Έλληνες Μουσικοί στην Αμερική:Νίκος Πουρπουράκης(Nick Dakis 1930- 2015)

Νίκος Πουρπουράκης! γνωστός απο το θαυμάσιο οργανικό “Ο ΣΟΥΛΤΑΝΟΣ”

Ηχογράφηση στη Νέα Υόρκη γύρω στα 1952-1953 για το σήμα Καλός Δίσκος των Πουρπουράκη - Miller - Καβουράκη με αριθμό καταλόγου 303-Β. Στο μπουζούκι ο Νίκος Πουρπουράκης, στην κιθάρα ο Θανάσης Αθανασίου, στον μπαγλαμά ο Ν. Πάππας, στην ουτόλα ο βετεράνος Αγάπιος Τομπούλης και στο τουμπελέκι η Διαμάντω Βάκα, κόρη της γνωστής τραγουδίστριας Αμαλίας. Διεύθυνση ορχήστρας: Νίκος Πουρπουράκης. Τα ονόματα των εκτελεστών αντλούνται από την ετικέτα του δίσκου.

για τα πρώτα βήματα του μηλαει με την δικη μας pelagia

"
pelagia έγραψε:'Εχω την χαρά να συνομιλώ με τον κ.Νίκο Πουρπουράκη μέσα στο Φ.Μ.
από το Λος 'Αντζελες, όπου μένει οριστικά πλέον με την οικογένεια του !
Θα σας μεταφέρω αποσπάσματα από κάποιες διηγήσεις του …

Ήρθα μικρός στην Αμερική και έμεινα με συγγενής στο Virginia. Μετά από καιρό, τα μάζεψα και πήγα στη Νew York. Είχα αφήσει μουστάκι για να φαίνομαι πιο μεγάλος. Μαζί μου είχα και ένα μπουζούκι που έφερα από την Ελλάδα. Το μπουζούκι δεν είχε θήκη και το έβαλα σε μια χαρτώ σακούλα.

Μπαίνω σε ένα νυχτερινό κέντρο στο 8th Avenue. Γύρισαν η πελάτες και με κοίταξαν και μόλις είδαν το μπουζούκι στη σακούλα άρχισαν τα γέλια. Πιγα στο το αφεντικό και του ιπα. “Πεζό μπουζούκι.” “Σοβαρά” μου λέει αυτός. “Ανέβα πάνω να σε ακούσομε.” Με άκουσαν, και μου δώσαν δουλειά την ίδια ώρα.

Άρχισα με $4.00 δολάρια την βραδια. Sτην αρχή με είχαν βάλει στο πίσω μέρος. Σε μια εβδομάδα όμως με φέραν προστά, και φέραν την Ρόζα Εσκενάζι με τον Τομπούλη (που έπαιζε ούντι). Δούλεψα μαζί με την Ρόζα και με τον Τομπούλη περίπου 8 μήνες.

Γνωρίστηκα με τον Θεόδωρο Καβουράκι και με τον John Miller. Ο John Miller είχε το Κόσμος Music Store. Μαζί αρχίσαμε την εταιρία Καλός Δίσκος και ηχογράφησα περίπου 50 δίσκους. Διεύθυνα τι μουσική και έπαιζα και μπουζούκι σε όλους τους δίσκους.

Με την Ρόζα ηχογράφησα 6 δίσκους. Αυτές ήταν η αρχές.


Πιστεύω ότι αυτό συνέβη στη δεκαετία του 1950. (1953/1954) Έπαιζα στη Νέα Υόρκη και ο Νίκος Γούναρης έπαιζε σε ένα άλλο νυχτερινό κέντρο διασκέδασης σε κοντινή απόσταση. Με πιρε τελεφονο μια βραδια να παο να τον παρο να παμε καπου. Δεν οδιγουσε. Μου είπε ότι είχε μια πρόσκληση για μας για ένα παιχνίδι πόκερ. Ο οικοδεσπότης του είχε ζητήσει να φέρει κάτι να φάνε.

Σταματήσαμε σε μια αγορά στο δρόμο. Υπήρξαν μερικές κονσέρβες εκεί με φωτογραφίες πάνω τους κεφτέδες. Θυμάμαι που αγοράσαμε έξι κονσέρβες.

θυμάμαι στο σπίττο to δωμάτιο γεμάτο καπνό. Τα παιδιά ήταν πεινασμένα kai ανοίξαμε τα κουτιά και ζεσταναμε τα κεφτεδάκια. Όλοι ιπανε ότι ήταν καλα τα κεφτεδακια.

Την επόμενη μέρα η σύζυγός του άνθρωπου που μας φιλοξενισε καθαριζε και κοίταξε στα σκουπίδια και είδε τα κουτιά. Ρώτησε τον άντρα της, “Ποιος έφερε το σκυλί;”

50s ΝΥ Violin, Nick Doneff,Diamanto Baca,Eskenazi,Tomboulis, Pourpourakis
26748_100205190018205_440975_n

IMG_20220319_140110

IMG_20220319_140318

IMG_20220319_141046

IMG_20220320_204854

Nicos Pourpourakis(Nick Dakis 1930-2015)

Name: Nick Dakis Pourpourakis
Gender: Male
Death Date: 11 Apr 2015
Spouse: Lea
Child: NickiChristine

βρισκόμαστε πλέον στα 60τις.
η ροή μεταναστών προς Αμερικη, λιγοστεύει καο οσοι ταξιδεύουν ειναι καλλιτέχνες και επιχειρηματίες.
δεν στοιβάζονται στα καταστρώματα, παρα πετάνε με Ολυμπιακή
αεροπορικο εισιτήριο Παρίσι - Σικάγο

ηταν ο μόνιμος εκει και τούς περίμενε…

Συνάντηση Νίκου Πουρπουράκη-Κώστα Ρούκουνα (Σικάγο, 1956

δεν εχει μεγαλη δισκογραφία, αλλα ενδιαφερον εχουν οι συνεργασίες οπως στα 6 τραγουδια με την Ρόζα και τον Τομπούλη.

εδω σε τραγούδι του Μητσάκη, συνοδεύει τη Ρόζα

Μερικα live του, βρισκουμε εδω στο soundclound.

Stream Nicos Pourpourakis music | Listen to songs, albums, playlists for free on SoundCloud.

και στο κανάλι του στο ΥΤ.

3 «Μου αρέσει»