Δημόσια ... μετάνοια (2006 - 2007)

(ΑΝ)
Με αφορμή την αναζήτηση μιας πληροφορίας στα βάθη των σελίδων του Rembetikou Forum έπεσα σε μερικά πόστινγκς (sic) του Κώστα Βλησίδη. Μια υποψία τύψης με οδήγησε να ψάξω και να διαβάσω κι άλλα κείμενά του εδώ μέσα. Κατέληξα λοιπόν στο εξής:
Πριν από αρκετόν καιρό (τρία χρόνια, ίσως και παραπάνω) έλαβε χώρα μια διένεξη ανάμεσα σε μένα και σ’ αυτόν, μετά από την οποία ο Βλησίδης αποχώρησε απ’ το Φόρουμ.
Ενα μέρος της λεκτικής επίθεσής μου εναντίον του αφορούσε τον τρόπο έκφρασής του, τη γλώσσα που χρησιμοποιούσε. Οφείλω να παραδεχτώ ότι η επίθεσή μου αυτή ήταν άδικη, καθώς τώρα -με καθαρότερο μυαλό- διαπιστώνω ότι χειρίζεται τη γλώσσα αυτή (την οποία εγώ συνεχίζω να απεχθάνομαι) με τρόπο πραγματικά μαεστρικό και με γενναίες δόσεις λεπτού χιούμορ. Δείχνει άνθρωπο που γράφει έτσι γιατί πραγματικά το γουστάρει κι όχι γιατί προσπαθεί να αποδείξει κάτι. Του χρωστάω λοιπόν συγνώμη, παρόλο που πιθανότατα δε θα τη διαβάσει.
Για το υπόλοιπο μέρος της “κόντρας” μας επιμένω βέβαια στις απόψεις μου.

Ήρθα εδώ να σου πω, αγαπημένε φίλε, για το άρωμα της γενναιότητάς σου, για τη μεγαλοψυχία σου !!! Χαίρομαι πάρα πολύ που σε έχω φίλο…
Σήμερα περηφανεύομαι ακόμα περισσότερο για σένα !

Να σε προσέχουν οι αγαπημένοι σου, εύχομαι.

τι να πώ; φαίνεται πώς αι άγιαι ημέραι έχουσιν παλλαπλάς επιπτώσεις εις τας διανοίας και των μελών του φόρουμ τούτου.

ειρήνη ημίν και υμίν πάσι.

Αγαπητέ Άρη, είναι ακριβώς όπως τα λες. Χαίρομαι για την τοποθέτησή σου αυτή. Και ομολογώ ότι είχα εκπλαγεί, τότε, με την “έκρηξή” σου για το θέμα της γλώσσας που χρησιμοποιούσε ο Βλησίδης. Και ει μη τι άλλο ήταν άριστος χειριστής της και εξ άλλου αυτήν τη γλώσσα χρησιμοποιεί στα βιβλία του.

ΥΣ 1. Λίαν εύστοχος η του Τάσου Μπιμπλή παρατήρησις.

ΥΣ 2. (Άσχετο, αλλά το θυμήθηκα τώρα) Κάποτε, προ ολίγων μηνών αν θυμάμαι καλά και με αφορμή που είχε δοθεί από κάποιο συζητούμενο στο φόρουμ θέμα, είχες αναφέρει πως άκουσες, στα πλαίσια μιας συντροφιάς, έναν τραγουδιστή που δεν κατονόμασες για τον οποίο η γνώμη σου αλλά και αυτή των περισσοτέρων συμφουρομιστών -αν είχα κατανοήσει καλώς- δεν ήταν και η καλύτερη. Κατά τη ζωντανή ακρόαση διαπίστωσες ότι ο εν λόγω αοιδός διαθέτει πολύ καλή φωνή. Θα μπορούσες να αναφέρεις για ποιόν πρόκειται, προκειμένου να μην αδικείται;

Αγαπητοί φίλοι χαιρετώ.

Πάει ένας χρόνος και κάτι από τότε που έγραψαν οι προλαλήσαντες σ’ αυτό το θέμα των “Θέσεων και αντιθέσεων”.

