Συναρπαστικό Δημήτρη.
1.
Ναι, ο GiorgisV. Δες αυτή και αυτή τη συζήτηση. Μαρτυρούνται τέτοιες λύρες σίγουρα στη Νίσυρο, και νομίζω και στη Σύμη και/ή τη Ρόδο.
2. Μαρτυρίες για λύρες διάφορων τύπων σώζονται από όλα λίγο πολύ τα 12νησα. Ηχογραφήσεις, εκτός από τα 3 κλασικά νησιά και τον Κλαδάκη, υπάρχουν και από τη Λέρο (το αναφέρετε) αλλά και από την Πάτμο (διπλό ΛΠ “Πάτμος”: τρίχορδη λύρα με ψηλό Σολ και, αν θυμάμαι καλά, χωρίς κουδουνάκια). Και βέβαια οι ανέκδ. ηχογραφήσεις του Καρά από την Τήλο, που έχετε. Ο Μπο-Μποβύ, στα Τραγούδια των 12νήσων, έχει μια γραπτή καταγραφή ενός κομματιού από την Κάλυμνο. Από Κω, υπάρχουν αρκετές ηχογραφήσεις με σύγχρονη κρητική λύρα. Έτερον ουδέν, απ’ όσα έχω υπόψη μου. Όλες οι καταγραφές είναι από τρίχορδες λύρες, είτε με ψηλό είτε με χαμηλό Σολ και είτε με είτε χωρίς κουδουνάκια.
3. Αν και οι τέσσερις χορδές στη λύρα που βρήκατε είναι εντέρινες, πώς άραγε να κουρδιζόταν; Το κούρδισμα σαν βιολιού, είτε αλά τούρκα είτε αλά φράγκα, αποκλείεται. Η εντέρινη έχει ένα σχετικό εύρος τόνων που μπορεί να κουρδιστεί, αλλά όχι και τόσο μεγάλο.
4. Για τσαμπούνες δε βρήκατε τίποτε; Είχε παλιά, αλλά πρέπει να χάθηκαν αρκετά νωρίς. Οι σωζόμενες πληροφορίες είναι ελάχιστες.