Αξιοπιστία βιβλίων με παρτιτούρες

Κατ’ αρχάς σας ευχαριστώ όλους που μπήκατε στον κόπο να μου φωτίσετε το ζήτημα. Δέχομαι λοιπόν (και είναι κάτι που εξαρχής όντως δεν το σκέφτηκα) δεν υπάρχει απόλυτα σωστή ή λάθος παρτιτούρα και σκέφτομαι ότι είναι λογικό. πχ όπως συνέθεσε ένα τραγούδι ένας συνθέτης μπορεί σε κάποια σημεία να μην υπάρχει μπουζούκι, όταν παίζεις μόνος όμως προφανώς θα πρέπει να τα γεμίσεις, πιθανά να αντικαταστήσεις κάποια κιθάρα ή άλλο όργανο. Απλά σκέφτομαι ότι επειδή τώρα ξεκινάω να μάθω τα πρώτα τραγουδάκια ταυτόχρονα με τη μελέτη της θεωρίας και την εξάσκηση στην τεχνική του μπουζουκιού θα ήθελα τα τραγούδια να είναι όσο πιο αυθεντικά γίνεται, να αποκτήσω τον σκελετό τους, να μπορέσω να βρω πως συνδέονται με τους δρόμους και αργότερα μπαίνω και στη λογική να δω ποια διασκευή μου ταιριάζει και μένα περισσότερο, αφού τώρα το αυτί μου δεν είναι αρκούντως εξασκημένο, ώστε να αξιολογήσω ποια διασκευή ταιριάζει καλύτερα. Απλά ξεκινώντας αυτό το σαββατοκύριακο την προσπάθεια μου να ασχοληθώ με 2-3 τραγούδια, έψαξα να βρω σε 2-3 βιβλία που έχω κάποια τραγούδια που στο μυαλό μου, μου φαίνονται πιο εύκολα. Έτσι λοιπόν βρέθηκα μπροστά στο κλασικό ζεϊμπέκικο της Ευδοκίας που από την αρχή μέχρι το τέλος είναι μπουζούκι και μόνο μπουζούκι και θεώρησα ότι δεν μπορεί σε αυτό το τραγούδι να υπάρχουν πολλές διαφορές. Όμως διαπίστωσα ότι αντίθετα οι δύο εκδοχές έχουν αρκετές διαφορές (εντάξει ηχητικά διάλεξα ποια μου φαίνεται πιο κοντά στο αυθεντικό κομμάτι).
Οπότε λοιπόν αν κατάλαβα καλά προσπαθώ να καταλάβω την ποιότητα μιας δουλειάς από εξωτερικά και μορφολογικά χαρακτηριστικά του βιβλίου (πχ πόσο καλογραμμένο και προσεγμένο είναι, αν υπάρχει η δέουσα προσοχή στις λεπτομέρειες κλπ) για να πιθανολογήσω για την αξιοπιστία των παρτιτούρων. Παράδειγμα το ένα από τα βιβλία που το έχω και για μελέτη και για ασκήσεις, έχει 5-6 τραγούδια του Παπάζογλου. Λεπτομέρεια στους δίσκους σε αυτά τα τραγούδια ο συγγραφέας του βιβλίου έπαιζε μπουζούκι. Θεωρώ ότι είναι ασφαλές κριτήριο για να αξιολογήσω ως σωστές τις παρτιτούρες. Κάπως έτσι πορεύομαι δηλαδή;