Ερωτήσεις για την αγορά λαύτας

Καλησπέρα σας. Η λαύτα είναι ένα όργανο το οποίο πάντα με εντυπωσίαζε και κάνω μια έρευνα για αγορά λαύτας. Δεν είμαι έμπειρος μουσικός και θα με ενδιέφερε απλά να αγοράσω μια λαύτα και να το παλέψω μόνος μου και όπου βγεί. Μήπως θα μπορούσατε να μου πείτε πού μπορώ να βρω ένα αξιόλογο όργανο για περίπου 500€? Επίσης επειδή αυτή τη στιγμή ζω στην Ιαπωνία, πως θα μπορούσα να μεταφέρω το όργανο με ασφάλεια?

1 «Μου αρέσει»

Γειά χαρά.
με 500 θα ήταν δύσκολο να βρεις χειροποίητο όργανο απο μάστορα, ειδικά Ελλάδα.
Ίσως θα μπορούσες να πάρεις κάποιο όργανο εργαστηρίου απο Τουρκία.
Υπάρχει βέβαια περίπτωση να βρεις μεταχειρισμένο αλλά η αγορά δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη στις λαύτες.
Η συμβουλή μου θα ήταν, αν έχεις τη δυνατότητα, να παραγγείλεις μια σε ένα μάστορα. υπολόγισε οτι θα χαλάσεις καπου στο χιλιάρικο ή λίγο παραπάνω (δεν ξέρω ακριβώς αλλά νομίζω κάπου κει).Η περίοδος που θα μεσολαβήσει μέχρι να φτιαχτει και να παραλάβεις το όργανο ίσως σου δώσει χρόνο να το εξοφλήσεις.
Θα σε συμβούλευα να μην πάρεις “τουριστική” λαύτα απο την τουρκία.Πολλά απο αυτά τα όργανα δεν αποδίδουν σωστά και δεν έχουν αντοχή στο χρόνο.Αν καταλήξεις να πάρεις κάτι τέτοιο, τουλάχιστον βρες κάποιον να στο διαλέξει.
απο μάστορες δεν γνωρίζω πολλά.Εχω δει δουλειές καλές του Γιαννόπουλου στην Αθήνα και ξέρω πως οι Ραπακούσιος και Θεοδωράκης έχουν εμπειρία απο τέτοιες κατασκευές. Υπάρχουν και άλλοι αλλά δεν είμαι βέβαιος.
Τουρκία είναι αρκετοί:Baris στη σμύρνη, Ramazan στην Πόλη και ένας νέος που λέγεται Ali και έχει το εργαστήρι luteart (αυτός ίσως πιο οικονομικός). Έχε το νου σου μήπως πετύχεις ίσως κάποιο μεταχειρισμένο.
Τιμές δεν ξέρω λεπτομέριες αλλά πιστεύω κάτω απο χιλιάρικο θα ήταν δύσκολο να βρεις μάστορα να σου φτιάξει.

Απο όπου και να το πάρεις, θα μπορούσαν να στο στείλουν αλλα μην ξεχάσεις να υπολογίσεις μεταφορά και τελωνείο στο συνολικό κόστος.

Ευχαριστώ πολύ για την βοήθεια.
Μήπως θα μπορούσες να μου προτείνεις κάποιες ιστοσελίδες που θα μπορούσα να βρω μεταχειρισμένες? Επίσης κατά την άποψη σου, θα άξιζε να πάρω μία εργοστασίου με 300€ για να πειραματιστώ και αν δω ότι πραγματικά με ενδιαφέρει να πάρω μια καλή?

Δεν υπάρχουν “εργοστάσια” , υπάρχουν εργαστήρια που συναρμολογούν όργανα. Φυσικά ένα φτηνό όργανο δεν είναι αυτόματα καταδικασμένο να βγει πατάτα αλλα συχνά η ξυλεία που χρησιμοποιείται δεν είναι πάντα καλή και μπορεί να προκύψουν στατικά προβλήματα και το επίπεδο της δουλειάς ίσως να μην είναι πάντα το καλύτερο.
Φυσικά αξίζει να δοκιμάσεις με φτηνό όργανο αλλά όπως ανέφερα, ίσως καλό θα ήταν να στο διάλεγε κάποιος. Αν το όργανο είναι υγειές, και φτηνό να είναι, θα σε βοηθήσει να πάρεις 1 ιδέα.
τουρκικες αγγελίες υπάρχουν στο https://www.sahibinden.com/en
και στο letgo αν και αυτό δεν λειτουργεί πλέον σε όλες τις χώρες.
στο ebay έχει επίσης λαύτες.

1 «Μου αρέσει»

Ευχαριστώ πολύ! Θα το κοιτάξω.

1 «Μου αρέσει»

Δες και εδώ

https://www.cankayamuzikevi.com/lavta2

μου χουν πει καλά λόγια για αυτά τα όργανα
και θα βρεις και μαγαζιά όπως
https://www.paradosiakaorgana.gr/egxorda/laouto-lafta