Δίκη ρεμπετών - νέο βιβλίο

http://tlpm.teiep.gr/images/stories/documents/Ekdoseis/Diki_Rebeton.pdf
απο το ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ και τη Νομική Αθηνών.
Θα το ξεκνήσω άμεσα, χθες έμαθα οτι υπάρχει.

8 «Μου αρέσει»

Πολύ ενδιαφέρον Νίκο. Ευχαριστούμε πολύ!!!

1 «Μου αρέσει»

Θα το ξεκινήσω άμεσα. Ευχαριστούμε Νίκο !

μόλις τώρα πρόφτασα να το ολοκληρώσω. έχει ενδιαφέρουσες και χρήσιμες καταθέσεις περί πνευματικής ιδιοκτησίας αλλά και καλλιτεχνικής δημιουργίας, από όλες τις πλευρές.

Z

Η αναπαράσταση της δίκης του 1939 από το Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής και τη Νομική Σχολή Αθηνών.

περισσότερα για την δίκη αυτη…

… Ο Ισπανός συνθέτης Juan Mostazo καταθέτει μήνυση στα ελληνικά δικαστήρια εναντίον των συντελεστών του τραγουδιού. Η κατηγορία που απαγγέλλεται αφορά κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας: το ρεμπέτικο τραγούδι φέρεται να αντιγράφει το πρωτότυπο “Antonio Vargas Heredia, el Gitano”, το οποίο ο Mostazo συνέθεσε για την ταινία “Carmen la de Triana” του Florian Ray. Η ταινία είχε προβληθεί την προηγούμενη περίοδο στην Αθήνα με μεγάλη επιτυχία, το δε συγκεκριμένο τραγούδι είχε αποδοθεί (νομίμως) στα ελληνικά από τον Μιχάλη Γαϊτάνο και είχε παιχτεί στην επιθεώρηση «Κάρμεν», που ανέβηκε στο θέατρο Μικάδο της Θεσσαλονίκης…

https://music.uoi.gr/i-diki-ton-rempeton/

Το μοναδικό κοινό στοιχείο μεταξύ των τραγουδιών Antonio Vargas Heredia και του Αντώνη του βαρκάρη του σερέτη, είναι το όνομα, όπου σαφέστατα ο Μάτσας από το ισπανικό και πασίγνωστο στην τότε Αθήνα κομμάτι εμπνεύστηκε το όνομα του ήρωα του δικού του τραγουδιού. Όλα τα υπόλοιπα και, βεβαίως, και η μουσική δεν παρουσιάζουν την παραμικρή ομοιότητα.

Ε ναι, για τον τίτλο και το όνομα του ήρωα είναι το θέμα. Δε νομίζω να ισχυρίστηκε ο Μοστάθο ότι του έκλεψαν τη μουσική ή… τα λόγια!

(Πάντως νομίζω ότι την εποχή που ο Αντόνιο Βάργκας Ερέδια ήταν σουξέ, θα πρέπει να ήταν τρομερά αστείο να βγάλουν τον Αντώνη το βαρκάρη το Σερέτη, σε ρεμπέτικο! :rofl: :rofl:)

Και το χαρακτηριστικό φινάλε της εισαγωγής, επίσης.

Δεν θυμάμαι ακριβώς πια, αλλά νομίζω ότι ναι, η κατηγορία ήταν για παράνομη χρήση μουσικής σύνθεσης. Κατά την εκδίκαση όμως, οι ενάγοντες δεν κατάφεραν να καταθέσουν ικανοποιητικά στοιχεία και έτσι οι κατηγορούμενοι αθωώθηκαν. Το ωραίο είναι ότι εμφανίστηκε ως μάρτυς υπερασπίσεως και κάποιος «Αντώνης» από το Πασαλιμάνι, που δήλωσε και βαρκάρης και σερέτης…

1 «Μου αρέσει»

Εμ, πού πάτε να τα βάλετε με τους Έλληνες στην Ελλάδα; Και Αντώνη και βαρκάρη και σερέτη έχει και είχε το Πασαλιμάνι!
Τον έχω γνωρίσει κι εγώ!

1 «Μου αρέσει»

Εδώ θα αναγνωρίσετε κάποιες νότες από την εισαγωγή.

2 «Μου αρέσει»

Ε, ΄ντάξ’… ! Αλλά όχι και να ισχυριστούμε ότι ο Περιστέρης έκλεψε το τραγούδι του ανθρώπου!..

Οι ατάλαντοι αντιγράφουν.Οι ταλαντούχοι κλέβουν. Μάνος Χατζιδάκις.

2 «Μου αρέσει»