Ποιά είναι τα κριτήρια, με βάση τα οποία η μουσική που έγραψαν οι μεγάλοι συνθέτες της εποχής 18ου και αρχών 19ου αιώνα, ονομάστηκε “Κλασική”; Ποιός τα καθόρισε; Πότε; Τα κριτήρια για την Αναγεννησιακή μουσική ή το μπαρόκ, που προηγήθηκαν; Αυτά για τη ρομαντική εποχή, τη μουσική του 20ού αιώνα;
Μήπως ο Μπετόβεν κάθησε κάποια στιγμή στο πιάνο (άκουγε ακόμα…) και είπε “ … Και τώρα θα γράψω Κλασική Μουσική!”; Όχι βέβαια. Μήπως κάτι ανάλογο είπε και ο Μπερλιόζ τον επόμενο αιώνα, για ρομαντική μουσική; Όχι βέβαια. Ο Στραβίνσκι, ο Μπέλα Μπάρτοκ; Όχι βέβαια.
Οι προικισμένοι συνθέτες προηγούνται, οι ιστορικοί της μουσικής έπονται και καθορίζουν τα χαρακτηριστικά του κάθε μουσικού είδους. Ανάλογα εξελίχτηκε (χωρίς φυσικά να μπορούμε να επιχειρήσουμε παραλληλισμό ή, ακόμα περισσότερο, σύγκριση) και το ελληνικό αστικό λαϊκό τραγούδι, το δημοτικό, η καντάδα, το έντεχνο κλπ. κλπ. Ειδικά για τις επί μέρους υποκατηγορίες του αστικού λαϊκού τραγουδιού της Ελλάδας, οι ερευνητές ερίζουν ακόμα για κάποιους ορισμούς. Πού θα πάει, κάποτε θα κατασταλάξουν και αυτά.
Φυσικά και δεν χρειάζεται να έχει κάποιος μουστάκι, να φοράει τραγιάσκα και να φουμάρει αργιλέ, για να πεί ότι γράφει ρεμπέτικο. Κανείς από τους πρωτοπόρους του είδους δεν είπε οποτεδήποτε “και τώρα θα αρχίσω να γράφω ρεμπέτικα, κάποιοι άλλοι γράφουν Σμυρναίικα, εγώ λίγο πιο πριν έγραφα κουτσαβάκικα, σήμερα πιά έχω περάσει στα λαϊκά”, κλπ. κλπ. Και όταν ο Μάρκος ανέφερε στη γνωστή αφίσα του “ρομαντικού μπάρ Ο Μάρκος” τη λέξη ρεμπέτικα, δεν τη δημιούργησε εκείνος, από κάποιους την άκουσε και την κοτσάρισε, χωρίς να το πολυσκεφτεί.
Ας έρθουμε όμως στο κυρίως ερώτημα: Γράφονται σήμερα ρεμπέτικα τραγούδια; Για να δόσουμε κάποιαν απάντηση πρέπει, πρώτα, να προσδιορίσουμε τις παραμέτρους που καθορίζουν το είδος. Έχουν δοθεί κατά καιρούς, και από πολλούς, πολλοί ορισμοί για το τι σημαίνει ρεμπέτικο. Άλλοι πιό πετυχημένοι, άλλοι λιγότερο. Και εδώ στο φόρουμ επιχειρήσαμε κάτι τέτοιο, πριν λίγα χρόνια. Δεν θα δόσω και εγώ άλλον έναν ορισμό. Θα απαιτήσω όμως, από εκείνους που έχουν άποψη διαφορετική από εκείνην που διατύπωσα στο #1, να δόσουν εκείνοι έναν ορισμό του τι είναι ρεμπέτικο. Αμέσως μετά, μπορεί να συνεχιστεί η αντιπαράθεση.
Παρακαλώ όμως, έναν ορισμό όσο γίνεται σαφέστερο, όχι γενικότητες. Αν, για παράδειγμα, “Ρεμπέτικο είναι τρόπος ζωής”, θα παρακαλούσα να περιγραφεί αυτός ο τρόπος ζωής με κάποιες παραμέτρους.