Ταξίμια του Ιορδάνη

“Γιατί σε πολλούς παλιούς δεξιοτέχνες (πολύ γνωστούς) μπουζουξήδες και λοιπούς δεν αρέσει άραγε ο Ιορδάνης; Και λένε, πως η “νέα μουσική γενιά” τον έχει υπερεκτιμήσει;”
Ευστοχότατη διαπίστωση!
Δυο φορές έτυχε να (προσπαθήσω) μιλήσω με δεξιοτέχνες μπουζουξήδες για τον Jordan. Και οι δύο πασίγνωστοι, απ’ τους κορυφαίους. Με το που πήγα ν’ ανοίξω την κουβέντα ο πρώτος δυσανασχέτησε! Κατά τη γνώμη του ο Jordan παίζει καλό μπουζούκι, αλλά είναι “σόουμαν” (δεν έχει κι άδικο σ’ αυτό) και (όπως ακριβώς το ανέφερε και η Ιωάννα) έχει υπερεκτιμηθεί.
Ο δεύτερος, όχι απλά δυσανασχέτησε, αλλά από τότε αποφεύγει ν’ ανοίξει οποιαδήποτε κουβέντα μαζί μου! Μάλιστα έχω γίνει μάρτυρας απαράδεκτου περιστατικού με τον εν λόγω μπουζουξή (γνωστό για τις ιδιοτροπίες του):
Πριν μερικά χρόνια (δε λέω ακριβώς πόσα γιατί θα τον “φωτογραφίσω” ευκρινώς) έτυχε να κάθομαι δίπλα στο τραπέζι των μουσικών που εκείνη τη στιγμή είχαν αφήσει τα όργανά τους στο πάλκο κι έκαναν διάλλειμμα. Τότε μπαίνει ο Jordan στο μαγαζί. Με το που τον βλέπει ο μπουζουξής λέει στον διπλανό του μουσικό:
“Οχ… ο Ιορδάνης! Τρέχα να πάρεις το μπουζούκι μου…”.
Ο Ιορδάνης τελικά έπαιξε εκείνο το βράδυ. Το πώς έπαιξε και το τι έκανε γενικότερα μέσα σε δυο ώρες δεν μπορεί ν’ αποτυπωθεί, όχι “στο χαρτί” αλλά ούτε σε καν σε video. Ο,τι καλύτερο έχω δει ζωντανό με τα μάτια σε σχέση με το λαϊκό τραγούδι! Ρωτήστε και το Μανιατάκι που ήταν μαζί μου…

Ακούστε τώρα και την ανάποδη μεριά. Ποιον θεωρεί ο Jordan κορυφαίο μπουζουξή (σύμφωνα με περιστατικό που φέρεται να έχει αφηγηθεί η Μαίρη Λίντα):
Στα χρόνια της Αμερικής, στο διαμέρισμα του Χιώτη, έχει πάει επίσκεψη ο Jordan και κάθονται στο σαλόνι με τη Λίντα και κουβεντιάζουν. Ο Χιώτης είναι στην κουζίνα και φτιάχνει καφέ. Κάποια στιγμή η Λίντα, προφανώς για να παινέψει το Χιώτη, ρωτάει μεγαλόφωνα τον Jordan:
“Ποιος είναι ρε Ιορδάνη ο καλύτερος μπουζουξής;”
Ο Ιορδάνης, μη παίρνοντας χαμπάρι το “σκεπτικό” της Λίντα, απαντάει επίσης μεγαλόφωνα και με απόλυτη φυσικότητα:
“Ο Τσιτσάνης”…
Τότε, λέει, μπαίνει στο σαλόνι ο Χιώτης, αγκαλιάζει τον Jordan και του λέει:
“Μπράβο ρε Ιορδάνη! Τελικά μόνο εσύ παίρνεις χαμπάρι από μπουζούκι!”.

Δικιά μου παρατήρηση:
Ολοι οι πραγματικά μεγάλοι δεν είχαν κανένα πρόβλημα ν’ αναγνωρίσουν την ποιότητα άλλων. Ο Χιώτης π.χ. Λέγεται ότι όταν ρωτήθηκε “ποιος είναι ο καλύτερος μπουζουξής” απάντησε:
“Ο Μπέμπης”.
Δε νομίζω ότι το πίστευε αυτό ο Χιώτης. Απλά, γνωρίζοντας πραγματικά τη δική του αξία κι έχοντας πλήρη εμπιστοσύνη στον εαυτό του, μπορούσε να αξιολογήσει χωρίς “φόβο” οποιονδήποτε άλλον.

Υ.Γ. Μπουζούκι, στο περιστατικό της βραδιάς που ανέφερα, έδωσε στον Jordan ο Στουραΐτης. Γιατί ο Θύμιος είναι πολύ μεγάλος για να “μασήσει”, σαν κάτι άλλους.