Εκτελέσεις του "Μπιρ Αλλάχ"

Κατ’αρχάς, καλησπέρα σας και καλώς σάς βρήκα. :slight_smile:

Ξέρω ότι το Μπιρ Αλλάχ το έχουν πει η Στέλλα Χασκήλ και ο Σταμούλης (βέβαια), και το έχω πετύχει σε μια απίστευτη εκτέλεση του Παπαϊωάννου (από τη συλλογή Ρεμπέτικος Μύθος νομίζω), προφανώς ζωντανά ηχογραφημένη. Η οποία εκτέλεση είναι, κατά την ταπεινή μου άποψη, το λιγότερο συγκλονιστική, αλλά η ηχογράφηση είναι επιεικώς για τα μπάζα. Όχι του τύπου “ε, τι να κάνεις, παλιός ο δίσκος, έχει ταλαιπωρηθεί”, αλλά του τύπου “θεέ και κύριε, τι βάθος είναι αυτό, ο Παπαϊωάννου τραγουδάει απ’τον πάτο του πηγαδιού!”

Και οι ερωτήσεις:

  1. Ξέρει κανείς πού και πότε ηχογραφήθηκε, και ποια είναι η γυναικεία φωνή;
  2. Υπάρχουν άλλες εκτελέσεις του Μπιρ Αλλάχ από Παπαϊωάννου, και αν ναι, πού;
  3. Άλλες εκτελέσεις γενικότερα;

Ευχαριστώ πολύ.

Υπάρχει στο δίσκο Γιάννης Παπαϊωάννου “Σβήσε το φως να κοιμηθούμε” (ζωντανή ηχογράφηση - δεν ξέρω εάν είναι αυτή που λες…).
Γιάννης Δέδες : κιθάρα
Γιώργος Κουλαξίζης : Ακκορντεον
Λ. (Λουκάς ?) Καρμανιόλας-Κουλούρης: Μπάσο
Βαγγελιώ Μαργαρώνη: Πιάνο
Χρήστος Ζιώγας: Ντραμς
δεύτερη φωνή : Έλενα Μεταξά

Υπάρχει και εκτέλεση του Μπιρ-Αλλάχ από την Βιργινία Μαγκίδου στην Αμερική. Χρονολογία άγνωστη. Δεν μπορώ να πω ότι μ’ αρέσει και πολύ-πολύ.:106:

Πιθανότατα, αν κρίνω από την (ατυχή…) ενορχήστρωση.

Σας ευχαριστώ πολύ και τους δυο. :slight_smile:

Η ηχογράφηση με τον Παπαϊωάννου είναι ερασιτεχνική, μέσα απ’ το κέντρο που τραγουδούσε, λίγες μέρες πριν σκοτωθεί. Εχω χεσμένη και την ενορχήστρωση και τον ήχο και όλα. Πρόκειται όχι μόνο για την κορυφαία εκτέλεση του συγκεκριμένου τραγουδιού, αλλά γενικότερα για μία από τις κορυφαίες ερμηνείες λαϊκού τραγουδιού. Οταν τον ακούω, νιώθω πάντα (πάντα) ένα μικρό σφίξιμο στην καρδιά. Ασε που μου δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι ο μπαρμπα-Γιάννης είχε γράψει ο ίδιος το τραγούδι πριν πέντε λεπτά και αφορούσε προσωπικά του βιώματα.
:109::109::109::109:

Ψάχνοντας να βρω την πρώτη εκτέλεση του “Μπιρ Αλλάχ”, έπεσα σε αυτό το μήνυμα το οποίο ή δεν είχα διαβάσει, ή δεν του είχα δώσει σημασία τότε.
Έψαξα και βρήκα αυτή την εκτέλεση με τον Παπαϊωάννου, την οποία ομολογώ δεν γνώριζα και όταν την άκουσα, όχι σφίξιμο στην καρδιά που λέει ο Aris, αλλά και εγώ δεν ξέρω τι ένοιωσα.
Πραγματικά μοναδική ερμηνεία που βγάζει όλο το μεγαλείο και την ψυχή αυτού του ανθρώπου και σίγουρα, από τις πολύ σπάνιες περιπτώσεις που ανατρέπεται η πρώτη εκτέλεση και το τραγούδι παίρνει άλλη μορφή και δύναμη.

//youtu.be/B2EmvYojSBU

Επισης υπαρχει και μια εκτελεση( πραγματικη εκτελεση) απο τον απαραδεκτο Κο Μπουρνελη, απο την οποια ομως οφειλω να το πω, οτι εμαθα εγω αυτο το τραγουδι πριν απο 30 περιπου χρονια( και σκεφτειτε ποσοι απο μας ειχανε ακουσει αυθεντικες εκτελεσεις εκεινη την εποχη(πολλοι λιγοι) οποτε εστω κι ετσι αποκτα καποια βαρυτητα κι ο κυριος αυτος( που κατα τα αλλα εχει … το ελληνικο τραγουδι με τις … μεταποιησεις του.

Το συγκεκριμένο τραγούδι θα μου αρέσει να το ακούσω ακόμη και από τον… εαυτό μου:019:
Αλλά νομίζω ότι για την εκτέλεση του Παπαϊωάννου έχει απόλυτο δίκιο ο Άρης.:109: