Podcasts για την ιστορία του Ρεμπέτικου

Καλησπέρα σε όλες τις Ρεμπέτισσες και τους Ρεμπέτες,

Θέλω να ρωτήσω αν γνωρίζει κανείς να υπάρχει μια αξιόλογη και ακριβής πηγή πληροφοριών για την ιστορία του Ρεμπέτικου και τη διαδοχή των μουσικών τεχνοτροπιών του, υπό τη μορφή podcasts.

Στην εργασία μου, επιτρέπεται να έχω ακουστικά και θα ήθελα να αξιοποιήσω το χρόνο της δουλειάς για τον εμπλουτισμό των γνώσεών μου στο μουσικό μας είδος, πέρα από απλά να ακούω (και) ρεμπέτικα τραγούδια.

Ευχαριστώ, καλές πενιές.

Απ’ όσο ξέρω podcast δεν υπάρχει, αλλά είναι μια καλή ιδέα εάν θες εμπλουτίζοντας τις γνώσεις σου να φτιάξεις εσύ ένα. Πιστεύω πως θα αξίζει τον χρόνο.

Όμως εάν θες μπορείς να βρεις εύκολα εκπομπές αφιερωμένες σε αυτό άλλες περισσότερο περιγραφικές και άλλες εμπλουτισμένες περισσότερο με τραγούδια.

Όπως και να έχει όμως με ελάχιστο ψάξιμο θα βρεις ό,τι αναζητάς!

2 «Μου αρέσει»

Καλησπέρα Πέτρο,

Στο παρόν στάδιο δεν έχει πάρει κάτι το αυτί μου σε σχέση με το ρεμπέτικο.

Το μόνο που υπάρχει που είναι σχετικά κοντά, είνα το κανάλι “Ρεμπετόφιλοι Ιωαννίνων” στο YouTube.
www.youtube.com/@ΡΕΜΠΕΤΟΦΙΛΟΙΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Έχουν αρκετό υλικό (και ιστορικό) σε μορφή podcast. Αξίζει να ρίξεις μια ματιά. Θα συμφωνήσω με τον alko στο ότι θα ήταν καλοδεχούμενο να φτιάξεις εσύ ένα. Υπάρχουν πολλά μέλοι στο φόρουμ εδώ που μπορούμε να βοηθήσουμε στη δημιουργία, είτε με την επιλογή εξοπλησμού ή οτιδήποτε άλλο. Χαρά μας!

Ελπίζω να βοήθησα.
Καλές πενιές.

2 «Μου αρέσει»

Ευχαριστώ πολύ. Είναι αρκετά δύσκολη περίοδος για εμένα, ενώ δεν θα έλεγα πως οι γνώσεις μου περί της ιστορίας του Ρεμπέτικου είναι τέτοιες που να μπορούσαν να αποτελέσουν υλικό διδαχής. Θα ήθελα όμως να μάθω περισσότερα γι’ αυτό και σκέφτηκα πως ίσως τα podcasts να συνεισέφεραν κι αυτά ένα λιθαράκι γνώσης, με τρόπο συμβατό με την εργασία μου.

1 «Μου αρέσει»

Ευχαριστώ θερμά για την πρόθεση βοήθειας, αν και είναι εξαιρετικά δύσκολο να κάνω εγώ κάτι τέτοιο, ιδιαίτερα αυτήν τη δύσκολη περίοδο για εμένα. Παρηγοριά μου το μπουζουκάκι μου, μόνο αυτό ξέρει να με ακούει τόσο προσεκτικά, να με αφουγκράζεται και να μού μιλάει, ας είμαι ένας αρχάριος παίκτης.

Γιατί αυτό που θ’ ακούς στα ακουστικά πρέπει οπωσδήποτε να είναι πόντκαστ; Σίγουρα υπάρχουν τηλεοπτικά ντοκιμαντέρ που κι αν τ’ ακούς χωρίς να βλέπεις, πάλι αξίζουν τον κόπο.

Επειδή αγαπητέ όταν εργάζομαι επιτρέπεται να ακούω, αλλά με το κινητό εκτός οπτικού πεδίου. Αν βάλω YouTube, μόλις κλείσει η οθόνη (θα τελείωνε η μπαταρία πολύ γρήγορα αν δεν έκλεινε) θα σταματήσει η μετάδοση (και) του ήχου.

Γεια σου PETROS reBetonArme

Μπορείς να φτιάξεις μόνος σου ένα podcast. Δεν έχει σημασία από πού, από ένα κείμενο ή από το YouTube. Μπορείς να μετατρέψεις το κείμενο σε αρχείο ήχου με μια εφαρμογή ή ένα πρόγραμμα. Με τον ίδιο τρόπο, μπορείς να φτιάξεις ένα mp3 από το YouTube με ένα πρόγραμμα. Αλλά χρειάζεσαι τις εφαρμογές ή τα προγράμματα και τα βρίσκεις στο Διαδίκτυο, αλλά νομίζω ότι το ξέρεις ήδη αυτό. Μπορείς στη συνέχεια να κατεβάσεις αυτό το αρχείο (download)

και να το μετατρέψεις σε mp3.

