Τουρκία: Το ελληνικό ρεμπέτικο κερδίζει την Κωνσταντινούπολη - ertnews.gr

Τουρκία: Το ελληνικό ρεμπέτικο κερδίζει την Κωνσταντινούπολη - ertnews.gr Τουρκία: Το ελληνικό ρεμπέτικο κερδίζει την Κωνσταντινούπολη - ertnews.gr

2 «Μου αρέσει»

Κάποιο λάθος γίνεται, ο σύνδεσμος δεν βγάζει τίποτα.

Όχι στο «ertnews»: μετά, στον τίτλο. Είναι δύο συνεχόμενα λινκ που μοιάζουν σαν ένα.

1 «Μου αρέσει»

Ε, τώρα… Από δεκαετίες, πράγματι, κάποιο κοινό στην Κων/λη έχει γνωρίσει και αγαπήσει το ρεμπέτικο, βεβαίως λόγω της φιλικής σχέσης Τζενγκίζ Ονουράλ και Γρηγόρη Βασίλα. Έχω κι εγώ βρεθεί στην Πόλη με τον Τζενγκίζ και ήταν πολύ ωραία. Όχι όμως ότι «Το ελληνικό ρεμπέτικο κερδίζει την Κωνσταντινούπολη». Το ρεμπέτικο δεν είναι ευρύτερα γνωστό και δημοφιλές στην Τουρκία.

Ο Cengiz hoca είναι ένας υπέροχος μουσικός και ακόμα πιο ξεχωριστός άνθρωπος. Χαίρομαι που παραμένει ενεργός και στο ρεμπέτικο.

2 «Μου αρέσει»

Ενδεικτικά:

1) D. Koglin, «Marginality −a key concept to understanding the resurgence of rebetiko in Turkey», Music Politics, 2/1 (2008).

2) Güven Uğur Zeynep, An Anthropological Study of Rembetiko Music Culture in Istanbul at the End of the First Decade of the 2000s,διδακτορική διατριβή, (2013)

3) Güven Uğur Zeynep, «The patterns of participation in the rebetiko music scene of Istanbul» (2019)

4)Στ. Καταραχιά, Το ρεμπέτικο ως είδος δημοφιλούς μουσικής στη σύγχρονη Τουρκία, πτυχιακή εργασία, Τμήμα Μουσικών Σπουδών, ΕΚΠΑ. (2023)

1 «Μου αρέσει»

Ωωωωω! Αυτά είναι τεκμήρια αδιαμφισβήτητα τα οποία θεμελιώνουν το γεγονός ότι η Τουρκία πολύ καλά γνωρίζει το Ρεμπέτικο!

Μερσί! Ας διαβάζουμε λοιπόν κι ας ερευνούσε τας γραφάς!

Όχι, Νεφέλη μου. Η Τουρκία δεν γνωρίζει πολύ καλά το ρεμπέτικο. Έχω αρκετούς φίλους Τούρκους μουσικούς που ξέρουν το ρεμπέτικο (ένας, πάρα πολύ καλά) από τους οποίους ξέρω ότι το τμήμα του Τουρκικού πληθυσμού που γνωρίζουν τί θα πει Ρεμπέτικο, δεν ξεπερνά τις κάποιες χιλιάδες ανθρώπων, σε μια χώρα των 80βάλε εκατομμυρίων.

Το να σου παρουσιαστούν δύο περιπτώσεις εργασιών ενός (μόνον) Τούρκου πάνω στο ρεμπέτικο (ο φίλος μου ο Daniel Koglin είναι Γερμανός) με τίποτα δεν είναι αρκετό για να αποδειχτεί ότι «Η Τουρκία πολύ καλά γνωρίζει το Ρεμπέτικο» παρά και το γεγονός ότι είχαν σπάσει τα ταμεία των κινηματογράφων εκεί, όταν προβλήθηκε η ταινία “Ρεμπέτικο” του Κώστα Φέρρη.

