Βρήκα επιτέλους χρόνο να κοιτάξω το βιβλίο. Φίλε Νίκο, οσο και να σέβομαι την αποψη σου(και εφόσων εγω δεν παίζω αυτό το όργανο όπως εσυ) θα διαφωνήσω με την αγανάκτηση σου όσων αφορά το κύρος και αξία του βιβλίου.
Αρχικά: Ναι έχεις δίκιο φωτογραφίες απο το εσωτερικό δεν έχει. Υπάρχουν όμως φωτογραφίες του οργανου στο εξωφυλλο, και σελίδες 15, 49 και 50.
Υπάρχουν επίσης περίτεχνα σχεδια με πολλές τεχνικές λεπτομέριες που δεν θα γινόταν να φωτογραφηθούν όπως ο τακος και η ένωση καπακιού με ηχείο.
Εντύπωση μου κάνει ο κατάλογος εργασιών αποκατάστασης ο οποίος θυμίζει δεοντολογία συντήρησης έργων τέχνης οπου κάθε εργασία καταγράφεται για μελλοντική μελέτη.
Υπάρχει επίσης ο σχεδιασμός της πυρογραφίας και άλλων λεπτομεριών με ποιότητα που θα ζήλευε ζωγράφος.
Τελος, όσων αφορά τις αμφιβολίες σου για τα λεγόμενα του συγγραφέα. Ο Ν.Φ. παραθέτει πηγές και όπως ο ίδιος δηλώνει βαδίζει σε ανεξερεύνητα πεδία Ελληνικής βιβλιογραφίας, όσων αφορά τους πολύχορδους ταμπουράδες.
Ξεκάθαρα λοιπόν, στην σελίδα 48 γράφει “Προσωπική μου πεποίθηση…” κλπ και παραθετει τις σκέψεις και υποθέσεις όσων αφορά το κούρδισμα και χρήση του οργάνου.
Συγκεκριμένα αναφέρει την ύπαρξη διαταξης χορδών όπως περίπου την έχεις αλλά εκφράζει αμφιβολίες όσων αφορά την χρηστικότητα τέτοιας διάταξης σε τόσο στενό μπράτσο, εχοντας μάλιστα εξετάσει το όργανο του Σκεντεριδη το οποίο έχει μεγαλύτερες διαστάσεις για τον ίδιο αριθμό χορδών. Δεν είναι παράλογο να πει : “εκει χωράνε 12 χορδές, εδώ όμως δεν το χω ξαναδεί, έχω αμφιβολίες και παραθέτω επιχειρήματα για το τι μπορεί να συμβαίνει, με βάση την έρευνά μου, την βιβλιογραφία και ότι άλλα δείγματα έχω στην διάθεση μου”. Αυτός είναι και ο σκοπός κάθε έρευνας άλλωστε, να δώσει ένα άθροισμα πληροφορίας και να αποπειραθεί να απαντήσει κάποια ερωτήματα.
Στην συγκεκριμένη περίπτωση το ερώτημα είναι: πώς στο καλό χωράει μια μακαρονάδα χορδες σε ένα τόσο μικρό μπράτσο, αφού το άλλο όργανο που έχω στη διάθεση μου είναι φαρδύτερο.
Σε καμία περίπτωση δεν επινοεί πράγματα τα οποία παρουσιάζει ως αλήθειες. Όσων αφορά λοιπόν τον κώδικα έρευνας, το βιβλίο είναι υποδειγματικό.
Χωρίς ίχνος ειρωνείας λοιπόν, θα ηθελα να σε παρακαλέσω εάν έχεις σοβαρές πηγές που να ανατρέπουν τα συμπεράσματα του, θα ήθελα να τις διαβάσω…Συγκεκριμένα, υπάρχει αλλο 12 χορδο όργανο 19ου αιωνα με μανίκι τέτοιων διαστασεων που να παιζεται ετσι; υπάρχουν μαρτυρίες, δείγματα που να έχουν επιβιώσει ή οτιδήποτε άλλες πηγές που να ανατρέπουν το βιβλίο; Γιατί μέχρι τώρα δεν έχεις αιτιολογήσει τις αμφιβολίες σου με κανένα τεκμήριο και αν υπάρχουν, θα ηθελα σοβαρά να τα δω.
Και μία τελευταία σκέψη: Εφόσων το βιβλίο ήταν αρκετό για να κατασκευαστεί, όπως πιστεύω λες, ένα αντίγραφο με ακρίβεια και επιτυχία, τι ακριβώς απουσιάζει;