Απομόνωση του μπουζουκιού

Γνωρίζει κανείς αν υπάρχει καμιά εφαρμογή με την οποία γίνεται να απομονώσω το μπουζούκι σε ένα τραγούδι; Μιλάμε για ηχογράφηση σε δίσκο 78 στροφών περασμένη σε mp3.

λυπάμαι που θα σε απογοητεύσω, αλλά δεν γίνεται. το μπουζούκι συχνοτικά και εντασιακά αλληλοκαλύπτει περιοχές των άλλων οργάνων ή φωνών. κυκλοφορούν διάφορα plug-ins που δήθεν κάνουν το κομμάτι καραόκε σβήνοντας τη φωνή ή το σολιστικό όργανο (το αντίθετο από αυτό που ζητάς) αλλά χωρίς αξιόπιστα αποτελέσματα -ειδικά σε εμπιθρί από 78άρια.
υπάρχει όμως ελπίδα! προγραμματάκια ή συσκευές cd-player που ανεβοκατεβάζουν ταχύτητα και τονικό ύψος με καλή ποιότητα ήχου, σε συνδυασμό με ένα τρομερά εξελιγμένο τεχνολογικά όργανο: το αυτί!
από hardware δοκίμασε το guitar trainer της tascam, ενώ από software το amazing slowdowner της roni music. σε κάποια άλλη κουβέντα είχαν αναφερθεί και άλλα πολλά.

Α ρε Νίκο, πώς φαίνονται οι μουσικοί (κιθαρίστες). Μήπως μπορώ με κανένα εργαλείο από αυτά που κάνουν τα DJλίκια να <<παίξω>> με την ένταση της κάθε συχνότητας ώστε να γίνει αυτό που θέλω; Ρωτάω επειδή σε πολλά τραγούδια, όταν τραγουδάει κάποιος, το μπουζούκι παίζει σιγανά σε σημείο να μην ακούγεται.

και ουτίστας και φλαουτίστας να’μουνα τα ίδια θα σου’λεγα! αναφέρεσαι σε παραμετρικό EQ πολλών περιοχών (δηλαδή να επηρεάζεις την ακρίβεια του φίλτρου). πιθανόν να το έχουν αυτό τα ντιτζεικά, σίγουρα το έχει το wavelab. εκεί θα μπορείς να ανεβοκατεβάζεις όσο στενή περιοχή συχνοτήτων θές, αλλά και πάλι δεν νομίζω να σε βοηθήσει -μιλώντας για 78άρια.

Ένα μεγάλο μπράβο στον Ιάσωνα, αποδεικνύει για μια ακόμα φορά το πόσο μερακλής είναι.

Εγώ πάντως, στην ηλικία του, ούτε στον ύπνο μου δεν θα μπορούσα να ονειρευτώ τέτοιες καταστάσεις. Κυνήγαγα επί μήνες να αντιγράψω τις μπομπίνες του Πετρόπουλου, όπου δεν καταλάβαινες αν αυτό που παίζει είναι μπουζούκι ή τσέμπαλο, και όταν κατάφερα να τις συγκεντρώσω όλες χοροπήδαγα απʼ τη χαρά μου. Όταν μάλιστα τις πέρασα και σε κασέτα, ώστε να ακούω και στο αυτοκίνητο, θεώρησα ότι είχα γνωρίσει τον Πάπα.

(οι μπομπίνες κάπου υπάρχουν ακόμα, αλλά έχουν πλήρως απομαγνητιστεί… )

μολις δοκιμασα στο cubase να κανω αυτο που λεει ο liga rosa,και το αποτελεσμα ειναι αυτο που λεει ακριβως.μαζι με το μπουζουκι (στις ιδιες συχνοτητες πανω κατω) παιζει και η φωνη,κι ο μπαγλαμας.καθαριζει λιγο κοβωντας τα μπασα και ανεβαζοντας εκει στις 1500-2000 hz,αλλα και παλι το αποτελεσμα δε βοηθαει ιδιαιτερα.αναλογα και το κομματι βεβαια.για ποιο κομματι λες Ιασωνα?

Στην αυθεντική εκτέλεση του <<Ψεύτικος Ντουνιάς>> του Μάρκου, τα μπάσα είναι πολύ δυνατά ακόμα και όταν τραγουδάει ο Μάρκος. Το έχω διαπιστώσει ότι φωνή και μπουζούκι είναι περίπου στις ίδιες συχνότητες αλλά είπα μήπως έκανα προκοπή αν μπορούσα να παίξω σε πολύ στενές περιοχές συχνοτήτων.

Δοκίμασε να κόψεις πολύ τα χαμηλά π.χ low cut στα 500hz και παραπάνω ώστε να κοπεί τελείως η κιθάρα και μετά με στενο παραμετρικό ψάξε να βρείς την συχνότητα του μπουζουκιού και ανεβασέ την. Πάντως σίγουρα θα υπάρχει μέσα φωνή και μπαγλαμάς όπως γράφτηκε στα παραπάνω μηνύματα.