Ό,τι πιο ωραίο έχω ακούσει εδώ και καιρό:
Ούτε να σε εκπλήξει με απροσδόκητες εξυπνάδες, ούτε τίποτα. Καθαρή ομορφιά, μόνο.
Ό,τι πιο ωραίο έχω ακούσει εδώ και καιρό:
Ούτε να σε εκπλήξει με απροσδόκητες εξυπνάδες, ούτε τίποτα. Καθαρή ομορφιά, μόνο.
Από γλέντι σε γαμοβάφτιση στον Αρτεμώνα, το Σάββατο 4-10-25. Το «θα σπάσει το μπουζούκι μου» (1940) όπως πειράχτηκε, παίζεται και τραγουδιέται με τα τοπικά όργανα στη Σίφνο. Δεν είναι ασυνήθιστο το φαινόμενο της χρήσης στίχων από αλλα τραγούδια (εδώ π.χ. η πρώτη στροφή είναι απο το «μπουζούκι μου διπλόχορδο» (1937)).
Στο βιολί ο Γιάννης Σταυριανός και στο λαούτο ο πατέρας του, Νίκος.
Γλέντι σε γαμοβάφτιση! Σε ταβέρνα, μ’ ένα ζευγάρι όργανα, χωρίς ήχο, καθισμένα μες στην παρέα! Μαθημένος στον γιγαντισμό της Κρήτης, μου φαίνεται απίστευτο.
Εδώ θα είχαμε από καμιά τρακοσαριά άτομα (κλειστός γάμος) μέχρι δύο ή τρεις χιλιάδες (μεγάλος γάμος, υπάρχουν και οι μεσαίοι) σε ροτόντες με καρέκλες ασπροντυμένες, ορχήστρα με λύρα, δύο ή τρία λαούτα και άλλους δύο ή τρεις εντελώς περιττούς μουσικούς που προσθέτουν στη φασαρία, δύο πύργους από ηχεία δίπλα στο στέιτζ που, προκειμένου ν’ ακούει και ο τελευταίος, σκοτώνουν τους πιο μπροστινούς, και την κονσόλα καθισμένη ηγεμονικά στο κεντρικό κάθισμα της ορχήστρας, για να τη χειρίζεται ο λυράρης με το άλλο του χέρι καθώς παίζει και τραγουδά (για μπασίστα έχουμε, για ηχολήπτη δεν έχουμε). Ο ίδιος ο λυράρης δε φαίνεται, τον έχουν κρύψει σαν σε παραβάν τρεις-τέσσερις μαυροπουκαμισάδες, τριτοξάδερφα της νύφης, που θαρρούν ότι τραγουδάει μόνο για πάρτη τους και του γκαρίζουν μες στη μούρη τις μαντινάδες που λέει ο ίδιος, κουνώντας του και τη χέρα μ’ ένα ύφος σαν να του τις εξηγούν.
Από το μακρινο συν πλην 1990 annabouboula και (της πόλης) το χαμάμ, πειραγμένη μουσική και πειραγμένα λόγια.
Κι εδώ το ίδιο λάιβ:
μπόνους τρακ το μωρό μου:
Δεν περιγράφεται η χαρά μου κάθε φορά που, 20+ χρόνια αφότου ξεκίνησα να ερευνώ και να μελετώ την τσαμπούνα, ανακαλύπτω κάτι ακόμη που δεν ήξερα μέχρι τώρα!
Ακούστε σας παρακαλώ το παρακάτω, και μετά ανοίξτε το στο ΥΤ (πατώντας κάτω δεξιά στο λογότυπο του YouTube, που εμφανίζεται όταν το βίντεο ήδη παίζει) να διαβάσετε την περιγραφή.
Κοιτα να δεις που σε κάποια σημεία θυμίζει Καύκασο!