Ταμπουράς του Μακρυγιάννη

Αν βέβαια ήξερες, ότι çıft σημαίνει ζευγάρι, δυάδα, διπλό και tel σύρμα, τέλι, χορδή, θα το πίστευες πριν δεις αλβανικό τσιφτελί.

Όμως, μεγάλη προσοχή όταν χρησιμοποιούμε περιγραφές περιηγητών 19ου και προγενέστερες. Το τί ανακρίβειες γράφονται, είναι απίστευτο. Και οπωσδήποτε, ο Ευρωπαίος καλοστεκούμενος αστός που έχει την οικονομική άνεση να περιηγείται την Ανατολή, σιγά μην μετρήσει αριθμό χορδών και κρατήσει σημείωση ώστε, όταν πίσω στον τόπο του, γράψει το βιβλίο του να αναφέρει με αξιοπιστία πόσες χορδές είχε το κάθε ταμπουροειδές από τα δεκάδες που είδε για πρώτη φορά στη ζωή του, αν ήταν μονές ή διπλές κλπ κλπ…

1 «Μου αρέσει»

Συμφωνω απολύτως! Μολονότι μη οργανοποιός, θα μπορούσα να του παρασχω κάποιες θελειώδεις πληροφορίες, ειδικά για το τρόπο παιξίματος αλλά και τυπολογίας αυτων των οργάνων. … Αν με γώριζες πιό καλά δεν θα με ειρωνευόσουν. το όνομα μου ειναι Νίκος Τζάννης-Γκίννερουπ. / Nikos Tzannis Ginnerup. Θα βρεις κάποια πραγματα για μένα…

1 «Μου αρέσει»

Φίλε Νίκο, εμένα θα μ’ ενδιέφερε στ’ αλήθεια ν’ ακούσω τη γνώμη σου, όπως και οποιουδήποτε που να το 'χει ψάξει λίγο με τους ταμπουράδες, καθοτι το ‘χω ψάξει κι εγώ λίγο αλλά από κάποιο σημείο και μετά σκοντάφτω σ’ ένα πέπλο μυστηρίου.

Γνώμη όμως για τον ταμπουρά. Για τον Φρονιμόπουλο ή για τον εαυτό σου, θα προτιμούσα να σχηματίσω δική μου γνώμη παρά να με προκαταλάβεις.

Λοιπόν, προτείνω να παρατήσουμε τον Φρονιμόπουλο στην ησυχία του και να μιλήσουμε για όργανα.

2 «Μου αρέσει»

Μάλιστα, όχι δεν σε γνωρίζω έως τώρα… θα χαρώ να βρω πράγματα για σένα κάποια στιγμή.
Δηλαδή εσύ βγαίνεις στο φόρουμ και λες ότι ένας από τους κορυφαίους οργανοποιούς της Ελλάδας δεν έχει τα προσόντα να επισκευάσει ενα όργανο και περιμένεις να σε καλοδεχτούμε…
Οι παρατηρήσεις, οταν τις εκφράζουμε κόσμια και με μια κάποια επιστημονική δεοντολογία, γίνονται τροφή για σκέψη ή επιστημονικό δεδομένο, αν και εφόσον έχουν τεκμηριωθεί.

6 «Μου αρέσει»