"Τουμπεκί"

Σε άλλη συζητηση αναφέρθηκε βιβλίο με τον τίτλο: “Τουμπεκί”.
Του Πικρού, απο όσο είδα.
Σε τι αναφέρεται το βιβλίο αυτο; Είναι παλιό; Κυκλοφορεί ακόμα;
Νομίζω πως αναφέρατε οτι έχει και λεξιλόγιο…

1 «Μου αρέσει»

Ειρήνη,
κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Κάκτος» (τηλ. 3840524, 3844458, Fax: 3303098.)
Έχει 264 σελίδες και ένα πολύ μικρό γλωσσάρι λέξεων, αυτών που απαντώνται στο κείμενο.

Καταπληκτικό και ενδιαφέρον βιβλίο, καθώς ο Ιωάννης Γουναρόπουλος [με το ψευδώνυμο Πέτρος Πικρός, προς τιμή του Γκόρκι (Γκόρκι= πικρός, στα ρωσικά)] είναι από τους ελάχιστους συγγραφείς του 20ου αιώνα που ασχολήθηκε με τη ζωή των χαμηλών στρωμάτων της πόλης, με «τους κολασμένους της γης», αυτούς που οι περισσότεροι άλλοι συγγραφείς με απόλυτη περιφρόνηση αποκαλούν «περιθώριο».

Με ρεαλισμό και από μια οπτική που στοχεύει στην αναζήτηση των αιτίων της κακοδαιμονίας τους, παρουσιάζει την ειλικρίνεια, τον αυθεντικό τρόπο ζωής τους, αντιδιαστέλλοντάς τον με την υποκρισία της κυρίαρχης ηθικής και δείχνοντας την πικρή αλήθεια: η ίδια η αστική κοινωνία δημιούργησε και προκάλεσε την κατάστασή τους αυτή και φρόντισε και για τη διατήρησή της.

2 «Μου αρέσει»

Πολύ ωραια!
Με εντυπωσιασε ο τίτλος.
Θα το παραγγείλω, ευχαριστώ.

e4848e6a-7a6d-4d18-8140-07459f4af2af

1 «Μου αρέσει»

Ο Πέτρος Πικρός στο μυθιστόρημα “Τουμπεκί”, τελευταίο μέρος της τριλογίας “Χαμένα κορμιά”, …

Με μια πρόχειρη αναζήτηση δε βρήκα ποια είναι τα δύο πρώτα μέρη της τριλογίας. Βρήκα ότι έχει γράψει βιβλίο που ονομάζεται Χαμένα Κορμιά το ίδιο, αλλά είναι συλλογή διηγημάτων (το Τουμπεκί είναι μυθιστόρημα).

Και τα δύο φέρονται ως εξαντλημένα στον εκδότη.

Τα βιβλία του Π. Πικρού στη Βιβλιονέτ: ΠΡΟΣΩΠΟ – Βιβλιοnet

1 «Μου αρέσει»

“… Η τριλογία που αποτελούν τα έργα του Χαμένα κορμιά, Σα θα γίνουμε άνθρωποι και Τουμπεκί κινείται στα όρια ανάμεσα στον κοινωνικό ρεαλισμό και το νατουραλισμό, με βασικά χαρακτηριστικά την τολμηρή για την εποχή του περιγραφή της ζωής ανθρώπων του υποκόσμου σε όλες της τις εκφάνσεις και την υιοθέτηση της argot στο χώρο της γλωσσικής έκφρασης. …”

Πηγή : Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ)

2 «Μου αρέσει»

Μόνο τα "Χαμένα κορμιά’ είναι εξαντλημένο
Τα άλλα δύο υπάρχουν (βλ. βιβλιοπωλείο ΠΟΛΙΤΕΙΑ)

Εδώ και τα “Χαμένα κορμιά”

Το “Τουμπεκί…” είναι σημαντικό έργο και καλό θα είναι να το διαβάσει κανείς στην πρώτη έκδοση. Η επανέκδοση της Ντουνιά στην ΑΓΡΑ να αντιμετωπίζεται με κάποιες επιφυλάξεις (ήδη στον τίτλο παραλείπει αδικαιολόγητα τα αποσιωπητικά του πρωτοτύπου!)

2 «Μου αρέσει»

Κάποιο λάθος έχουν κάνει στο σάιτ τους. Κι αυτό που είδα εγώ, στην Πολιτεία ήταν, απλώς στη συγκεντρωτική σελίδα του συγγραφέα:


Edit: Μα το έχει δύο φορές το Τουμπεκί, τώρα το βλέπω!! ΑΓΡΑ σε περιορισμένα αντίτυπα, και χωρίς λοιπά στοιχεία εξαντλημένο. Αν ανοίξω το χωρίς στοιχεία, βλέπω ότι πρόκειται για την έκδοση Κάκτου (πρώτη;).

Όχι. Η πρώτη είναι του 1927 (εκδ. οίκος Θεοφανίδη-Λαμπαδαρίδη)

2 «Μου αρέσει»