Όμως, με την επαναδραστηριοποίησή μου (έκαμε ο Θέος), αισθάνθηκα την ανάγκη να πω κι εγώ κάτι στο θέμα.

Προ ημερών έστειλα ένα μήνυμα με την ευκαιρία που πήρα το βιβλίο του Σάκη Πάπιστα. Στο μήνυμα αυτό έκανε μια απάντηση ο Κώστας Ανδρικόπουλος, που με ώθησε να ψάξω λίγο στο φόρουμ για να δω τί γίνεται σχετικά με αποχωρήσεις και τέτοια, γιατί (επί τέλους και ασθμαίνων) αντιλήφθηκα (εγώ ο … ας μη πω:112:), ότι κάτι δεν πήγαινε καλά “εις το βασίλειον της Δανιμαρκίας”.

Πεποίθησή μου είναι ότι η μουσική και γενικότερα ο πολιτισμός, με όποια μορφή κι αν κανείς τον υπηρετεί, εξημερώνει τη ήθη των ανθρώπων και μας κάνει πιο ανθρώπους, μας βοηθά να βλέπουμε τα πράγματα πιο στρόγγυλα και με λιγότερες γωνίες.

Η αποχώρηση από το φόρουμ ή τα διάφορα φόρα δεν είναι λύση. Νομίζω ότι μια αποχώρηση είναι κάτι αντίστοιχο με τα πεισματάκια ενός παιδιού. Όμως δεν είμαστε (φευ) παιδιά πλέον και δεν αρμόζει σε εραστές της μουσικής να συμπεριφέρονται κατ’ αυτό τον τρόπο.

Παύσατε, λοιπόν, όλοι “Μήνιν …ή μυρί’ Αχαιοίς άλγε’ έθηκε, / πολλάς δ’ ιφθίμους ψυχάς Άϊδι προΐαψεν / ηρώων, αυτούς δε ελώρια τεύχε κύνεσσιν / οιωνοίσί τε πάσι” (παναπεί: πάψετε όλοι το θυμό…τον έρμο! π’ όλους πότισε τους Αχαιούς φαρμάκια, και πλήθος έστειλε ψυχές λεβέντικες στον Άδη οπλαρχηγώνε, κι’έθρεψε με τα κορμιά τους σκύλους κι’όλα τα όρνια - η μετάφραση δανεισμένη από εδώ).

Καλώ, λοιπόν, τους αποχωρήσαντες δημοσία να παύσουν “την μήνιν των” γιατί δεν τους αρμόζει και τους θιγέντες ένθεν και ένθεν εις ηλεκτρονικόν εναγκαλισμόν συμφιλίωσης.

Αγαπητοί Φίλοι, μη κρατάτε μέσα σας χολή. Η ζωή είναι λίγη, αλλά κι εμείς είμαστε λίγοι, δεν αξίζει να χάνουμε φίλους για ψίλου πήδημα. ΞΥΠΝΗΣΤΕΕΕΕ!!!

Με την άπειρη αγάπη μου για όλους εσάς
Πολλά φιλιά.

Δαμιανός.

