Φίλε tripas,
Αν πρόσεξες, ποτέ δε χρησιμοποίησα τους όρους «τέλειος ήχος», «τέλειο καπάκι» η «τέλειο σκάφος». Απλά μίλησα γιά σκάφη χωρίς τεχνικές ατέλειες (όχι μικρομετρικά) που να πρέπει να καλυφθούν, κάτι που με την ανάλογη προσοχή μπορεί να επιτευχθεί. Τεχνικά, στην Ελλάδα δεν «αναζητούμε πάντα το τέλειο» -όπως συνήθως συμβαίνει με την οργανοποιία άλλων χωρών- και καλό θα είναι κάποτε να το κάνουμε ! Και, πίστεψέ με το λέω μετά λόγου γνώσεως ( τριάντα χρόνια φούρναρης…) γιατί ξέρω πολύ καλά τι γίνοταν και τι γίνεται με την κατασκευή του σκάφους.
Ας γίνω πιό σαφής. Τι εννοώ ατέλειες :
- Κακές εφαρμογές.
2.Ανομοιόπαχες ντούγες, με «σκαλοπάτια» εσωτερικά, μιά και εξωτερικά θα έχουν τριφτεί.
3.Καψάλισμα από το σίδερο, εσωτερικά της ντούγας.
4.Κακές κολλήσεις και καταστροφή της οργανικής κόλλας που έχει χρησιμοποιηθεί. - Κενά που δε φαίνονται με το μάτι, κάτω από την κόλληση της κολάντζας.
Όσο γιά το χαρτί…είτε καλύψεις είτε δεν καλύψεις μικροατέλειες, ότι είναι να γίνει θα γίνει !
Το ότι όλα τα ξύλα δεν είναι καλά γιά την κατασκευή οργάνων, το θεωρώ αυταπόδεικτο. Ανάφερα τον παράγοντα Q , μετρήσιμο με σχετικό πρόγραμμα. Επίσης ξύλα με υψηλό «damping» είναι ακατάλληλα, διότι δεν ευνοούν τη μετάδοση του ήχου.
Σε ένα άρθρο, αλλά πολύ περισσότερο σε ένα φόρουμ, δεν μπορείς να αναπτύξεις σε βάθος μιά έρευνα , αλλά όσο γίνεται με απλά λόγια. όπως είπε και ο Παναγιώτης, να παρουσιάσεις το χώρο που αυτή κινείται και τις βασικές μεθόδους που χρησιμοποιείς.
Μόνο γιά τον προσδιορισμό της συχνότητας Helmholtz δουλέψαμε πάνω από πέντε μήνες, κάνοντας αναρίθμητα πειράματα και υπολογισμούς! Δεν ανακαλύπτουμε την Αμερική, οδηγός μας είναι η διεθνής σχετική βιβλιογραφία.
Η Finite Element Analysis γίνεται από ανάλογο πρόγραμμα. Το τροφοδοτήσαμε με μέσες τιμές του υλικού μας (ερυθρελάτη, στην περίπτωση) που πήραμε πάλι από τη σχετική βιβλιογραφία, για να κάνουμε αντιπαραβολή με τα αντίστοιχα διαγράμματα Chladni που πήραμε με τη μέθοδο που αναλυτικά περιέγραψα.
Τέλος ο Paixnidiatoras, στη δεύτερη παρατήρησή του ( Μήπως το πόσο σκληρό είναι το σκάφος δεν επηρρεάζει μόνο την δική του παλμική κίνηση αλλά και την παλμική κίνηση του καπακιού ) έχει πολύ δίκιο. Όντως, η συνεργασία αυτών των δυό, διακριτών συχνοτήτων, είναι πολύ ουσιαστική σέ όλα τα όργανα. Οι δύο αυτές συχνότητες πρέπει να έχουν τέτοια διαφορά ώστε να συνεργάζονται και όχι να αλληλοαναιρούνται ! Κάτι πολύ γνωστό και από τη σύγχρονη έρευνα και από την παλιά, παραδοσιακή τεχνική κουρδίσματος εμπρός και πίσω καπακιού των οργάνων της οικογένειας των βιολοειδών η της κιθάρας.