Εκπομπή - συζήτηση: για ένα Μουσείο του ρεμπέτικου

Σε λίγα λεπτά ξεκινάει η εκπομπή “στον παλμό του Πειραιά”, του δημοτικού ραδιοφώνου «Κανάλι Ένα- 90,4 FM», όπου θα συζητήσουμε για το ρεμπέτικο, την πόλη και την σκέψη που υπάρχει εδώ και χρόνια για τη δημιουργία μουσείου του ρεμπέτικου, στον Σταθμό Λαρίσης, στο Καστράκι.
livestreaming στον ιστότοπο: Κανάλι 1 – Δημοτική Ραδιοφωνία Πειραιά 90.4

5 «Μου αρέσει»

Ε, ειδοποιείστε λίγο νωρίτερα ρε παιδιά! Μόλις κανα δυό τραγουδάκια πρόλαβα ν’ ακούσω (σε 5η, 6η εκτέλεση…) και κάποιον που μάλλον τηλεφώνησε… Αλεξάνδρα, περιμένουμε ενημέρωση για τη συζήτηση!

edit: 13.00, σε ακούω Αλεξάνδρα!

3 «Μου αρέσει»

Έχεις δίκιο, δεν πρόλαβα να το αναρτήσω χθες. Να είναι καλά ο @liga_rosa που επέμεινε να το γράψω στο φόρουμ! Θα ειδοποιήσω μόλις έχουμε το ηχητικό σε “κονσέρβα”.

6 «Μου αρέσει»

Φαίνεται πως η σκέψη γίνεται πράξη:

1 «Μου αρέσει»

Ναι. Αφορμή για την εκπομπή ήταν αυτή η είδηση. Αλλά, εκτός από τις ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις του κ. Βεντούρη και της κ. Μούργου από την εκπομπή περίμενα και πιο συγκεκριμένη πληροφόρηση από πλευράς δήμου για το πώς σκέφτεται να κινηθεί. Περιμένουμε τη συνέχεια.
Και μία πρόταση. Να δοθεί το όνομα του αειμνήστου Δημητρίου Γκόγκου-Μπαγιαντέρα σε ένα από τους δρόμους του Δ. Πειραιώς. Κατά προτίμηση στην ευρύτερη (πάλαι ποτέ) περιοχή Υδραίικα (Ακτή Ξαβερίου-Κλεισόβης-Ηρακλειδών-Σαχτούρη).

5 «Μου αρέσει»

Kαι επειδή, σε νήμα που εμπλέκεται και η αφεντομουτσουνάρα μου, δεν γίνεται να μην πέσει και λίγη γκρίνια: Κάποιον άλλον συνθέτη εκτός απ’ τον Ξαρχάκο δεν βρήκαν, στο ραδιόφωνο του Δήμου, να παίξουν τραγούδια του σε εκπομπή με θέμα σχετικό με το ρεμπέτικο;

1 «Μου αρέσει»

Άνθιμε, πολύ σωστά, Σπίτι του ρεμπέτικου. Έχει σημασία. Διορθώνω στην αρχική ανάρτηση.

Παραθέτω το λινκ από την εκπομπή: “Στον παλμό του Πειραιά” Δημοτικό Κανάλι 1; 90.4 FM

4 «Μου αρέσει»

Η αλήθεια είναι πως αν το δει κανείς πολεοδομικά, είναι μεγάλο ζήτημα τί γίνονται όλοι αυτοί οι χώροι γύρω από το λιμάνι. Χωράει πολλή συζήτηση, δυστυχώς. Είναι γνωστό, άλλωστε ότι έμφαση δίνεται στην ανταλλακτική αξία της γης (με ο, τι αυτό συνεπάγεται) κι όχι στην αξία χρήσης της. Αυτό ισχύει τόσο για δημόσιους χώρους όσο και για ιδιωτικούς. Είναι πολλά τα συμφέρονται και τα (πολιτικά και οικονομικά) ζητήματα που διακυβεύονται. Χρειάζεται 1. σοβαρός και μακρόπνοος (πολεοδομικός) σχεδιασμός και 2. στήριξη από την τοπική κοινωνία. Άρχισα το κήρυγμα, αλλά… τουλάχιστον οι εξελίξεις για την ώρα είναι θετικές.

