Αναζήτηση κατασκευαστή μαντολινου

Καλησπέρα σε όλους καλη χρόνια με υγεία.
Θελω να ανεβάσω καποιες φωτογραφίες απο ενα μαντολίνο που εχω στην κατοχή μου,
δεν εχει δυστυχώς ταμπέλα εσωτερικα ουτε εξωτερικα κάποια σφραγίδα το ανεβαζω μηπως κάποιος βγαλει κάποια άκρη η θυμίζει σε κάτι.
Ειμαι περιεργος αν βρεθεί ο κατασκευαστής





3 «Μου αρέσει»

Η κατασκευή Ιταλικού μαντολίνου στο γύρισμα του 20ου αιώνα ήταν υπόθεση εργαστηρίου με πρακτικές που επέτρεπαν μαζική παραγωγή και πώληση προς εξωτερικό. Ως αποτέλεσμα, δεν είναι πάντα δυνατόν να εντοπιστούν τεχνοτροπίες συγκεκριμένου εργαστηρίου. Οι φιγούρες, καλούπια κλπ σπάνια είναι μοναδικές και συχνά βρίσκεις όργανα που μοιάζουν με διαφορετικές ταμπέλες, ή και όργανα πολύ διαφορετικά που βγήκαν απ το ίδιο εργαστήριο.

υποθέτω πως οι πεταλούδες κλπ ήταν μέρη τα οποία πιθανών να φτιάχνονταν όχι αποκλειστικά στο εργαστήριο αλλά απο τεχνήτες που τα έδιναν σε οργανοποιούς.

Για να κάνω πιο περίπλοκα τα πράματα, συχνά οι ταμπέλες που μπαίναν ήταν του πωλητη/μαγαζάτορα και όχι του κατασκευαστή. Δηλαδη ένα όργανο χωρίς ταμπέλα πιθανών να έδινε τη δυνατότητα στον πωλητή να το πουλήσει ως δημιουργία της επιχείρησης του…ίσως και με δυνατότητα custom παραγγελιών; Δηλαδή ζήταγε το μαγαζι στο εργαστήριο 10 όργανα με πεταλουδα, ταδε ξυλο κλπ κλπ και μετά τα έδινε με τη ταμπέλα του. Μπορεί πχ το δικό σου να έγινε ως μερος παραγγελίας συγκεκριμένων και μοναδικών χαρακτηριστικών

Πιστεύω πως και κάποιες Ελληνικές ταμπέλες που βλέπουμε σε μαντολίνα είναι τοποθετημένες σε ιταλικά όργανα αλλά μάλλον δεν θα μάθουμε ποτέ.

Απο τα μεγαλύτερα εργαστήρια πάντως ήταν οι Puglisi οπότε δεν αποκλείεται να είναι απο κει το δικό σου.

2 «Μου αρέσει»

ναπολιτάνικο μαντολίνο. περίπου το 1899.

Λαβή και θήκη από τριανταφυλλιά και ένθετη με ξύλο και φίλντισι.
Αυτα εχω μονο σαν πληροφορίες

ίσως Σικελίας και όχι Νάπολης :slightly_smiling_face: