Ταμπουράδες και πρώιμα μπουζούκια - Πηγές πληροφοριών

[Συνεχίζοντας εκείνη τη συζήτηση:]*

Νομίζω ότι δε θα ήταν τολμηρό να υποθέσουμε ότι ο Κασομούλης, μπουζουξής ο ίδιος, ήξερε τι έλεγε και δεν μπέρδευε τίποτε. Για τον Ρέρμπυ είναι λογικά πιο πιθανό να έκανε και κανένα λάθος, όχι αβλεψίας αλλά άγνοιας.

Αλλά δεν έχει νόημα να συζητάμε ποιοι τα μπέρδευαν. Και σήμερα και πάντα, όποια ερώτηση κάνεις σ’ ένα μεγαλούτσικο δείγμα μη ειδικών, κάποιοι θα απαντήσουν λάθος. Αυτό που έχει και νόημα και ενδιαφέρον είναι το κατά πόσον εκείνοι που ήξεραν καλά το θέμα είχαν αναπτύξει ή όχι μια ορολογία που: (α) να έχει αντιστοιχία 1:1 μεταξύ ονομάτων και οργάνων και (β) να είναι κοινή για όλους, πανελληνίως.

Εγώ νομίζω πως όχι. Το θεωρώ πολύ πιθανό και λόγω διάφορων ενδείξεων και βάσει πολλών παράλληλων παραδειγμέτων από το χώρο της μουσικής αλλά και από όλο τον κόσμο της γλώσσας. Δεν εννοώ ότι στην εν λόγω φράση ο Κασομούλης πέταξε δυο ονομασίες κουτουρού, αλλά ότι εννοεί δύο όργανα που πιθανώς να ονομάζονταν και αλλιώς, ή ότι γράφει δυο ονόματα που πιθανώς να σήμαιναν διάφορα όργανα το καθένα.

*Δεν τη μεταφέρω όλη, ο αναγνώστης ας ρίξει μια ματιά στην αρχική συζήτηση για να δει τι έχασε, αν δεν του κάνει κόπο.