Εύκολα τραγούδια για μπαγλαμά

γεια σας φιλοι!
Ενας φιλος αγορασε ενα μπαγλαμαδακι!Δεν εχει και πολλη ιδεα,αλλα ειναι κιθαριστας οποτε μπορει και βρισκει συγχορδιες και τα λοιπα σχετικα ανετα!Εχει και καλο αυτι ο μπαγασας!Αυτο που θα ηθελα ειναι να προτεινετε μερικα τραγουδακια ,απο ρεμπετικα η και παραδοσιακα,στα οποια ο μπαγλαμας να ειναι ευκολος σχετικα αλλα και ευδιακριτος!(εκτος απ τη γυφτοπουλα που την παιζουμε 6 φορες σε καθε μαζεμα!!)

θενξ προκαταβολικα!!!

Oι σφουγγαραδες του Μπατη
Εγω μαγκας φαινομουνα του Γεννιτσαρη
Μες του Βαβουλα τη γουβα του Κερομυτη
Ραντεβου σαν περιμενω του Παπαιωαννου
Απο κατω απ τις ντοματες του Ιωαννιδη(νομιζω αυτος το τραγουδαει)
Η υπογα του Κωστη
Ησουνα ξυπολυτη του Κωστη
Ριχνω ζαρια του ?
Ηρωινη και μαυρακι του Περπινιαδη
Χτες το βραδυ στο σκοταδι του Μαρκου
Οσοι γινουν πρωθυπουργοι του Μαρκου
Η πλημμυρα του Μαρκου

Ε ας ξεκινησει με αυτα και κανα αλλο αδεσποτο απο τα παλια που ηταν παιγμενα ολα πανω σε μια μελωδια…και απο κει και περα θα πιασει και μονος του:127:

Με γεια και το οργανακι!!!
Μπαγλαματζης κι εγω

Μάγκες καραβοτσακισμένοι
Ο φασουλάς
Ο μπουφετζής
Οι φυλακές του Ωροπού
Ατσιγγάνα

βασικά όλα του Μπάτη…

Όταν πλύνω τουμπεκάκι (Μάρκος)
Σύρα (Μάρκος)
Αντιλαλούν οι φυλακές (")

Κανείς εδώ δεν τραγουδά (Ν. Παπάζογλου)

σας ευχαριστω μαγκες!το βραδυ προβα,θα δειξει!

*οταν πΙνω τουμπεκακι η οταν πΛΥνω???το κομματι το εχω με τιτλο “πινω”,αλλα και στο ακουσμα,και στο νοημα το “πλυνω” κολλαει πιο πολυ!το πλεναν για να τους κανει πιο καθαρο κεφαλι οι μαγκες???:slight_smile:

“Οταν πλυνω τουμπεκακι” = Μαρκος Βαμβακαρης = ετος ηχογραφησης 1933 …

παιζουν δυο (2) μπαγλαμαδες = Μαρκος και Μπατης ( απο τα αρχεια του rebetiko.sealabs.net ) …

Στο τραγούδι “Ο ΜΑΡΚΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ” μήπως αυτός που παίζει μπαγλαμά είναι ο Μάρκος? Μου δημιουργήθηκε η εντύπωση αυτή γιατί ο Στράτος κάνει το επιφώνημα στον Μάρκο όχι στην αρχή της εισαγωγής με πρωταρχικό ρόλο το μπουζούκι άλλα όταν ξεκινάει την επανάληψη της εισαγωγής ο μπαγλαμάς. Ακόμα ο μπαγλαμάς ακούγεται αρκετά σ’ όλη την ηχογράφηση μήπως γιατί ο τραγουδιστής (ο Μάρκος) είναι πιο κοντά στο μηχάνημα ηχογράφησης? Δεν μπορώ να καταλάβω απο το ύφος παιξίματος του μπουζουκιού ή του μπαγλαμά τι μπορεί να παίζει ο Μάρκος. Κάποιος πιο ειδικός?

