Ο γυιός της Γερακίνας


(Νίκος Πολίτης) #1

Ξέρει κάποιος αν ο Τσιτσάνης ήξερε κάτι παραπάνω από μένα, όταν έγραφε τους στίχους για κάποιον φυλακισμένο που, ως γυιός της Γερακίνας, δεν γίνεται να είναι προσκυνημένος; Η Γερακίνα της Νιγρίτας έπεσε (ανύπαντρη) στο πηγάδι και πάει… ή μήπως, δεν είν’ έτσι; Ή μήπως υπήρξε και επιζήσασα Γερακίνα, με γυιό τσαούση;


(ΑΓΗΣ) #2

Νίκο, η Γεωργακοπούλου στη “γερακίνα” του Τσιτσάνη τραγουδάει στην τελευταία στροφή: “κι έριξε χρυσό κορδόνι και την έπιασε απ’ τη ζώνη”, οπότε κι αν η γερακίνα της Νιγρίτας έπεσε και πάει, ο Τσιτσάνης τη δική του γερακίνα στο τέλος τη σώζει.
Και άπαξ και σώθηκε, φυσικό και το ότι έκανε και παιδί κλπ, και μάλιστα “τσαούση” των χρόνων 67-74 όπου και τοποθετείται η βιογραφία του.

Δεν ξέρω αν η απάντησή μου πιάνει το νόημα της ερώτησης, αλλά ως εκεί που την καταλαβαίνω τόσα μπορώ να πω.

ΥΓ Δεν ξέρω αν σου είναι γνωστός κι ο θρύλος για τους πολιτικούς κρατούμενους του 45 και επ. που σήκωναν τα χέρια με τις χειροπέδες τραγουδώντας “ντρουγκου ντρούγκου ντρουγκ τα βραχιόλια της βροντούν”. Θρύλος είπαμε, μη με ρωτήσεις για πηγές.


(Νίκος Πολίτης) #3

Ο Τσιτσάνης μπορεί, αντίθετα με εκείνα που μου παρέθεσε φίλος μέσω άλλου Νιγριτινού φίλου, να έσωσε τη Γερακίνα, βοηθημένος βέβαια από τη Γεωργακοπούλου, όμως φαίνεται ότι το 16χρονο πλουσιοκόριτσο πνίγηκε, πράγματι, μέσα 19ου αιώνα, στο πηγάδι παρά τις προσπάθειες των συγχωριανών της και δεν άφησε απογόνους. Στο μεταξύ, έψαξα και είδα ότι τους στίχους του “γυιού” έχει γράψει ο Κώστας Βίρβος. Η πολιτική πάντως εκμετάλλευση των στίχων (της ίδιας της Γερακίνας ή του γυιού της), δεν εντάσσεται στο αντικείμενο του ψαξίματός μου, κι ας κάνει μπαμ ο στίχος του Βίρβου.