Της αμύνης τα παιδιά

Παιδες χαιρετω

Καποια μερα σε ενα τοπικο ραδιοφωνικο σταθμο εδω στη Λευκωσια ακουσα ενα τραγουδι που μου θυμιζε το “ΤΗΣ ΑΜΥΝΗΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ” να το τραγουδαει ο Στελλακης

Ξερει κανεις τιποτα ??

Θυμόμουν πως επρόκειτο για το τραγούδι “Ο ΜΑΚΕΔΩΝ” και ψάχνοντας δικαιώθηκα γιατί έγραφε ο Φέρρης τον Νοέμβριο του 2003: Με τον τίτλο “Ο Μακεδών”, ο Σπύρος Παπαϊωάννου ανακοίνωσε γιά πρώτη φορά στο Δεύτερο Πρόγραμμα εποχής Μιχαλίτση (γύρω στο 1980) την εκτέλεση του 1917 με τα Πολιτάκια. Η μελωδία πρέπει να είναι αδέσποτη, και μοιάζει με το “Εχε γειά Παναγιά”. Ο ρυθμός του είναι χασαποσέρβικος, με τάση “μαρς”, αλλά ο Ξαρχάκος το έκανε σούστα. Είχε κάτι στίχους που μιλάγανε γιά “Βουλγάρικα κεφάλια”, και γιά να μη γίνει… διπλωματικό επεισόδιο ο Γκάτσος τόκανε “σπαθιά και γιαταγάνια”. Με 10-12 λέξεις διορθώσεις, “δηλώθηκε” στην ΑΕΠΙ “διασκευή Σταύρου Ξαρχάκου” και “στίχοι Νίκου Γκάτσου - Αγαθής Δημητρούκα”.

Τραγούδι με τίτλο “Ο ΜΑΚΕΔΩΝ” υπάρχει και στον δίσκο "ΟΝΕΙΡΟΝ ΕΛΛΑΣ"της Θέσιας Παναγιώτου. Τραγούδι αντίστοιχο σε μουσική και στίχο με το “ΤΗΣ ΑΜΥΝΗΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ” που υπάρχει στο “ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ o.s.t.”

Λιγη υπομονη παιδια να βρω την κασετα και να
ανεβασω το “Μακεδων”.
Το εχω απο την εκπομπη του Παπαιωαννου γυρω στο 1982.

Ο Φερρης το εβαλε στο σαουντρακ αμεσως μετα.
Μπορει να μας πει ο ιδιος την ιστορια …

Λοιπόν.

1ον. Ο Σπύρος Παπαϊωάννου ήταν ο σημαντικότερος σύμβουλός μου γιά στην ταινία. Ο ίδιος μου έδωσε τόσο τις κασέτες με τις εκπομπές του, όσο και τα απομαγνητοφωνημένα κείμενα. Ο ίσιος μου μάζεψε τις (ελάχιστες) πληροφορίες γιά το σκηνικό του τεκέ. Ο ίδιος επίσης μου έδωσε τον “Μακεδόνα”, που τον παρέδωσα στον Ξαρχάκο γιά να κάνει το τραγούδι. Ο Νίκος Γκάτσος διόρθωσε κάποιους στίχους, γιά να βγάλει κάτι γιά τα “Βουλγάρικα κεφάλια”. Πρώτος διδάξας λοιπόν της σύγχρονης εκτέλεσης ο Νίκος Δημητράτος. Στη συνέχεια, στο “Ονεόρου Ελλάς” της Θέσιας, στον Παλιό Διογένη, βάλαμε το τραγούδι στο μέρος της Ιστορίας, 1912 - 1956. Στη συνέχεια, το ξαναβάλαμε στο θεατρικό (Ρεμπέτικο Μυστήριο) σε μιά πιό γρήγορη εκτέλεση, χορωδιακό, με την χορωδία των Αιγυπτιωτών Ελλήνων. Τέλος, στο κουτί “Το Ρεμπέτικο στου Θωμά”, στο 6ο CD που έχει τον τίτλο ΠΑΤΡΙΔΟΓΝΩΣΙΑ, έβαλα το original ν’ ακούγεται ανάμεσα σ’ εκρήξεις και άλλους ήχους πολέμου, στην εισαγωγή στο ΓΙΑΓΚΙΝΙ που τραγουδάει ο Γιώργος Μπαγιώκης.

2ο. Το ερχόμενο Σάββατο (ή το παράλο), στην εκπομπή της Σεμίνας (3,5 ώρες), εμφανίζονται οι εξής κομπανίες:

  1. Του Αγάθωνα.

  2. Του Ξηντάρη.

  3. Του Γκολέ

  4. Του Λεμπέση

  5. Το “Καφέ Αμάν του Φέρρη”.
    Γίνεται της πουτάνας το κάγκελο, μην το χάσετε.
    Μέχρι που τραγουδάμε… τους Μπάτσους! Αν δε μας κόψει η λογοκρισία…

  6. Χάνομαι και πάλι γιατί στις 31 του μήνα πρέπει να παραδώσω ένα έργο… ζωής!

Φέρρης