Και βεβαίως, παρακολουθώντας και μόνον το «Ρεμπέτικο» του Φέρρη, που θα διαρκεί, φαντάζομαι, μιάμιση ώρα περίπου (προσωπικά δεν έχω δει την ταινία και δεν πρόκειται, κιόλας…) δεν σημαίνει ότι κάποιος Τούρκος θα γνωρίσει πολύ καλά το ρεμπέτικο, μην τρελαθούμε κιόλας…

(υ.γ. και διαβάζω, και τας γραφάς ερευνώ, να είσαι σίγουρη… )

Χα! Μισή μόλις ώρα μετά τα παραπάνω, έπεσα σε μια συζήτηση:

Ρεμπέτικα στην Κύπρο - #17 από emc

από την οποία επισημαίνω:

(ο φίλος μου Διόνυσος, μέλος του φόρουμ που ανέβασε το παραπάνω, είναι Έλληνας που ζή στην Τουρκία, η ανάρτηση είναι του 2010, ο “Νίκος” είναι η ταπεινότητά μου)

Κύριε Νίκο ο τίτλος μιλάει για την Κωνσταντινούπολη, κι όχι γενικά για την Τουρκία.

Ναι, η βαθειά Τουρκία αγνοεί - ίσως- όχι μόνο το ελληνικό Ρεμπέτικο αλλά κι άλλα πολλά. Μεγάλο το ποσοστό αναλφαβητισμού που ίσως σημαίνει πολλά..

Από τα στοιχεία προκύπτει ότι το ένα δέκατο του πληθυσμού είναι αναλφάβητοι. Ποσοστό αρκετά μεγάλο ια τα δεδομένα του δυτικού κοσμου.

Από τα 82 εκατομ πολίτες τα 47.052.447 δηλαδή το 63% είναι αγράμματοι.

Θα ήθελα (ως χρήστης μόνο) να προτείνω και να παρακαλέσω να μην αναπαράγουμε τόσο εύκολα ότι πέφτει μπροστά μας στο διαδύκτιο..Δεν είναι 63% της Τουρκίας αμμόρφωτοι αλλά και να ήταν, είναι κατα τη γνώμη μου πολύ άστοχο και υποτιμητικό να το χρησιμοποιούμε ως επιχείρημα σε αυτή την κουβέντα.

Το ρεμπέτικο είναι Ελληνόφωνη αστική μουσική. Έχουμε σίγουρα κοινούς σκοπούς μουσικούς τρόπους, ρυθμούς και όσοι ασχολούνται με την μουσική το γνωρίζουν. Όμως πόσο να το τραγουδάνε στην Τουρκία;

2 «Μου αρέσει»

Σωστή η παρατήρηση αλλά νομίζω ότι παίζει κάποιο ρόλο.

Oχι, συγνώμη.

Είτε είναι σωστή η παρατήρηση μου είτε δεν ειναι σωστη και παίζει κάποιον ρόλο

δεν γίνεται και τα δυο

η unesco ορίζει οτι οι Τούρκοι είναι 97.3% εγγράμματοι σήμερα.

2 «Μου αρέσει»

Αναφέρω νομίζω και το πρώτο άρθρο όπου λέει:

“Η Unesco θα συνεχίσει τον αγώνα της για την εκπαίδευση των νέων γενεών και την εξάλειψη του αναλφαβητισμού.”

Και πιο κάτω στο ίδιο άρθρο:

“Από τα στοιχεία προκύπτει ότι το ένα δέκατο του πληθυσμού είναι αναλφάβητοι. Ποσοστό αρκετά μεγάλο ια τα δεδομένα του δυτικού κοσμου.”

Και πάλι λέω ότι το άρθρο αναφέρεται στην Κωνσταντινούπολη. Όχι στην Τουρκία γενικά.

Πάντως βλέπω τις εκτιμήσεις για το ακριβές ποσοστό αναλφαβητισμού να κυμαίνονται κάμποσο! :slight_smile:

1 «Μου αρέσει»