Ταμπουράς

Καλησπέρα

Επειδή ενδιαφέρομαι να αγοράσω ταμπουρά για να ασχοληθώ με το συγκεκριμένο όργανο, έχω τις παρακάτω ερωτήσεις :

  1. Οι χορδές τους πρέπει οπωδήποτε να είναι συρμάτινες ή μπορώ να χρησιμοποιήσω και νάυλον ; Σε αυτή την περίπτωση τι διαφορά θα έχω στον ήχο και στα κουρδίσματα ;

  2. Τι διαφορές υπάρχουν μεταξύ ταμπουρά και σάζι ;

  3. Υπάρχει ένα είδος σάζι, το cura saz (είναι μικρό σάζι) .Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως μικρός ταμπουράς ;

  4. Θα χρειαστώ οπωδήποτε και κάποιο δάσκαλο.Σε ωδείο δεν πηγαίνω γιατί ακόμα και σήμερα οι τιμές τους είναι εκτός πραγματικότητας.

Ευχαριστώ

Περισσότερα: http://www.musicheaven.gr/html/modules.php?name=Splatt_Forums&file=viewtopic&topic=28455#ixzz2I9QWRUiE

Καλησπέρα στο φίλο.

  1. Ναι, υποχρεωτικά συρμάτινες. Όλα τα κρυφά σημεία της κατασκευής ενός οργάνου διαμορφώνονται με δεδομένο το υλικό των χορδών.

  2. Ελάχιστες, αφού οι σημερινοί ταμπουράδες είναι σάζια με μικρές παραλλαγές. Βασικά ο ταμπουράς συνήθως πιάνει κάποια μόρια παραπάνω από το σάζι. Επίσης έχει την τρύπα μπροστά ενώ το σάζι πίσω-κάτω, αλλά αυτό κάνει ελάχιστη διαφορά (ίσα για να λέμε ότι δεν παίζουμε τούρκικο όργανο). Τέλος, το σάζι είναι μια ευρύτερη έννοια που περιλαμβάνει όργανα διαφόρων μεγεθών με αντίστοιχα κουρδίσματα, ενώ ο ταμπουράς είναι ένας. (Το μπουζούκι, ο τζουράς και ο μπαγλαμάς θεωρούνται διαφορετικά όργανα. Το βιολί, η βιόλα, το βιολοντσέλο και το κοντραμπάσο, ομοίως. Τα διάφορα μικρά, μεσαία, μεγάλα και πολύ μεγάλα σάζια, όχι.)

  3. Δεν ξέρω αν σε κάλυψα με το 2. Έτσι κι αλλιώς ο ταμπουράς είναι ένα σάζι που κάποιος αποφάσισε να το ονομάσει ταμπουρά. Άρα νομιμοποιείσαι κι εσύ να πάρεις ένα μικρό σάζι και να το βαφτίσεις μικρό ταμπουρά.