Ενδιαφέρουσες προσεγγίσεις

Δύο προσεγγίσεις ενός Σκαρβέλη, από διαφορετικά κάθε φορά πρίσματα….

Ενδιαφέρουσες τώντι και οι δύο. Ο σκοπός τελικά είναι αδέσποτος; (αναρωτιέμαι γιατι στα γράμματα στο τέλος στο δεύτερο λέει «musik: izmir kasap havasi»)

Ούτε η πρώτη, ούτε καν η εκατοστή περίπτωση αδέσποτης μικρασιάτικης μελωδίας που Μικρασιάτης / Κων / λίτης Έλληνας συνθέτης μεσοπολέμου «κατοχύρωσε», στην Αθήνα πλέον, ως δική του σύνθεση …

Η συγκεκριμένη μελωδία μπορεί να έχει προπολεμικά ηχογραφηθεί στην Τουρκία σε (78άρη) δίσκο, με τίτλο izmir kasap havasi ( = Χασάπικο Σμύρνης).

Σα να μου φαίνεται ότι είχαμε διαβάσει, από τον Ορδουλίδη, μια απάντηση πιο συγκεκριμένη από την εύλογη αυτή υπόθεση του Νίκου. Ή συγχέω με άλλο κομμάτι;

Τί ακριβώς υπονοείς Περικλή; Έχεις κάτι συγκεκριμένο να παραθέσεις;

(μιλάμε για το “Τράβα βρε μάγκα και αλάνι” του Σκαρβέλη βεβαίως)

Πόσο συγκεκριμένο να είναι το «σα να μου φαίνεται… / Ή μήπως συγχέω»;

Απλώς: Νομίζω ότι θυμάμαι να έχει αναρτηθεί εδώ κείμενο του Ορδουλίδη που διερευνά την προέλευση αυτής της μελωδίας (Τράβα ρε μάγκα, βεβαίως), με την επιφύλαξη μήπως συγχέω με άλλον σκοπό που διερευνάται η προέλευσή του.

Εδώ ο φίλος μας ο Ali Fuat Aydin, παίζοντας το σκοπό του Τράβα…σε σάζι:

Ο Bülent Cingöz έχει το İzmir Kasap Havası σε παλιά ηχογράφηση:

Και σε πιο νέα ηχογράφηση:

Εδώ πάντως

ως συνθέτης αναφέρεται «Αnonim»

Υπαρχει καποιο θεμα με τα λινκ παιδια? για καποιο λογο δεν μπορω να τα ανοιξω απο δω. Πολλες φορες εχω ακουσει τραγουδια τετοια παιγμενα και απο τους γειτονες, παντα μ’αρεσει! ειναι καλοι οι τουρκοι μουσικοι γενικα