ωραίοι! ωραία κιθάρα εχει η κοπελιά και ωραία παίζει. και μαζί άριστα.
ευγε παίδες και κορασίδες.
παραδώσαμε!
Όπως και αυτό το μυτιληνιό: ίδιος τίτλος, μουσική όχι ακριβώς η ίδια αλλά αναγνωρίσιμη.
(Σε άλλη μυτιληνιά εκτέλεση που δεν τη βρίσκω στο ΥΤ το έχω ακούσει και μόνο με δύο θέματα, μαγευτικό…)
Αλλά για άλλο λόγο μπήκα στο νήμα. Ακούστε έναν παγκοσμίως άγνωστο βιρτουόζο τραγουδιστή να διασκευάζει γιαννιώτικα: Παντελής Βολιότης ή Βουριώτης (ίσως τελικά Βουρλιώτης), «Νέος Αλήπασας» 1912 ή 1913:
Παντελή, βρήκες και άλλες ηχογραφήσεις του ή αυτά ήταν όλα;
Παντελής είναι αυτός, εγώ είμαι άλλος! Όχι, μόνο αυτήν και την άλλη που έβαλα εκεί (Σμυρναίικο Μινόρε).
Μια φορά γνώρισα έναν Παντελή:
-Χαίρω πολύ, Περικλής.
-Χαίρω πολύ, Παντελής. Το ξέρεις το ανέκδοτο με το «πήρι κλίσ’»; (Απελπιστικά βαρετό ανέκδοτο που μου το έχουν πει χιλιάδες φορές.)
-Το ξέρω το ανέκδοτο. Εσύ το ξέρεις ότι οι μισοί με φωνάζουν Παντελή;
Ρε Περικλή, σε μπέρδεψα!!!**
**
Βέβαια! Κράτησαν μόνο το πρώτο μοτίβο (ο.5 – 1.01) και πρόσθεσαν καινούργια εισαγωγή, αφήνοντας έξω πρωτότυπη εισαγωγή και δεύτερο μοτίβο.
“ξημέρωσε ξημέρωσε”
ενδιαφέροντα σχόλια στο κανάλι του
https://m.youtube.com/@pankonstantopoulos
<κατά τη γνώμη μου, πιο ωραίο τραγούδι του Σπύρου Καλφόπουλου σε στίχους του Χαράλαμπου Βασιλειάδη (Τσάντα). Στην ετικέτα του δίσκου αναφέρεται ως συνθέτις η αδελφή του Σούλα Καλφοπούλου, η οποία το ερμηνεύει μαζί με τον Πάνο Σάμη. Ο Πάνος Σάμης ήταν τραγουδιστής ελαφρολαϊκών τραγουδιών και χρησιμοποιούσε το ψευδώνυμο Σ. Πάνος στα ρεμπέτικα τραγούδια, ωστόσο το πραγματικό του όνομα ήταν Παναγιώτης Σουσαμλής, είχε γεννηθεί στην Αγιάσο. Σύμφωνα με τον Π. Κουνάδη το τραγούδι επρόκειτο να το τραγουδήσει ο Μάρκος Βαμβακλαρης αλλά είχε κλείσει η φωνή του και το τραγούδησε ο Σάμης που βρισκόταν εκεί. Ηχογραφήθηκε το 1947. Ορχήστρα με δύο μπουζούκια (Σπύρος Καλφόπουλος, Σπύρος Αναγνώστου), κιθάρα (Σπύρος Περιστέρης) κι ακορντεόν. Δίσκος Parlophone B 74130.
KSIMEROSE KSIMEROSE, S. PANOS, SOULA KALFOPOULOU>
Οι Σουσαμλήδες είναι μεγάλη οικογένεια της Αγιάσου. Μάλιστα από εκεί κατάγεται και ο Γιάννης Σουσαμλής ή Κακούργος, περίφημος σαντουριέρης του νησιού. Σαν οικογένεια ήταν (και είναι) ξυλουργοί αλλά και καλοί οργανοπαίχτες. Εάν θυμάμαι καλά ο Παναγιώτης ήταν πατέρας του Γιάννη και έπαιζε κλαρίνο . Επίσης ο Παναγιώτης ήταν Σμυρνιός αλλά παντρεύτηκε και έμενε στην Αγιάσο.
