Μετά από καιρό βρήκα λίγο χρόνο να κάνω ένα update για κάποιες επιπλέον πένες που έχω δοκιμάσει.
Clayton Ultem Gold Small Teardrop
Η συγκεκριμένη πένα έχει στην περιγραφή της " Η πένα με τον πιο κοντινό ήχο και χαρακτηριστικά σε μία αυθεντική πένα ταρταρούγα.".
Ταρταρούγα χρησιμοποίησα πριν 20+ χρόνια οπότε όχι μόνο δεν θυμάμαι την αισθησή της αλλά και τον ήχο της.
Παρόλα αυτά, η πένα αυτή βγάζει έναν ήχο τσίγκινο, μεταλίζει πολύ και στο χέρι η αίσθηση του υλικού δεν είναι τόσο “ζεστή”, είναι σαν να κρατώ ένα κομμάτι σκληρού πλαστικού. Φαντάζομαι στις ηλεκτρικές κιθάρες θα είναι τελείως διαφορετικά τα πράγματα αλλά για μπουζούκι δεν κάνει. Επίσης είναι υπερβολικά μικρή.
Clayton Spike, Standard Shape
Αδερφάκι τις προηγούμενης με ίδια περιγραφή και ίδια αποτελέσματα με ένα κλίκ λιγότερο τσίγκινο ήχο, αν υπήρχαν μόνο αυτές οι 2 πένες θα έπαιζα με την Spike
DS
Η πένα είναι πάχους 0,6 mm αλλά στο παίξιμο κάποιος θα την κάνει για ακόμη πιο λεπτή.
Ακόμη και σε μέτριο έντασης παίξιμο η πένα λυγίζει, οπότε βγαίνει ακατάλληλη επιτόπου.
Στα θετικά της είναι ότι και οι 3 γωνίες της είναι διαφορετικού σχήματος οπότε σίγουρα κάποιος θα βολευτεί με την μύτη που ψάχνει. Ο ήχος πιστεύω ότι είναι λίγο καλύτερος από την Mastro Thin.
Extra Laouto M
Πένα πάχους 0,71 mm, στην αίσθηση είναι σαν 0,65 και κάτω λόγω του μεγάλου μεγέθους της.
Ο ήχος της ουδέτερος εώς αδιάφορος, σίγουρα κατώτερος από την Extra Laouto με την μία μύτη στα 0,73 mm.
Extra Laouto M-H
Τα ίδια όπως αναφέρθηκαν για την προηγούμενη με λίγο καλύτερη αίσθηση στο δυνατό παίξιμο λόγω πάχους 0,81 mm.
Ibanez Tree of Life Medium
Πένα πάχους 0,75 mm, με ήχο σαν της γνωστής μας Ibanez H6M και λίγο πιο πριμαριστό ήχο. Εντυπωσιαστηκα από τον ήχο της, θεωρώ όσοι θέλουν πρίμα αρκετά και καθαρά θα τους αρέσει πολύ αυτή η πένα.
Επίσης στο χέρι πολύ καλή αίσθηση του υλικού και στο παίξιμο στιβαρή όσο πρέπει χωρίς να την νιώθεις κούτσουρο.
Ibanez PA16 Medium
Τελικά με τόσες Ibanez πείστικα πως η εταιρεία είναι από τις καλύτερες εταιρείες για πένες, και σαν υλικό και σαν ήχο.
Η συγκεκριμένη ενώ στην εμφάνιση (και από κοντά) δείχνει μια φτηνιάρικη πένα, στο χέρι κάνει αυτό που λέει, δεν γλιστράει με τίποτα.
Πολύ πιο σταθερή από την Ibanez sand grip, για όσους ιδρώνουν η τους γλιστράει η πένα πιστεύω πως είναι ότι πρέπει.
Ο ήχος πολύ καλός βέβαια λίγο πιο κάτω από H6M και Tree of life.
Πένα Ibanez Ci16
Κλασικά τα ίδια, πολύ καλή πένα και καλή αίσθηση.
Πάχος 0,75 mm και ο ήχος είναι κάπου μεταξύ PA16 και H6M.
Σούπερ για μπουζούκι.
Πένα Ibanez CE16
Αν την γυρίσεις ανάποδα δεν την ξεχωρίζεις από την Ci16. 'Ιδιες σε μέγεθος, αίσθηση και πάχος.
Δύσκολα να εντωπίσω διαφορά, νομίζω όμως ότι ένα κλίκ πιο στρογγυλό ήχο βγάζει η CE16.
Νιαβέντ Medium
Η πένα έχει πάχος 0,71 mm, δεν ξέρω από που ξεφύτρωσαν αυτές οι πένες αν και κάπου πάει το μυαλό μου.
Στο παίξιμο και στον ήχο είναι αξιοπρεπέστατες, θεωρώ είναι για όσους τους άρεσαν οι Mastro M και τις βρήσκαν μικρές στο μέγεθος. Είναι ελάχιστα πιο μεγάλη από αυτές με τα χαρακτηριστικά τους να είναι πολύ κοντα.
Gibson Medium
Όταν την πιάνεις δίνει την αίσθηση της λεπτής πένας σαν την DS, στο παίξιμο όμως δεν είναι έτσι, είναι πιο σκληρή.
Θυμάμαι τις κλασικές τέτοιου σχήματος Fender M, είναι κάτι ανάλογο χωρίς να γνωρίζω τον ήχο της κλασικής fender.
Ούτε κακή ούτε κάτι ιδιαίτερο, θα βολέψουν όσους θέλουν κλασική πένα με μεγάλη μύτη.
Πάχος δεν αναγράφεται κάπου και δεν μπόρεσα να το βρώ, αλλά θα την έκανα κάπου στο 0,65 - 0,71.
Καμπάνα Medium
Μεγάλη πένα, πάχος πάλι δεν αναφέρεται πουθενά, θα έκανα μια μαντεψιά κάπου στο 0,75 - 0,80.
Η αίσθηση στο χέρι και στο παίξιμο τίποτα το ιδιαίτερο. Ο ήχος της αρκετά πλαστικός.
Αφήνω και μια συγκεντρωτική φωτογραφία για να γίνουν πιο ξεκάθαρα τα μεγέθη τους.
Τέλος να αναφέρω πως προσωπικά παίζω με την H6M και την Δελφινάκι 0,75, τελευταία μάλιστα έχω βολευτεί ακόμη περισσότερο το δελφινάκι.
Να υπενθυμίσω για όσους δεν έχουν διαβάσει τα πιο πάνω τα του νήματος, ότι είναι η προσωπική μου άποψη και δεν εμπορευόμαι πένες.