αρκετά μεγάλη ποικιλία. Εάν θέλεις να κάνεις και ηχογραφήσεις εσωτερικές (όχι μόνο από μικρόφωνο) πρέπει να πάρεις κάποιο που να έχει και line in. Εγώ είμαι ευχαριστημένος με το COWON iaudio U2 1Gbt, με το οποίο έχω κάνει πάρα πολλές ηχογραφήσεις. Μπορείς να το παραγγείλεις μέσω internet από εξωτερικό για πιο φθηνά, ή από εδώ http://www.videosun.gr/hlektronika.asp?CAT_ID=71 αρκετά ακριβότερα.

Το minidisc είναι μια πατέντα της Sony η οποία δεν προχώρησε εμπορικά όσο ήταν αναμενόμενο. Έτσι η εταιρία σταμάτησε να το προωθεί, χωρίς όμως να το καταργήσει. Κάθε χρόνο βγάζει από κάνα καινούριο μοντέλο. Μπορείς να αγοράσεις από κάποια αντιπροσωπεία της Sony. Όσο για δισκάκια πουλάει παντού. Σε συνδυασμό με ένα σχετικά καλό μικρόφωνο κάνεις μια αξιοπρεπέστατη ηχογράφηση, και μπορείς να το συνδέεις και απευθείας στην κονσόλα. Καλύτερα να το ψάξεις μέσω internet και εξωτερικού όπως συμβουλεύει και ο PeVen, συνήθως σου γλυτώνει αρκετά λεφτά.

Το minidisk είναι ίσως η αξιοπρεπέστατη λύση για να ηχογραφήσει ένας ερασιτέχνης (κι όχι μόνο). Επιπλέον σου δίνει τη δυνατότητα της ραπτικής, αν δεν πρόκειται να περάσεις από κομπιούτερ. Βασικό ελάττωμα είναι η real time επεξεργασία. Πάντως, ξαναλέω ότι μέχρι να εξελιχθούν τα εμπιθριόφωνα-ρεκόρντερ (και γaμώ τα ελληνικά) το mini παραμένει η καλύτερη λύση από πλευράς ήχου.
Βέβαια καταλυτικό ρόλο παίζει το “τι βάζεις στην είσοδο του mini”. Ακόμη πρέπει να ξέρετε ότι μόνο τα φορητά minidisk μπορούν να γράψουν απευθείας από μικρόφωνο, διαθέτοντας προενίσχυση (48V). Τα επιτραπέζια παίρνουν ήχο μέσω συσκευής (κονσόλας κλπ.).

Καλησπέρα φίλοι!
Εγώ χρησιμοποιούσα ένα mini disc της Sony επί χρόνια και είναι σίγουρα ό,τι καλύτερο έχω ακούσει σε ποιότητα ηχογράφησης (44.000 Hz). Χρησιμοποιούσα παράλληλα και το μικρόφωνο που πρότεινε η ίδια η Sony, το οποίο μάλιστα είχε επιλογή εμβέλειας 90 και 180 μοίρες. Πράγματι το δικό μου μοντέλο με υποχρέωνε να αντιγράφω το ηχογραφημένο υλικό στον υπολογιστή σε real time, γεγονός πολύ επίπονο:mad: πιστέψτε με. Ωστόσο είμαι σίγουρος ότι έχω δει νεότερα μοντέλα τα οποία συνδέονται απευθείας με τον υπολογιστή.

Κάποτε επίσης την πάτησα άγρια με ένα voice recorder της Olympus το οποίο είχα αγοράσει 120 ευρώ αλλά ενώ ήταν τρομερά εύχρηστο και με ενσωματωμένο μεγάφωνο η ποιότητα εγγραφής ήταν άθλια:mad:. Πήγαν χαμένα τα λεφτά μου καθώς δεν κατάφερα να το πουλήσω.

Σήμερα χρησιμοποιώ ένα mp3 player της Transcend και είμαι ικανοποιημένος. Η ποιότητα εγγραφής είναι στα 32.000 Hz αλλά ικανοποιητική για τον λόγο που το χρησιμοποιώ. Είναι μικρό, εύχρηστο και γράφει σε αρχεία .wav τα οποία μεταφέρονται πολύ γρήγορα στον H/Y. :slight_smile: Χωράει γύρω στις 16 ώρες εγγραφής (1Gb) - αν θυμάμαι καλά. Είναι πολύ οικονομικό σε κατανάλωση ενέργειας και παίρνει μόνο μία μπαταρία ΑΑΑ. Είναι μικρό σε μέγεθος και όπως έχει αποδειχθεί… διαθέτει αντοχή στα χτυπήματα (μου έχει πέσει κάτω 3 - 4 φορές). Είμαι ενθουσιασμένος μαζί του - το λατρεύω!:039:

Το κακό είναι ότι αν πας σε ένα μαγαζί και ρωτήσεις σε τι ποιότητα εγγραφής γράφει το τάδε recorder δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα σου απαντήσουν!!! Στα mp3 player δεν νομίζω καν ότι το γράφει πάνω στο κουτί.

