Βιβλία με δρόμους

Υπάρχει κάποιο ή κάποια βιβλία που να περιέχουν δρόμους του ρεμπέτικου ;
Αυτή τη στιγμή σε πεντάγραμμο έχω :
ΣΑΜΠΑΧ
ΝΙΑΒΕΝΤ
ΚΑΡΤΖΙΓΑΡ
ΟΥΣΑΚ
ΓΙΟΥΡΝΤΙΝ
ΡΑΣΤ
ΧΟΥΖΑΜ
ΣΕΓΚΑΧ
ΧΙΤΖΑΖ
από μια παλιά “μέθοδο” μπουζουκιού.

Για αρχή, κοίταξε τον Χαράλαμπο Παγιάτη “Λαϊκοί Δρόμοι”. Υπάρχει σε όλα τα μουσικομάγαζα.
Αλλά ΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΡΕΜΠΕΤΙΚΟΥ (με αυτό τον τίτλο) δεν θα τους βρεις σε κανένα βιβλίο.
Εκτός κι αν βρεθεί κάνας πονηρός να γράψει… μιά από τα ίδια, αλλά βάζοντας τον παραπάνω τίτλο. Θα πουλήσει τουλάχιστον 50.000 αντίτυπα.
Αντε! Δεν διαβάζει το FORUM κανένας φραγκοφονιάς?

Νίκο: Εχεις κάνει search στο FORUM (Utilities-> Keyword search)? Εχουν γραφεί πολλά γύρω απ’ το θέμα. Σαν keywords βάλε πχ. το “βιβλ” ή το “#”.
Αν ήξερα, θα σε καθοδηγούσα να δεις το παλιό FORUM που είχαν γραφτεί πάρα πολλά. Ισως κάποιος έχει το link (admin?)

yphrxe ena biblio me titlo* 900 accorda gia mpouzouki*
toy BALBI…

Υπάρχει επίσης ένα καινούριο του Νικολόπουλου, που διαθέτει επιπλέον και cd όπου παίζει την κλίμακα,ταξίμι πάνω σε αυτήν και 2-3 ενδεικτικά κομμάτια σε κάθε δρόμο…

Tous xairetismous mou apo to Toronto.
Psahno to vivlio tou Ainian armonia. Mipos kserei kanenas ta stoixia tou vivliou(ekdotikos oikos kai alla) gia na to vro kai na to agoraso.
Sas eyharisto.
Maximos

Αινιάν Αλέκος Θ. ?

“Θεωρία-Σολφέζ”(1940 και 1964), “Τρίφωνη Αρμονία”(1940 και 1964), “Τετράδων Αρμονία”(1964 και 1970), “Φυσιολογία της Μουσικής ποιότητος”(1970) και “Jazz, αρμονία, ενορχήστρωση”(1983).

το βιβλιο του Παγιάτη "Λαϊκοί Δρόμοι το εχω και μπορω να σου πω οτι ειναι μια μεγαλη μουφα οπως και τα προηγουμενα , αυτο που προσπαθει να κανει αυτος ο ανθρωπος ειναι να προσπαθει να σε μπερδεψει με ορους τετραφωνο κτλ και δ πλαγιος βυζαντινος και κουραφεξαλα αχρηστα πραγματα δηλαδη θεωρω οτι ο ποιο ψαγμενος ειναι ο νικολοπουλος αλλα και παλι θα σου δωσο ενα λινκ που πιστευω ειναι κορυφαιο http://www.playbouzouki.com/index.php?option=com_content&task=category&sectionid=5&id=15&Itemid=42

Ο πλάγιος του τετάρτου, Οκτάχορδε καθώς και τα τετράχορδα, κουραφέξαλα και άχρηστα μπορεί να είναι για σένα αλλά άλλους τους έχουν βοηθήσει πολύ. Ίσως εσένα να σου πήγαιναν περισσότερο τα οκτάχορδα αλλά δεν υπάρχουν, βλέπεις, τα άτιμα…

Συγκρατήσου.
Και βγαίνε πού και πού να σε χτυπά καθάριο αεράκι.