Η φωνή στο επιφώνημα δεν είναι του Στράτου. Όμως, πιθανότατο είναι να απευθύνεται στον Μάρκο, παινεύοντας το παίξιμό του («τα ζοριλίκια του»), αφού ο στίχος δεν προσφέρεται για να χαρακτηριστεί ζόρικος. Δυστυχώς, οι καταγραφές των μουσικών έχουν για πάντα χαθεί και δεν πρόκειται να βρούμε τη σωστή απάντηση…

Σε αυτή την ανάρτηση στο youtube γράφεται ότι η φωνή είναι του Κώστα Ρούκουνα. Δεν ξέρω που το στηρίζει αυτό και αν είναι αυτός, αλλά η φωνή του μοιάζει.

Τα τραγούδια του Μπάτη που αναφέρθηκαν δεν είναι η απλούστερη αρχή. Παίζονται σε ντουζένι και είναι λίγο μπέρδεμα για την ώρα. Και το τουμπεκάκι επίσης. Υπάρχει στην κλίκα και στο φόρουμ πλειάδα πληροφοριών για τα κουρδίσματα αν θέλει να ψαχτεί. Κατά τα άλλα, ελάχιστα ρεμπέτικα προπολεμικά π.χ. του Μάρκου και του Δελλιά κ.α. δεν μπορούν να παιχτούν ωραία στον μπαγλαμά. Βέβαια είναι ιδιαίτερο όργανο. Ένας καλός παίκτης χαρακτηρίζεται και από το παίξιμο στη συγχορδία, στο συνηχισμό και τη μελωδία. Έχει και πολλά στολίσματα ιδιαίτερα ο μπαγλαμάς.
Εγώ προτείνω το καραβοτσακισματα

έχετε δίκιο! Η φωνή δεν είναι του Στράτου και μοιάζει με του Ρούκουνα. Πάντως οι πρωθυπουργοί είναι Δίσκος Parlophone Ελλάδος B-21869 και ο δίσκος PARLOPHONE B-21868 είναι το τραγούδι “Μόρτισσα σμυρνιά” του Καρίπη με τραγουδιστή τον Ρούκουνα. Οπότε αν ηχογραφήθηκαν ίδια μέρα θα μπορούσε να βρίσκετε ο Ρούκουνας στην ηχογράφηση του Μάρκου.

Σε μερικούς από εσάς και στον συλλογισμό σας, σας βγάζω το καπέλο.

|GO-2504 / B-21868 [TABLE]
|
[TR]
[TD]ΜΟΡΤΙΣΣΑ ΣΜΥΡΝΙΑ|Κώστας Καρίπης||Κώστας Ρούκουνας|

[/TD]
[TD][/TD]
[TD=“width: 161”][/TD]
[TD=“width: 154”][/TD]
[TD=“width: 280”][/TD]
[TD=“width: 64”][/TD]
[/TR]
[/TABLE]

GO-2505 / B-21869
ΤΩΡΑ ΤΗΝ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΑ ΜΙΚΡΟ ΜΟΥ Μάρκος Βαμβακάρης Μάρκος Βαμβακάρης
GO-2506 /B-21869
Ο ΜΑΡΚΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ Μάρκος Βαμβακάρης Μάρκος Βαμβακάρης

Οι σειρά από τις μήτρες δείχνει ότι είναι ο Ρούκουνας. Με τον αστερίσκο ότι πριν τον Ρούκουνα ηχογραφεί ο Γιώργος Κάβουρας.

GO-2503/ B-21868 ΣΠΑΣΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΛΗΡΩΝΩ Κώστας Σκαρβέλης Γ. Κάβουρας

Η φωνή πάντως δείχνει Ρούκουνα.

Και οι ετικέτες με Κάβουρα και Ρούκουνα που όμως δεν διακρίνονται εύκολα τα στοιχεία.