ΒΟΡΙΖΙΑ κ ΗΡΑΚΛΕΙΟ 1929

Ιδιωτική καταγραφή του 1929 ή 1930 (το ίδιο βίντεο υπάρχει δύο φορές με δύο ημερομηνίες), με κινηματογραφική μηχανή χωρίς ήχο φυσικά. Σκηνές από τη ζωή στα Βορίζια και στο Ηράκλειο. Τις σκηνές από το χωριό τις βρίσκω καταπληκτικές: όλος ο κόσμος είναι μες στο χαμόγελο, έχει κάτι λεβεντόγερους που σφίγγουν τρυφερά τις γριές τους στην αγκαλιά σαν ερωτευμένα παλικάρια, και έχει παντού κόσμο που κάνουν κάτι (δουλειά, γλέντι, διάφορα) όλοι μαζί. Το όλοι μαζί κυριαρχεί σε εντυπωσιακό βαθμό.

Περιλαμβάνονται και σκηνές από γλέντια, κάμποσες μ’ έναν λυράρη μόνο του και μία με δυο ασκομαντουράρηδες.

1 «Μου αρέσει»

[LEFT]Καποιο σχολιο λεει…

Το βίντεο γυρίστηκε το 1930 στα Βορίζα, από το Στάθη Στιβακτάκη, ο οποίος ήταν διάσημος φωτογράφος στο Οχάιο της Αμερικής. Είχε επισκεφτεί τα Βορίζα για να δει τους γονείς τους και είναι οι ηλικιωμένοι που φαίνονται και στο βίντεο. Οι Βοριζανοί του επιφύλαξαν ενθουσιώδη υποδοχή, καθώς ήταν και ευεργέτης του χωριού.

Ομορφο βιντεο!
Δεν εχουν εκλειψει αυτες οι σκηνες απο τη ζωη μας.Πιθανοτατα στην Αθηνα δεν κοιταζονται οι ανθρωποι μεταξυ τους (υπερβαλλω!)…Στα χωρια και τις μικροτερες πολεις υπαρχει ακομη αυτο το στοιχειο…και ανθρωπους να δουλευουνε παρεα και να ειναι χαλαροι…και γεροντακια να αραζουν εξω και να κουβεντολογουν ομορφα…και πιτσιρικια να παιζουν και να φωναζουν και ολα τα καλα θα δεις…:)[/LEFT]

1 «Μου αρέσει»

Έννοια σου, και στην Αθήνα έχει. Το τι σμίξιμο ψυχών έγινε αυτές τις μέρες στις διάφορες φωτιές του Αη Γιαννιού δε θα το περιγράψω, γιατί όποιος δεν ήταν δεν ήταν. Ότι όμως είδα πριν καμιά δεκαριά μέρες πιτσιρίκια να παίζουν μπάλα στην πλατεία της Ομόνοιας, αξίζει να το πω! Και βέβαια στην πλατεία της γειτονιάς μου έχει πάντα παιδιά με μπάλες, παιδιά με ποδήλατα, ζευγαράκια, σκυλιά, μαμάδες με καρότσια, παππούδες, και όλα αυτά τα αγαθά.