Κοίτα φίλε oxtaxordos, όπως σου λέει και ο Πολίτης (αλλά και ο Καραριώργος μάλλον άκομψα) υπάρχει ένας ολόκληρος κόσμος περί τα τετράχορδα που - αν το θελήσεις - σε αφορά κι εσένα.

Ερώτηση
: Ενα δένδρο πέφτει μέσα στο δάσος αλλά κανείς δεν ήταν εκεί όταν έπεσε. Αυτό τι σημαίνει; Οτι δεν έκανε θόρυβο πέφτοντας;
Πάω να πω ότι, υπάρχει αντικειμενική πραγματικότητα, είτε την αντιλαμβανόμαστε είτε δεν θέλουμε να την αντιλαμβανόμαστε.

Ξέρω εξ ιδίας πείρας ότι πολλοί δάσκαλοι (ακόμα και ο γνωστός σε όλους “κορυφαίος”) απορρίπτουν τα τετράχορδα για τους δικούς τους λόγους (άγνοια) ο καθένας. Κάποιοι μάλιστα τα χλευάζουν χωρίς να εξηγούν και πολλά πολλά, παρά μόνον ότι πρόκειται για “παλιές αντιλήψεις” και δε συμμαζεύεται.

Κλασσικά ραγιάδικα κόμπλεξ: Ο,τι θέλει κόπο και διάβασμα για να το καταλάβουμε είναι “αναχρονιστικό” και “ξεπερασμένο” και άρα “άχρηστο” και μάλιστα “ΤΟΥΡΚΙΚΟ” για να ξεμπερδεύουμε στα σίγουρα. Δεν είναι καινούργιο αυτό.

ΒΕΒΑΙΑ, μέσ’ την άγνοιά τους, αυτοί οι δάσκαλοι, όταν σου μαθαίνουν να ρίχνεις ταξίμια σου σπάνε το πακέτο σε “φράσεις”, έτσι βαφτίσαν τα “τετράχορδα”. “Φράσεις” όμως όπου λάχει και ό,τι λάχει. Λόγω της άγνοιας που είπαμε. Κάποτε - και πάλι λόγω άγνοιας - τελειώνουν τα παραδείγματα και, μη έχοντας τι άλλο να σου πούνε, σου πετάνε το διάσημο “θέλει έμπνευση” και σε στέλνουν σπίτι σου να… “εμπνευστείς” με ουίσκι.

Το ταξίμι, όχι η νεο-μπουζουξίστικη φλυαρία (200 κιλά νότες γρήγορα παιγμένες και τέρμα ο ήχος να φοβούνται οι ακροατές) αλλά το ερεθιστικό - απολαυστικό - ταξιδιάρικο Ταξίμι, αποτελείται από τετράχορδα. Είναι ο δομικός τους λίθος, τα τουβλάκια του.
Ακου τους παλιούς ή απ’ τους καινούργιους (τον Χρήστο τον Κωνσταντίνου ή τον Μανόλη τον Πάπο) τι παπάδες παίζουνε. Ενα ταξίμι στο τραβάνε Από που βγαίνουν αυτά; Απ’ τα τετράχορδα και από τις μαγκιώρικες ζεύξεις (ενώσεις) τους.

Τα υπόλοιπα (ένας ολόκληρος κόσμος) θα τα βρεις με κάνα δάσκαλο της προκοπής. Θέλουν μελέτη και κατάλληλο δάσκαλο γιατί δεν είναι μαθηματικά να πεις 1+1=2.

ΥΓ. Με τα παραπάνω δεν υπερασπίζομαι το βιβλίο του Παγιάτη (για το οποίο δεν έχω και τόσο κακή γνώμη) αλλά την αλήθεια και το δικαίωμά μου να ακούω καλή μουσική και όχι φλύαρα μπουρδολογήματα.