Αν καταλαβαίνεις και ξέρεις όλα αυτά, ή και αν δεν τα ξέρεις, αλλά πιστεύω ότι τα ξέρεις όλα αυτά, τότε θα συμβούλευα να χρησιμοποιήσεις το copilot της Microsoft ως K I. Έχω καλή εμπειρία με αυτό, ξέρει τι πρέπει να κάνεις για να μετατρέψεις ένα βίντεο από το YouTube ή ένα κείμενο σε mp3. Τώρα, όμως, μην ρωτήσεις ποια είναι η διαφορά μεταξύ ενός δικού σου mp3 και ενός podcast. Ο καθένας μπορεί να δημιουργήσει ένα podcast. Καλή διασκέδαση λοιπόν.

Η τεχνητή νοημοσύνη λέει:

Παράδειγμα βήμα προς βήμα

Επιλέξτε βίντεο YouTube → Αντιγράψτε τη διεύθυνση URL.

Ανοίξτε το εργαλείο (π.χ. Musely ή Monica).

Εισαγωγή URL/κειμένου → Το εργαλείο δημιουργεί ένα σενάριο ή απευθείας ήχο.

Επιλογή φωνής και γλώσσας → π.χ. ανδρική/γυναικεία, επαγγελματική/ανεπίσημη.

Εξαγωγή podcast → ως MP3 ή απευθείας μεταφόρτωση στο Spotify/Apple Podcasts.

Μπορείς επίσης να μετατρέψεις κείμενα σε φωνή, το ξέρεις σίγουρα!

1 «Μου αρέσει»

Ευχαριστώ πολύ @Simon_Steiner , να είσαι καλά!

Η ανθρώπινη νοημοσύνη λέει:

(Πέτρο) κάνε ό,τι κάνεις με υπευθυνότητα και σεβασμό στην υπέροχη ιστορία του Ρεμπέτικου. Αν φτάσω στο σημείο να γνωρίζω περισσότερα για τα σπουδαία ρεμπέτικα τραγούδια που αγαπώ ΚΑΙ να τα παίζω τουλάχιστον αξιοπρεπώς στο μπουζουκάκι μου (για να τα αισθάνομαι “δικά” μου), τότε ίσως να έφτιαχνα μερικά podcasts.

Είναι ο δικός μου τρόπος να βλέπω τον κόσμο.

1 «Μου αρέσει»

Έτσι κατάλαβα και ο Μάνος Χατζιδάκις, ότι το ρεμπέτικο είναι κάτι εσωτερικό, και επίσης ο Μουφλουζέλης, όταν μετά από ένα τραγούδι με τον γιο του στις σκάλες ενός πάρκου είπε στο τέλος: «Μέσα!».

Το ρεμπέτικο είναι κάτι εσωτερικό, δεν είναι εκδήλωση, δεν είναι παράσταση για τους άλλους.

2 «Μου αρέσει»

Έτσι ακριβώς είναι φίλε. Εύχομαι ότι καλύτερο και καλές πενιές.

1 «Μου αρέσει»

Συμφωνώ και επαυξάνω, να προσθέσουμε όμως πως το ρεμπέτικο (κατα τη γνώμη μου), όπως και κάθε άλλη μορφή και είδος μουσικής, είναι απο τις ποιο αποτελεσματικές μορφές μετάδοσης του “νταλκά”, της ψυχής, του παράπονου, και του αισθήματος. (Καλό θα ήταν να πάει κάποιος να ψαχτεί στις συνεντεύξεις του Στέλιου Βαμβακάρη απο τον Τηλέμαχο, αλλιώς Major Axis Productions στο YouTube).

Πιστεύω ειλικρηνά πως κάποιος που ακούει Metal ή Rock and Roll έρθει και ακούσει Ρεμπέτικο, ειδικά κομμάτια απο Μάρκο, Γιοβάν και παρόμοιους προπολεμικούς, θα ταυτιστεί. Ο κοφτός ρυθμός, το στακάτο παίξιμο κλπ κλπ μπορούν οπωσδήποτε να θεωρηθούν προγώνοι και έμπνευση για το μέλλον.

Με τον ίδιο τρόπο που το Metal και το Rock μας “κουρντίζουν” που λέμε στην Κύπρο, το Ρεμπέτικο κάνει το ίδιο αν όχι και καλύτερα κατα τη δική μου εμπειρία.

Ας μην το παρακάνουμε θεωρητικό το θέμα όμως, για το καλό του φόρουμ!:grinning_face:

1 «Μου αρέσει»