Διευκρινιση για στιχο του Πεντε Μαγκες

Λεπτομερεια της Λεπτομερειας , αλλα μου εχει κολλησει και δε λεει να φυγει : Στη στροφη “δυο ταλιρα τον δινει , τρια θα πληρωσουμε” , μετα , συμφωνα με οσα εχω δει γραμμενα, λεει “αν η γκλαβα θα γεμισει” . Ομως “γκλαβα” δεν ακουω , και ειδικα “γεμισει” . Κατι σαν “κερδισει” ακουγεται . Ακομα και με προσπαθεια να ακουσω “γεμισει” , παλι κατι διαφορετικο ακουω . Εχετε καμια εναλλακτικη προταση που να βγαζει νοημα ?

Εγώ πάλι ακούω πολύ καθαρά “αν η γκλαβα θα γεμίσει”. Το ακούω ξανά και ξανά και ακούω το ίδιο.

ολοκάθαρα ακούγεται το “αν η γκλάβα θα γεμίσει”. Όπου γκλάβα ίσον κεφάλι

χμ… παντως κι αυτος ο καλυβοπουλος δεν τα λεει γενικα καθαρα . Την ιδια εκτελεση τη βρηκα και με καπως πιο βελτιωμενο ηχο αλλα ματαια , τα ιδια ακουω . Θα λεω λοιπον γεματη γκλαβα ΄ δεν ταιριαζει καλα και κατι διαφορετικο εδω που τα λεμε .

Καμιά φορά το αυτί κάνει τέτοια “κόλπα”. Ακούει κανείς εκείνο που περιμένει κι όχι αυτό που λέγεται. Δεν υπάρχει περίπτωση να λέγεται κάτι διαφορετικό από το “αν η γκλάβα θα γεμίσει” και φυσικά δεν φταίει γι’ αυτό ο Καλυβόπουλος, αυτός μια χαρά τα έλεγε. Τα μέσα ηχογράφησης ήταν πρωτόγονα τότε εξ ου και το αποτέλεσμα. Ίσως σε βοηθήσει το να ακούσεις κάποια διασκευή, όπως αυτή εδώ http://www.youtube.com/watch?v=Y1J7zBBF0A4 με τον Μπακιρτζή, όπου ακούγονται πεντακάθαρα οι στίχοι. Ο δε Μπακιρτζής έχει φροντίσει να μείνει πιστός στους αρχικούς στίχους μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια, κάτι που δεν το συναντάς συχνά: “Πέντε μάγκες του Περαία” και όχι “Πέντε μάγκες στον Περαία”, “ένας είπε απ’ την παρέα” και όχι “κάποιος είπε απ’ την παρέα”, κ.ο.κ. Όχι ότι είναι τραγικά τέτοια “λάθη” αλλά να, δείχνει με τι σεβασμό προσεγγίζει το έργο ενός άλλου καλλιτέχνη.

Η γκλαβα ειναι το κεφαλι και γεμιζει με διαφορους τροπους , με γνωσεις (δεν τα παιρνει η γκλαβα του τα γραμματα) ,
με ουσίες (εκανα κεφαλι) , με μουσικες κ.λ.π. , επομενως το “κερδισει” δεν στεκεται και τοσα χρονια “γεμισει” ακουγεται
και τραγουδιεται , επισης και στα “καταστιχα” του Σιλαμπς ετσι ειναι γραμμενα τα λογια , πιθανον να το προσεξες …

σημ. πολυ μου αρεσε η εκτελεση με τον Μπακιρτζη !!! (η φωνη του) !!!

Μα αυτο περιμενα να ακουσω , “γεμισει” , αλλα ακομα και με προσπαθεια δεν μπορουσα . Και παλιοτερες - εως απελπιστικα παλιες - ηχογραφησεις που εχω ακουσει , συνηθως τα πιανω , ο αντωνακης ειδικα με μπερδεψε αλλα χαλαλι , τραγουδαει ωραια . Σημ. : Ιδιαιτερη φωνη αυτη του μπακιρτζη . Εμενα ουτε μ αρεσε ουτε δε μ αρεσε , αλλα σιγουρα την προσεξα