Αγαπητέ Δαμιανέ. Οι “αποχωρήσαντες” από το Ρεμπέτικο Φόρουμ (τέσσερις επίσημα τον αριθμό σε 11 χρόνια λειτουργίας) δεν ήταν κάποια ομάδα, δηλαδή κάποιοι που διαφώνησαν σε συγκριμένα πράγματα. Ο καθένας ήταν ξεχωριστή περίπτωση και η όποια σύγκριση ή ομαδοποίησή τους αδικεί παράφορα και το Φόρουμ, και αυτούς τους ίδιους.
Κι έπειτα δεν ήταν όλες “αποχωρήσεις”. Σε κάποιους υποδείχτηκε η “έξοδος”.
Ακόμη πρέπει να πάρουμε υπόψη ότι πιθανότατα και άλλοι φίλοι έχουν αποχωρήσει από το Φόρουμ, στα 11 αυτά χρόνια της ύπαρξής, χωρίς να κάνουν κάποια “δήλωση αποχώρησης”. Και δεν το έκαναν απαραίτητα έπειδή διαφώνησαν, αλλά για τους δικούς του λόγους ο καθένας.
Προσωπικά θεωρώ κάτι παραπάνω από ανέφικτο να λειτουργήσει ένα πλατύς χώρος, όπως είναι το Φόρουμ, χωρίς αντιπαραθέσεις, τσακωμούς, αποχωρήσεις. Αφύσικο θα έλεγα. Και ο αριθμός τέσσερα (4) είναι αφύσικα μικρός. Μακάρι να είναι πραγματική τιμή κι όχι τυπικά επίσημη, αλλά δεν το νομίζω.
Ως εκ τούτου λοιπόν, και χωρίς παρεξήγηση, οι εκκλήσεις σου στην ψυχή του καθενός για “ειρήνη” δεν έχουν πρακτικό αντίκρυσμα. Και για να τελειώνω, ποιος σου είπε ότι οι εναπομείναντες σ’ αυτό το Φόρουμ θέλουν την επιστροφή των “αποχωρησάντων”;
Για λεπτομερέστερες πληροφορίες απευθύνσου στον Αδμιν του Φόρουμ.

Άρη, συμφωνώ σε όλα που γράφεις, πλην μιας σχεδόν ασήμαντης ανακρίβειας και ενός άλλου σημείου.
Πρώτον, με μια πρόχειρη αναδρομή φέρνω στο νου μου 6 επίσημες αποχωρήσεις/διαγραφές μελών - οι οποίοι είτε είχαν πολύχρονη παρουσία εδώ μέσα είτε δεν ήταν για πολύ αλλά πρόλαβαν να δημιουργήσουν αρκετό “τζερτζελέ” πριν φάνε κλωτσιά (ξεχνάς τους Μπιμπλή και outsider). Θα συμφωνήσω όμως πως ο αριθμός παραμένει μικρός για ένα τόσο μακρόβιο και τέτοιου μεγέθους Φόρουμ.
Δεύτερον. Νομίζω πως δεν μπορεί να μιλά κανείς εκ μέρους των “εναπομείναντων” στο Φόρουμ (καμιά 1800-αριά μέλη συνολικά, άντε καμιά 390-αριά ενεργά μέλη, πες καμιά 90-αριά μέλη που μπαίνουν συστηματικά, παρακολουθούν, συμμετέχουν και έχουν μια άποψη για τον χώρο και τις συζητήσεις).

Αυτά, και χωρίς παρεξήγα.

Πάνο, πιστεύω ότι κανένας από εμάς … τους εναπομείναντες δεν θα ήθελε να φύγει κάποιος ή να εκδιωχθεί επίσης κάποιος από το φόρουμ μας. Τα τελευταία γεγονότα, τα οποία γνωρίζεις πολύ καλά και από πρώτο χέρι, δείχνουν ότι ένα μέλος αποχωρεί ή του δείχνεται η έξοδος όταν εξαντλείται η υπομονή μας και το πράγμα πάει στα άκρα. Είναι πολύ εύκολο να δημιουργηθούν καυγάδες σ΄ένα φόρουμ όταν είσαι πίσω από καλώδια, πολύ περισσότερο όταν ο εγωισμός δεν σε αφήνει να πεις πολλά.
Για να το κλείσω εδώ, ΟΛΟΙ ΜΑΣ που ασχολούμαστε με αυτό το φόρουμ (εσύ, εγώ, ο webmaster, o Σώτος, ο katsibox, o KK, o Frank και όλοι οι φίλοι του φόρουμ) είναι σίγουρο ότι δεν θέλουμε να φύγει κανείς από τούτο εδώ το χώρο, αρκεί όλοι να ακολουθούν τους κανόνες άγραφους ή μη που υπάρχουν και στηρίζουν την ύπαρξή του εδώ και 11 χρόνια.

