Admin, σε πιάνω αδιάβαστο και προκατειλλημένο…
Σου συνιστώ να “διαβάσεις” τα κείμενα πριν μπεις υπερασπιστής κάποιου. (Αν και προσωπικά δεν χρειάζομαι καμιαν είδους υπεράσπιση!)
Οι αψιμαχίες ξεκίνησαν λόγω της ειρωνικής αντιμετώπισης και υποτίμησης της γνώμης-άποψης και των λεγομένων κάποιων άλλων (Τσαρούχη, Μπίνη, Περιστέρη, Κασιμάτη…), όχι των δικών μου.
Η κατάφορη αδικία για μένα είναι η διαστρέβλωση των δικών μου παρατιθέμενων κειμένων και η σκόπιμη αλλαγή θέματος…
Εκεί δεν είδες δηλαδή εσύ αδικία; Μίλησα εγώ περί Βελλούδιου; Έγινε από κανέναν ερώτηση περί χασάπικου;
Τι λες τώρα;;;
Εδώ πάμπολλοι (που εκτός από μνμ, μου έχουν τηλεφωνήσει κιόλας) απορούν για την αντιμετώπιση της Ελένης σε κάθε παράγραφο που βάζω!!! Λες κι έχει προηγούμενα μαζί μου… Εξακολουθώ να απορώ!
Ελένη
Οι υποδείξεις μου σε παλιότερα ποστ -ξανατονίζω- είναι σαφέστατες. Λένε για : αξιόλογες παλιότερες συζητήσεις πολλών απόψεων σε παρεμφερές θέμα και προτρέπουν να τις ξαναδιαβάσουμε.
Η ατάκα που παράθεσα ήταν από τη συνέντευξη του Κοροβίνη στην Ελευθεροτυπία. Και στο τεκμηρίωσα.
Γιατί αυτή η αντίδραση; Έχεις “μύγα” -για κάτι;
Ειρήνη Ν,
ουδόλως με αφορά για το τι διαβάζει κάποια ομάδα εκπαιδευτικών ή αν μορφώνονται από τις απόψεις του ίντερνετ…
Νίκο Π.
1. Και βέβαια γνωρίζω το βιβλίου του Κάλφογλου, καθώς και πάμπολλα άλλα περί Μικρασίας. Ξέρεις, ο -εδώ και 23 χρόνια- σύντροφός μου είναι Καππαδοκικής καταγωγής (από τη Σινασό) και έχει “ειδική ευαισθησία” στην περιοχή. Και βασικά, μεγάλη (τεράστια) εξειδικευμένη στο θέμα βιβλιοθήκη -και ξενόγλωσση… Έχω διαβάσει συνεπώς κι εγώ πάρα πολλά κι έχω παρακολουθήσει όλα αυτά τα χρόνια αμέτρητες συζητήσεις-διαλέξεις-μαρτυρίες-επιστημονικές ημερίδες… Κάποια -έστω μικρή- γνώση έχω λοιπόν !
2. Το εφέντες που -εκ παραδρομής- έγραψα έτσι, γιατί έχει επικρατήσει το εφέδες (αυτό είναι το εξελληνισμένο… Είχε η οθωμανική γράμμα δ ;; εννοιολογικά το ίδιο δηλώνει. Αν δεις στην οθωμανική στρατιωτική διοικητική ιεραρχία αναφέρονται από παλιά και σαν εφέντες. Οι λόγιοι Φαναριώτες μεταγράφουν το ΝΤ σαν Δ… Κι όχι μόνο σε αυτή τη λέξη.
(Το έχω συναντήσει και με τις δυο εκδοχές, αν και συνήθως χρησιμοποιώ το εφέδες)
3. Για το αρναούτικο χασάπικο -συνεπώς- Νίκο μου, ήσουν εκτός θέματος που το έθιξες! Για τον ζεϊμπέκικο μιλούσαμε. Κι επειδή αναφέρει ο Μπίνης ότι ένα είδος του το 'λεγαν οι παλιοί αρναούτικο, εσύ μας τόνισες πως ΜΟΝΟ ΤΟ ΧΑΣΑΠΙΚΟ γνωρίζεις! Δικό σου φάουλ…
Αυτοί ξέρανε και τον Ζεϊμπέκικο (και μάλιστα με πολεμική κραυγή “Ες” !)
4. Περί Αρναούτικου-Χασάπικου της Πόλης: Πολύ-πολύ-πολύ πριν γεννηθούν οι προπαπούδες των προπαπούδων της μαντάμ Σενιέ ή του Πιέρ Ογκιστέν Ντε Γκι και των άλλων περιηγητών ή μελετητών έχουμε αναφορές γιαυτούς τους χορούς. (πχ. βλ: Πορφυρογέννητος, Πτωχοπρόδρομος, Μακελλαρικές Συντεχνίες και Ιπποδρομίες… κλπ, κλπ)
Και το dessert :
Η άποψη μου, φίλοι μου, είναι πως : Αν οι εκπαιδευτικοί μας διδάσκουν περί Καραμανλήδων τέτοια πράματα [εκχριστιανισμένοι Τούρκοι !!! -που --χοχοχοχο-- πηγαίνανε ίσως, σε κρυφά ελληνικά σχολεία στα όρη κι έτσι μάθανε φαίνεται να γράφουν με λίγα ελληνικά κολλυβογράμματα την τουρκική τους γλώσσα --αυτό είναι δικό μου! ] χίλιες φορές καλύτερα η άοσμη και άχρωμη διδασκαλία -από αυτούς- της ιστοριούλας τού Δημοτικού, παρά η ανεκδιήγητη διαστρέβλωση της ιστορίας !
[b]Όχι τίποτα άλλο, αλλά θα βγουν από τη θάλασσα όλοι οι πνιγμένοι μικρασιάτες και θα τους κυνηγάνε. Θα έχουμε Μικρασιατικές Ερινύες !
(και με ιαχές-αλαλλαγμούς -σε άπταιστον ελληνική) :
Άι σιχτίρ…
[/b]
Βάζω τελεία εδώ.
Εξαντλήθηκα από τον “εποικοδομητικό” διάλογο.
Αντί για Γαζήδες, Απταλήδες, Ακιντζήδες και κανένα Γκαγκαούζο θα πάω ολοταχώς για… “Μπαρμπαούζο”…
(που τον κατέχω, γιατί από ιστορία είμαι “σκράπας” !)
Πάντοτε χαίρεσθε !
Αααααα… Και:
Επειδή -για όλους μας είναι αυτό- δεν θα μας φτάσει όλη η ζωή μας να μελετάμε ώστε να αποκτήσουμε ικανοποιητική γνώση για όλα, καλό θάναι να μην έχουμε άποψη επί παντός !
Η ημιμάθεια είναι ακόμα χειρότερη απ’ την αμάθεια…
Και σιωπώ…