Δισκογραφία-Εργογραφία Μάρκου Βαμβακάρη

1. Απ τη μάνα μου διωγμένος

Το κομμάτι «Απ τη μάνα μου διωγμένος» θα πρέπει να πούμε ότι μπορεί να ηχογραφήθηκε και να κυκλοφόρησε μέσα στον εμφύλιο, είναι όμως κατοχικό τραγούδι.

Μάλιστα, σε συζήτηση του Τσιτσάνη με τον Χατζηδουλή το 1982, και μετά από παρέμβαση της γυναίκας του Ζωής, μαθαίνουμε ότι το τραγούδι αυτό ήταν το πρώτο που έγραψε ο Β.Τσιτσάνης από την στιγμή που η Ελλάδα πέρασε στα χέρια των Γερμανών. Είναι το πρώτο κομμάτι από τα λεγόμενα «τραγούδια της Θεσσαλονίκης».

1. Απόψε θα΄ρθω να στα ψάλω

Μάλλον από παράβλεψη γράφεις για ημερομηνία ηχογράφησης το 1905. Το σωστό είναι το 1948.

1. Αράπ Ζεϊμπέκικο

Μαζί με το «Καραντουζένι» είναι τα πρώτα δύο τραγούδια του Μάρκου στη δισκογραφία και ηχογραφήθηκαν μετά τον 10/1932. Μάλλον τον Δεκέμβριο εκείνης της χρονιάς.

1. Αφ΄ότου εγεννήθηκα

Μπορεί να λέει η Σοφία Καρίβαλη ότι ηχογραφήθηκε στις 20/10/1940, οι αριθμοί μήτρας/ηχογράφησης δεν την δικαιώνουν. Είναι παρόμοια περίπτωση με το τραγούδι «Αν φύγουμε στον πόλεμο». Ηχογραφήθηκαν μάλλον την ίδια μέρα και κατά πάσα πιθανότητα το καλοκαίρι του 1940.

1. Εφουμάραμ ένα βράδυ

Γράφεις στην σημείωση ότι είναι η πρώτη ηχογράφηση του Μάρκου στην δισκογραφία. Η αλήθεια είναι ότι το παραπάνω τραγούδι είναι το πρώτο στην Columbia. Είχαν προηγηθεί στο τέλος του 1932 τα τραγούδια «Καραντουζένι» και «Αράπ Ζεϊμπέκικο» στην Parlophone, τα οποία είναι τα πρώτα του Μάρκου στην δισκογραφία.

1. Έχει όμορφες αφράτες

Για το τραγούδι αυτό δες εδώ. Πρόσφατη συζήτηση.

Αυτά τα ολίγα για την ώρα. Θα υπάρξει και συνέχεια.

7 «Μου αρέσει»