Αγαπητέ Άρη,
Στο παραπάνω μήνυμά σου θα ήθελα να παραθέσω ορισμένες διευκρινίσεις:

 1. Δεν είχα πρόθεση να παρουσιάσω τους αποχωρήσαντες ως ομάδα, αλλά αναφέρθηκα σ’ αυτούς κατ’ αυτό τον τρόπο, επειδή δεν τους γνωρίζω ποιοι είναι. Αλλά και να τους γνώριζα δεν θα ήταν πρακτικό να αναφερθώ στον καθένα ξεχωριστά.
 2. Ναι συμφωνώ ότι θα υπάρχουν διαφωνίες, αντιπαραθέσεις, παρεξηγήσεις και οπωσδήποτε και θα υπάρξουν και αποβολές (δικαίωμα διαχειριστή/στών αν δεν απατώμαι;) λόγω ανάρμοστης συμπεριφοράς μέσα στο φόρουμ, αλλά καλό είναι να καταβάλλεται μια προσπάθεια άμβλυνσης επικίνδυνων καταστάσεων πριν από τη λήψη δραστικών μέτρων από οποιαδήποτε πλευρά.
 3. Ο όρος “εναπομείναντες” ήταν όντως άτυχη χρήση και ζητώ συγνώμη. Ε, καμιά φορά ξεφεύγει η γλώσσα. Άλλο θες να πεις και άλλο λες.
 4. Για την τελευταία ρητορική ερώτηση θα ήταν ενδιαφέρον για μένα να μάθω πως θα αντιδρούσες προσωπικά αν κάποιος “αποχωρήσας” έστελνε ένα μήνυμα με την έννοια ότι λυπάται για ότι έγινε και θα ήθελε να είναι πάλι μέλος του φόρουμ.
  Σ’ ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου έδωσες να κάνω τις παραπάνω διορθώσεις / διευκρινίσεις.
  Να είσαι πάντα καλά.:088:
  Φιλιά.
  Δαμιανός.

Αγαπητέ Πάνο,

Φαίνεται ότι επειδή είχα διαβάσει όλα τα μηνύματα μαζί συμπεριέλαβα την διευκρίνιση για το “εναπομείναντες” στο απαντητικό μήνυμα προς τον Άρη, ενώ θα έπρεπε να γίνει η διευκρίνιση σε τούτο το μήνυμα. Όντως παράβλεψη μου.

Συμφωνώ ότι ο αριθμός είναι μικρός και αυτό αποδεικνύει τον δυναμισμό του φόρουμ. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους.

Να είστε όλοι καλά.
Δαμιανός.

Δαμιανέ, αν θες πραγματικά την ειλικρινή μου γνώμη, άκου τη:
Ο καθένας είναι υπεύθυνος για τις επιλογές του. Η “επιστροφή” κάποιων από τους 6 αποχωρήσαντες (πραγματικά είχα ξεχάσει τον outsider και τον Μπιμπλή, αν και για τον δεύτερο δεν κατάλαβα πραγματικά τους λόγους) δε μου κάνει ούτε κρύο ούτε ζέστη. Κάποιοι από αυτούς μάλιστα δε νομίζω ότι έχουν καμιά θέση στο Φόρουμ, είτε γιατί βρίσκονται τελείως αλλού “μουσικολογικά” είτε γιατί προσπάθησαν να κάνουν κακό στο χώρο με διάφορους τρόπου. Αυτά για την άποψή μου.
Πάνο στο συγκεκριμένο μήνυμα υπογράφω με το όνομά μου. Προφανώς μεταφέρω την άποψή μου (ενός από τους εναπομείναντες). Είδες πουθενά να μιλάω εκ μέρους όλων; Είδες δηλαδή κανα καπέλωμα; Γιατί άσχετα με τα “χωρίς παρεξήγα”, γι’ αυτό με κατηγορείς ευθέως.
Αν τέλος πάντων ένιωσες έτσι, σου ζητάω συγνώμη. Θα “ψειρίζω” καλύτερα τις εκφράσεις μου, ξεκινώντας την κάθε μου πρόταση με τη λέξη “Εγώ”.