2 «Μου αρέσει»

ευχαριστούμε Αλεξάνδρα για το λινκ.
ενδιαφέρουσα εκπομπη και σας εύχομαι επιτυχία στα σχέδια σας.
προέκυψε και μια πληροφορια (για μενα), για το βιβλίο που δεν γνώριζα την ύπαρξη του.
μόνο που με πειράζει πολυ η κατα κόρον χρήση της λέξης “Ρεμπέτικο”.
ακόμη δεν έμαθα τι σημαίνει, αλλα κατάλαβαινω πολυ καλά τι θα πει Αστικό Λαϊκό Τραγούδι.

2 «Μου αρέσει»

Δεν πρόλαβε να ακουστεί το περί υλοποίησης του «Σπιτιού του ρεμπέτικου» και προέκυψαν ήδη οι επισπεύδοντες:

«Το Μουσείο Ρεμπέτικου υλοποιείται στον Πειραιά, αλλά δεν λησμονούμε ότι ήταν πρόταση του Θανάση Πολυκανδριώτη»

5 «Μου αρέσει»

Δεν γνωρίζω καθόλου ποιος και πότε προσπάθησε για αυτό το μουσείο, ποιος έχει κάνει τα αδύνατα δυνατά για το μπουζούκι και την ουνεσκο.
Αλλά για ένα μουσείο που δεν υπάρχει ακόμα, να έχουμε αποφασίσει τον διευθυντή και τους θυρωρους … πόσο Ελλάδα πια ?

2 «Μου αρέσει»

Μα, το διευκρινίζει ο άνθρωπος που το γράφει: (…) υπέβαλε πρόταση αφού πρώτα είχε αφιερώσει τη ζωή του στον σκοπό αυτό, μελετώντας το ρεμπέτικο.

Ε, αν ο Πολυκαντριώτης αφιέρωσε τη ζωή του σε κάποιο σκοπό, μελετώντας το ρεμπέτικο, εμείς οι άσχετοι των ασχέτων εδώ μέσα, τί να πούμε…

(τα συμπεράσματα της πολύχρονης μελέτης πάντως, δεν τα είδαμε ακόμα…)

3 «Μου αρέσει»

Φυσικά και εγώ δεν μπορώ να αξιολογήσω η να κρίνω καταστάσεις και πρόσωπα, αλλά το άρθρο παραπάνω μόνο το πρωτόκολλο του λείπει για να το πούμε αίτηση.

Επίσης στην επίσημη ιστοσελίδα του μουσικοσυνθέτη δεν υπάρχει αναφορά στο ρεμπετικο σε καμία δράση του πέρα μιας συναυλίας που “ένωσε τρεις κουλτουρες”.

Ας γίνει με το καλο το μουσείο να το επισκεφθούμε και βλέπουμε.

https://polykandriotis.gr/viografiko/

Το Σπίτι του ρεμπέτικου είναι μια ιστορία πολύ παλιά. Αν δεν κάνω λάθος, ξεκίνησε τις αρχές της δεκαετίας του 90 κι όχι το 2008. Σε κάθε περίπτωση, (δυστυχώς) δεν είναι καθόλου απλή η υλοποίηση έργων με άξονα τον πολιτισμό, πολύ περισσότερο σε πολεοδομικά “φιλέτα” που ανήκουν στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Τα παραδείγματα είναι πολλά. Ενδεικτικά θυμίζω την ιστορία με το μουσείο ενάλιων αρχαιοτήτων λίγο παραδίπλα (πύλη Ε2), την περιοχή των Λιπασμάτων, και η λίστα δεν έχει τελειωμό. Για την ώρα ούτε συγκεκριμένη μελέτη υπάρχει, πάντως. Αλλά και να υπάρξει, δε σημαίνει ότι θα υλοποιηθεί, γιατί αυτές οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες και το θεσμικό πλαίσιο της Ελλάδας πολύ ελαστικό σε καιροσκοπικές προσεγγίσεις του αστικού χώρου.

2 «Μου αρέσει»

Στο δεύτερο μισό της εκπομπής (από το 30:00 και μετά) μιλάει ο Νίκος Μπελαβίλας για το Σπίτι του ρεμπέτικου, στο λινκ: 13:00 - 14:00 Allegro μα με τρόποΕυγενία Λουπάκη & Χρυσόστομος Λουκάς

1 «Μου αρέσει»

Πόσο δίκιο έχεις Άνθιμε.

Αυτό το νήμα έκλεισε αυτόματα μετά από 365 ημέρες. Δεν επιτρέπονται πια καινούριες απαντήσεις.