δεν μιλησα για τετραχορδα αλλα για τετραφωνες νοτες μιας κλιμακας πχ χιτζας , εγω το εχω το βιβλιο και λεω την αποψη μου , πολυ σαλτσα για το τιποτα… επισεις δεν ειπα οτι δε ξερω ή δε με ενδιαφλερουν οι δρόμοι αλλα υπαρχουν και πολυ καλυτερα βιβλια δηλαδη αν πρεπει να εχω κανει αρμονια και να εχω τελειωσει οδείο με πτυχειο για να διαβασω τους λαικους δρομους του παγιατη την βαψαμε ομαδικως.

einai alh8eia oti to vivlio tou pagiati einai arketa kakogrammeno - mou fenetai oti einai apla oi shmeiwseis tou kai den tis exei katagrapsei me safhneia. H plhroforia omws pou kryvetai pisw apo ayta pou grafei den einai toso dyspepth kai an tin apokryptografhsei kaneis einai arketa safhs kai para poly xrhsimh. Kapoia stigmh 8a prepei na vgei ena vivlio pou na ta perigrafei swsta kai epikoinwniaka yia na mhn vgazoume ta matia mas…

Yia pentahorda, tetrahorda kai ta loipa poly xrhsimo einai na dei kaneis ta tourkika kai aravika maqam. apo ekei allwste vastaei h skoufia twn laikwn mas dromwn.

ekplhktiko einai to vivlio tou Mavroeidh kai poianei apo poly apla mexri poly 8ewrithka kai periploka ikanopoiwntas ka8e anagnwsth.

twra an kapoios 8elei apla tous daktylismous twn dromwn yparxei kai to internet :wink:

  • sygnwmh yia to greeklish alla apo th douleia den exw thn polyteleia twn ellhnikwn…

Ξεκίνησα γιά να γράψω κάτι, αλλά . . . μετάνοιωσα.
Ο Kostas™ τα είπε όλα.

Oxtaxordos, σου προτείνω να ματαξαναδιαβάσεις τι σου λέει, μπάς και καταλάβεις. . .

Φιλικά, Γιώργος.


ΥΓ. Να σημειώσω απλώς οτι και εγώ έχω το βιβλίο του Παγιάτη, το οποίο προσωπικώς (όπως και παλιώτερα σ’αυτό το forum) συστήνω ανεπιφύλακτα σε κάθε ενδιαφερόμενο. Μπορεί να μήν είναι το πλέον καλογραμμένο ή να μην έχει όση έκταση αρμόζει σ΄ένα τόσο τεράστιο θέμα, αλλά . . . απο το ψάχνομαι ώρες ατελείωτες σε ξένα sites περί τούρκικων ή αραβικών μακαμιών, χωρίς να καταλαβαίνω και πολλά, χίλιες φορές το βιβλίο αυτό, που εξηγεί ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ πέντε-δέκα βασικές αρχές και θεωρίες, παράλληλα με την καταγραφή των πιό συνηθισμένων δρόμων της ελληνικής μουσικής, πως προκύπτουν απο την ένωση τετραχόρδων-πενταχόρδων, ενώ ταυτόχρονα έχει πλήρη θεωρητική ανάλυση των συγχορδιών του κάθε δρόμου.