Επειδή θεωρούμαι από πολλούς η αιτία για την τελευταία αποχώρηση/διαγραφή, δεν ήθελα να προκαλέσω με μία απάντηση. Και για να το ξεκαθαρίσω (σιγά μη ξεκαθαρίζονται όλα), μέχρι και συγνώμη ζήτησα στο τέλος για κάτι που δεν έκανα.

Αρμόδιοι να απαντήσουν όμως σε υποθετική Α.Α.Δ ( Αίτηση Αρσης Διαγραφής) είναι οι Διαχειριστές και ο 'Αντμιν.

Άλλο πράγμα όμως οι αποχωρήσεις και άλλο οι διαγραφές.

Επίσης, εκτός από τις οριστικές διαγραφές και τις αποχωρήσεις υπήρξε και μία αποχώρηση – επιστροφή χωρίς να υπάρξει κάποιο πρόβλημα, αν θυμάστε. Φεύγω – επιστρέφω.

Αυτό μόνον εν μέρει ισχύει αγαπητέ μου. Ισως και καθόλου.

Γίνανε και άλλα πολλά που ήρθαν μετά την… παρεξήγησή σου με τον αποχωρήσαντα, και που είχαν ελαφρώς (κατ’ εμέ: εντελώς) διαφορετική θεματολογία.

Συνεπώς μην αποπειράσαι να το πάρεις όλο πάνω σου. Αδικείσαι.

Μαγκιά είναι να μπορείς να μένεις - όχι να φεύγεις.
Η αποχώρηση / διαγραφή μέλους από ένα ορθάνοιχτο και δημοκρατικό forum σαν αυτό, νομίζω ότι υπαινίσσεται κάτι πολύ πιο σύνθετο και βαθύ από εκείνον τον “τελικό διαξιφισμό”, που μπορεί να αφορά τεράστια θέματα επιπέδου λ.χ. που είναι το σουσάμι στο κουλούρι μου; Αυτό σαν γενική άποψή μου.

Ειδικότερα, σχετικά με την τελευταία αποχώρηση, φοβούμαι ότι εκυοφορείτο πολύ περισσότερο από 5 - 10 μέρες, όσο δηλαδή κράτησαν οι διενέξεις περί bar και δε συμμαζεύεται.

Αγαπητοί Φίλοι,

Έχω αρχίσει και αισθάνομαι άσχημα, έως και ενοχή, για το ότι έκανα μνεία ορισμένων θεμάτων για τα οποία, απ’ ό,τι φαίνεται, πολλοί φίλοι έχουν μεγάλη ευαισθησία.

Δεν είχα κάποια συγκεκριμένη πρόθεση, ούτε και να ενσπείρω ζιζάνια. Όμως φοβούμαι ότι προς τα εκεί θα πάει το πράγμα αν συνεχίσει αυτή η κουβέντα. Ως εδώ, το λοιπόν, και μη παρέκει.

Λυπάμαι που αφελώς και εν τη αγνοία μου, λόγω μακρόχρονης απουσίας από το φόρουμ, προξένησα ίσως κάποια δυσαρέσκεια. Ελπίζω να είναι συγγνωστή από μέρους σας.

Φιλικότατα

Δαμιανός.

Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα φίλε Δαμιανέ. Δεν είναι κακό να θυμόμασε κάποια πράγματα. Αλίμονο. Να είσαι καλά.

Επειδή συμφωνώ απόλυτα με τον Άρη, τον ΚΚ™ και τον Admin, να προσθέσω ότι “δε γίνεται ομελέτα χωρίς να σπάσεις αυγά”.

Ταμπού θέματα δεν υπάρχουν σε αυτό το φόρουμ Δαμιανέ. Ο καθένας κρίνεται από τις πράξεις του, αλλά κάποιες απαράδεκτες συμπεριφορές πρέπει να αντιμετωπίζονται και ανάλογα. Τα καλώδια και τα λοιπά που παρεμβάλονται και δημιουργούν ενίτοε κάποιες μικροπαρανοήσεις, δεν ευθύνοναι για την ύπαρξη ή μη αξιοπρέπειας και σοβαρότητας των συμμετεχόντων.