Ασχέτως από το αν όντως πρόκειται για “καλό” βιολί, από κατασκευαστικής πλευράς, πιστεύω ότι έχουμε να κάνουμε με ένα μοναδικό κειμήλιο της ρεμπέτικης ιστορίας.
Τέτοια κειμήλια θα έπρεπε να καταλήγουν στα κατάλληλα μουσεία, και υπάρχουν τέτοια. Το οικονομικό του πρόβλημα (αν έχει) δεν θα το λύσει, ο εγγονός, πουλώντας το βιολί που είχε κατασκευάσει μόνος του ο προπάππος του, δεν είναι stradivari. Tο πολύ πολύ να διευκολυνθεί λίγο στην αγορά (π.χ.) καινούργιου αυτοκινήτου.
Ενδιαφέρον
Για μένα περισσότερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το ότι είναι (αν όντως είναι) ένα βιολί κατασκευασμένο απο Έλληνα παρά το ότι μπορεί να το παιξε κάποια στιγμή ο Κάβουρας. Αναρωτιέμαι αν η κατασκευή κάποιων βιολιών παίρνει γενικότερα ένα χαρακτήρα πιό κοντά στην λύρα (συζητήθηκε πρόσφατα σε άλλο θέμα αυτό) είτε γιατί αυτός ο ήχος ήταν οικείος , ή κατάλληλος για την τοπική μουσική. Θα είχε λοιπον, βρίσκω, ενδιαφέρον να εξεταστούν και δοκιμαστούν τέτοιας ηλικίας και προέλευσης όργανα, ακόμα και αν δεν δείχνουν κατασκευές άριστης ποιότητας.
Δεν ξέρω αν αυτό μπορεί να γίνει σε μουσείο.