καμία σχέση με τον μπουζουξή Κακούργο;
@emc όπως τα λες. Απ’ όσο ξέρω “καμία σχέση”.
Στις φτγρ του παραπάνω βίντεο παρατηρούμε την επιγραφή «Κακούργο το σαντούρι σου» πάνω στο σαντούρι.
Τον μπουζουξή Κακούργο δεν τον ήξερα, αλλά απ’ όσα διαβάζω είναι σημαντικός. Κατά κόσμον όνομα Νίκος Παππάς, από Δίστομο Βοιωτίας. Ο άλλος, Γιάννης Σουσαμλής από Μυτιλήνη. Άρα, απλή συμψευδωνυμία
ενα μικρό δείγμα απο live στο
(“κακουργοδικείο” Δίστομο).
< Ο Νίκος ο Κακούργος έχει σημαντική συμβολή στο Ρεμπέτικο τραγούδι. Πιστός υπηρέτης του με πολλές συνεργασίες και δισκογραφική εμπειρία.
Πρόλαβε εν ζωή πολλούς καλλιτέχνες του Ρεμπέτικου όπως τον Βασίλη Τσιτσάνη.
Στην δισκογραφία πρωτοεμφανίστηκε το 1979 σε μια παραγωγή του Διονύση Σαββόπουλου ( Εταιρεία Lyra ), στο LP ‘‘Η εκδίκηση της γυφτιάς’’ όπου παίζει μπουζούκι και μπαγλαμά.
–Ο ατίθασος χαρακτήρας του όμως και η άρνηση του για να συνεχίσει την δισκογραφία, τον έκαναν να λέιψει απ’ το προσκήνιο και να συνεχίσει την καριέρα του, καθώς και να διαδώσει την φήμη του, στο μαγαζί του στο Δίστομο, την περιβόητη ‘‘Καστανιά’’. Εκεί διέδωσε και διέσωσε την φήμη του αρχικά στην περιοχή και στην συνέχεια στο Πανελλήνιο.
–Η φωνή του βραχνή και μάγκικη με αρμονία και στιβαρότητα, και τεχνική μεγάλη στις δεύτερες φωνές ( σεγόντα ).
Δίδαξε πολλά σπάνια τραγούδια σε νεώτερους γνωστούς μουσικούς πριν ακόμη κυκλοφορήσουν σε μετεγγραφές απ’ τους συλλέκτες των δίσκων 78 στροφών και γίνουν γνωστά…
-H ζωή του είναι ταραγμένη και αληθινά Ρεμπέτικη!!!>
(σχόλιο στο ΥΤ)
“Πρωτοβρόχι”
(Μουσική :Στράτος Καμενίδης / στίχοι :Χαρ.Βασιλειάδης & Στράτος Καμενίδης.
Κακούργος Λίβανος(Δίστομο )
“ο καψούρης” Παπαϊωάννου 1947
Οδυσσέας Μοσχονάς
Στελλάκης Περπινιάδης.
στο sealabs αναφέρεται.
<Τα δικαιώματα του στιχουργού ανήκουν στον Γιάννη Παπαϊωάννου, όμως οι στίχοι γράφτηκαν από τους εξής τρεις δημιουργούς (σύμφωνα με την αυτοβιογραφία του Γιάννη Λελάκη): Η πρώτη στροφή από τον Στέλιο Χρυσίνη, η δεύτερη από τον Λελάκη και η τρίτη από τον Παπαϊωάννου. Δίσκος HMV AO 2739>
Ε αυτό δα έλειπε, να διεκδικήσουν δικαιώματα για τη συγγραφή ενός διστίχου ο καθένας - δουλειά 2 λεπτών, μάξιμουμ 5 για τους τελειομανείς.