Είναι γεγονός πάντως πως στα ηλεκτρονικά είδη βρίσκεις σήμερα και αποδοτικές και οικονομικές λύσεις.

Χαιρετώ!!!

Ισως να ενδιαφέρει κάποιους ότι στην Αμερική έχω παρατηρήσει ότι τα πιο δημοφιλή μηχανήματα ηχογράφησης για μουσικούς και μουσικολόγους είναι από την εταιρία Zoom και Edirol και είναι τύπου mp3. Ιδικά τα Zoom Η2 και Edirol R-09.
Ολα είναι μικρά σε μέγεθος και έχουν δυο ενσωματωμένα μικρόφωνα. Τιμές διακυμαίνονται από 200-300$.

Αντωνης

Ευτυχώς αυτού του είδους τα μηχανήματα δεν υπάρχουν μόνο στην Αμερική.
εδώ μια λίστα απο προϊόντα που χρησιμοποιούνται ευρέως πλέον.

Σχετικά με το Zoom H4. Έτυχε να το τεστάρω και ηχογραφεί σε άριστη ποιότητα στερεο με δύο πυκνωτικά μικροφωνάκια σε XY θέση…

Νίκος

Βλέποντας τις διάφορες απόψεις και έχοντας ακούσει και χρησιμοποιήσει αρκετά mp3 recorders συμπεριλαμβανομένου και του trascend που είναι όντως αξιόπιστο αλλά όχι τόσο ποιοτικό στην εγγραφή, θα σου πρότεινα ανεπιφύλακτα το COWON iAudio U2 1Gbt. Σε όγκο είναι λίγο μικρότερο από το Trascend, όσος περίπου ο δείκτης αντρικού χεριού. Εγγραφή από ενσωματωμένο μικρόφωνο ή από το ενσωματωμένο ραδιόφωνο ή με line in από κονσόλα ή άλλη συσκευή. Ποιότητα εγγραφής από 8 έως 128 Kbps σε format mp3 ή σε wav. Μπαταρία λιθίου επαναφορτιζόμενη από τον υπολογιστή μέσω USB ή από τροφοδοτικό USB. Μνήμη 1Gbt δίνει 16 ώρες ηχογράφησης χωρίς επαναφόρτιση, περίπου τόσο χρειάζεται για να γεμίσει η μνήμη με ποιότητα εγγραφής 128 Kbps. Ο υπολογιστής το βλέπει σαν flash memory 1Gbt και μπορείς να μεταφέρεις τα αρχεία μέδω USB 2.0 από και προς τον υπολογιστή. Software upgrade μέσω internet. Δείγμα εγγραφής μπορεις να βρεις εδώ http://www.4shared.com/account/dir/5502027/18b3ab3d/sharing.html
όπου έχω ανεβάσει τα τραγούδια από τη συγκέντρωση στον Ασπρόπυργο. μηχανάκι ήταν στο κέντρο περίπου του τραπεζιού με τα όργανα. Οι άλλοι φάκελοι είναι από πρόβες με διάφορους φίλους στο σπίτι χωρίς τόση φασαρία.
Το έχω τρία χρόνια και το προτείνω ανεπιφύλακτα ως το πιο αξιόπιστο ποιοτικό και εύχρηστο που έχει πέσει στα χέρια μου.

Καλημέρα και πάλι. Σας ευχαριστώ όλους για τις προτάσεις και τη συμμετοχή σας στο θέμα. Να ρωτήσω και κάτι ακόμα: το “Ντατ”, θα ήταν μια αξιόπιστη λύση για ηχογραφήσεις; Μήπως θεωρείται ξεπερασμένη τεχνολογία;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

To DAT ήταν η super professional λύση της προηγούμενης δεκαετίας. Όμως νομίζω ότι σήμερα είναι ξεπερασμένο. Ακριβώς όπως έχουν ξεπεραστεί και τα ψηφιακά επαγγελματικά μαγνητόφωνα ADAT (ως μέσο εγγραφής χρησιμοποιούσαν την κασέτα βίντεο VHS). Σήμερα νομίζω ότι πλέον κυριαρχούν οι εγγραφείς που χρησιμοποιούν σκληρούς δίσκους.

Το πρόβλημα δεν είναι η ποιότητα της ηχογράφησης, αφού και στο DAT η ηχογράφηση γίνεται ψηφιακά, αλλά η ύπαρξη μηχανικών μερών για την περιστροφή της κασέτας, με ότι αυτό συνεπάγεται και βέβαια ο σχετικά μεγάλος όγκος του (σε σχέση πάντα με τους σημερινούς εγγραφείς που χρησιμοποιούν είτε μνήμη είτε μικρούς σκληρούς δίσκους).