Αν έχεις την ευγενή καλοσύνη, μας λες κι εμάς ποιά είναι αυτά τα “πολυ καλυτερα βιβλια” να μαθαίνουμε.
Οσο για το “πολυ σαλτσα για το τιποτα”, αν σου πω ότι το είχα για σίγουρο (γκανιάν) τι θα πεις;

Αν θες να ψαξεις τοσο πολυ , να αναλυσεις δρομους, μακαμ ειναι το τετραδιο σου και κοντα σε κανεναν γνωστη,
jojos στο βιβλιο του Παγιατη λαικοι δρομοι εσυ εχεις βρει τουρκικα μακαμ και αραβικα? πες και σε εμενα να τα ριξω μια ματια. οσο για τα βασικα ακορντα των λαικων δρομων τα βρισκεις και στο ιντερνετ αλλα δεν καταλαβαινω που θα σε βοηθισουν , αυτα ειναι ακορντα της κλιμακας και οχι τα στανταρ ενως τραγουδιου ρε ουσακ πχ ενταξει καλα ειναι να τα ξερεις , η ουσια ειναι να μαθαινεις κατι που θα το εφαρμοζεις για μενα , Ενα βιβλιο καλο για μενα ειναι του Δημητρη γρηγοριαδη λαικοι δρομοι , βασικα ακορντα και ολα τα ακορντα του μπουζουκιου για 8αχορδο ενταξει πυροβολιστε με τωρα .

υπ παγιατης. ενω θα μπορουσε να πει τα βασικα ακορντα του δρομου ειναι αυτα , γραφει μεγάλος αρμονικος κύκλος ταδε ακορντα μικροι αρμονικοι κυκλοι ταδε ακορντα lol ασε που καθε χρονο το ιδιο βιβλιο το ξαναβγαζει με αλλο ονομα …

Φίλε oxtaxordos,
Ή δεν παίρνεις χαμπάρι τι σου λένε, ή καταλαβαίνεις και παριστάνεις το κορόιδο.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση, και θεωρώντας το παντελώς ανούσιο, σταματάω την συμετοχή μου σ’ αυτή την κουβέντα εδώ.

Φιλικά, Γιώργος.

Δεν έχω υπόψη μου το βιβλίο του Παγιάτη για να εκφέρω γνώμη.
Υπάρχει όμως και το βιβλίο του Τάκη Λουκαρέα:
“Λαϊκοί Δρόμοι”, εκδόσεις Νεάνες.
Περιέχει όλα τα μακάμια, τουρκικά και αραβικά, επίσης συγχορδίες.

Εύγε Κώστα, πολύ ωραία τα είπες. (στο #10, μέχρι να καταχωρηθεί η απάντηση μου μεσολάβησαν άλλες 7!!!)

Ένα πάρα πολύ ωραίο βιβλίο πάνω στους δρόμους είναι το «Οι μουσική τρόποι στην ανατολική μεσόγειο» του Μάριου Μαυροειδή. Αφορά κυρίως στους άταστους και ασυγκέραστους μουσικούς, αλλά καλό είναι και όλοι οι υπόλοιποι να έχουμε λίγη παιδεία πάνω σε αυτή τη μουσική θεωρία.

Γιάννη, αν ο Οκτάχορδος απεχθάνεται τον Παγιάτη μία, τον Μαυροειδή θα τον μισήσει δέκα. Εγώ σε όσους με ρωτάνε για δρόμους και μόνο για δρόμους, απλά δεν τον συστήνω. Είναι πάρα πολύ βαρύς, και δεν γινόταν και αλλοιώς. Είναι αδύνατον για έναν αδαή να αποκτήσει «λίγη παιδεία» πάνω στη θεωρία της ανατολικής μουσικής. Καλύτερα τίποτα παρά ένα πασάλειμμα, που πάντως με τον Μαυροειδή δεν επιτυγχάνεται.

nai alla o mavrroeidhs ta exei grapsei poly pio analytika kai domhmena.
se poly megalytero va8os vevaia alla kerdizeis me to na to diavaseis akoma kai to 1/10 an poiaseis.

Den exw isxyro 8ewrhtiko ypova8ro sthn mousiki alla to vrisko poly xrhsimo kai endiaferon to vivlio tou. Toy pagiati exei polh praktikh a3ia alla einai toso kakogrammeno kai kakodomhmeno pou adikei thn a3ia twn osvn grafei.