Της γερακίνας γιός

Γνώρισα το τραγούδι “Της γερακίνας γιός” και δεν είμαι σίγουρη για το υπόβαθρο. Ζητώ βοήθεια και μια μικρή ερμηνεία, αν γίνεται.

  1. Πότε γράφτηκε αυτό το τραγούδι? Και δεν υπήρξε λογοκρισία τότε (το κελί, ματωμένο ρούχο κτλ…)?
  2. Τι σημαίνει εδώ η λέξη “γερακίνα” ακριβώς?
    Ρώτησα Έλληνες και το λέξικο μου και έμαθα τέσσερεις απόψεις για αρπακτικά πουλιά που θα μπορούσαν να είναι> (eagle, vulture, falcon, hawk). Εδώ πρόκειται απλός για συνώνημο για τον αετό ή υπάρχει κάποιο ιδιαίτερη σημασία, μήπως από την αρχαιότητα?
  3. Στο δημότικο τραγούδι “κίνησε η γερακίνα” αυτή η γυναίκα είναι το σύμβολο μιας περηφανής Ελληνίδας?

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ!

Μάρθα από ό,τι ξέρω είναι τραγούδι του 1975.Από το’‘Σκοπευτήριο’‘του Τσιτσάνη.Οι στίχοι του Κώστα Βίρβου.Τα περί λογοκρισίας δεν τα γνωρίζω.Η μετάφραση του γερακιού είναι hawk και falcon(δεν είναι ταυτόσημες λέξεις??).Η λέξη ‘γερακίνα’ χρησιμοποιείται στο τραγούδι μεταφορικά.Δηλαδή το γεράκι είναι δυνατό περήφανο ανυπόταχτο κτλ.Ετσι και ο φυλακισμένος του τραγουδιού ο οποιός’‘αντέχει τις φωτιές’'σα γιός της γερακίνας που είναι!Το ίδιο πιστεύω ισχύει και για το δημοτικό τραγούδι.

Έστειλα ήδη αυτό το μήνυμα μια φορά, αλλά φαίνεται πως χάθηκε στο cyberspace.

Μάρθα,

Υπαρχούν αναφορές στο τραγούδι που ζητάς στο παρακάτω αφιέρωμα για τον Κώστα Βίρβο:

http://archive.enet.gr/2000/02/07/on-line/keimena/art/art3.htm

Εύα

Η γερακίνα είναι κάποιο συγκεκριμένο είδος αρπακτικού, άλλο από το γεράκι, το πετρογέρακο, το κιρκινέζι κλπ., αλλά αυτές οι διακρίσεις αποτελούν εξειδικευμένες γνώσεις που αφορούν ορνιθολόγους, κυνηγούς, φυσιοδίφες. Όχι το γενικό κοινό του λαϊκού τραγουδιού. Εδώ σημαίνει απλώς το θηλυκό γεράκι.

Η άλλη Γερακίνα, που κίνησε για νερό, δε συμβολίζει τίποτε. Είναι απλώς ένα γυναικείο όνομα. Στη Νιγρίτα, απ’ όπου φαίνεται να προέρχεται το τραγούδι, υποστηρίζουν ότι πρόκειται για συγκεκριμένο πρόσωπο, συγκεκριμένο περιστατικό, με γνωστή χρονολογία κλπ.

1 «Μου αρέσει»