1861
1929
Μια βραδιά στον ντεκέ του μπάρμπα Λιά.
Από το εικονογραφημένο περιοδικό “Ατλαντίς Αθηνών” στις 12 και 19 Μαΐου του 1919.
Με γνωστά δίστιχα.
ΑΤΛΑΝΤΙΣ ΑΘΗΝΩΝ 12-5-1919.pdf (1,6 MB)
ΑΤΛΑΝΤΙΣ ΑΘΗΝΩΝ 19-5-1919.pdf (1,6 MB)
Συχνά, μετά το δίστιχο
Κυρ λοχαγέ, κυρ λοχαγέ, μας έσπασες τον ναργιλέ
ακολουθεί και το
Τον έσπασ’ η μανδύα σου, απ’ την απροσεξία σου.
Ωραία πράματα! Χαρούμενα κι όμορφα!
Δεν θυμάμαι να λέει για απροσεξία Νίκο. Αυτό που έχω ακούσει για το πιο συνηθισμένο ήταν “Τον έσπασε η μανδύα σου, γαμώ την Π… σου.”
Ωραίο εύρημα.
Διαπιστώνουμε ότι ο συντάκτης (Ο Ατλαντικός) είναι ο Κώστας Φαλτάιτς!
Το δε κείμενο αυτό (σε 2 συνέχειες) αποτελεί αντιγραφή, ανάπλαση και εμπλουτισμό της περίφημης σκηνής στον τεκέ του μυθιστορήματος του Φαλτάιτς Άλλος Κόσμος που δημοσιεύτηκε σε συνέχειες το 1915 στην εφημερίδα ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ.
Εδώ τα κομμάτια από την ΑΚΡΟΠΟΛΙ, όπου μπορεί κανείς να παρακολουθήσει το αρχικό κείμενο του 1915 σε σύγκριση με αυτό του 1919:
ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ 10/5/1915
https://digitallib.parliament.gr/main.asp?current=8767134
ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ 11/5/1915
https://digitallib.parliament.gr/main.asp?current=8767140
ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ 12/5/1915
https://digitallib.parliament.gr/main.asp?current=8767147
ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ 13/5/1915
https://digitallib.parliament.gr/main.asp?current=8767153
Όσο για τον Μ.Μ. Δαμιράλη, που υπογράφει τα “Τραγούδια της σπηλιάς”, και πάλι πρόκειται για τον Κώστα Φαλτάιτς: στο μυθιστόρημά του Οι παραστρατημένοι (1925), που είναι σύνοψη του Άλλου Κόσμου, υπάρχει το ποίημα “Χασίς” (Ήρθαν οι νεράιδες μέσα στη σπηλιά κλπ κλπ), οι στίχοι του οποίου ταυτίζονται με τους 16 στίχους της ΑΤΛΑΝΤΙΔΟΣ 19/5/1919.
Πόσο τυχεροί είμαστε που ο Φαλτάιτς έχωσε τη “μύτη” του στους τεκέδες και τα αδέσποτα ρεμπέτικα από τόσο νωρίς αλλά και εξακολουθητικά (1915/1919/1925/1929)
Ερώτηση: Το μουσείο Φαλτάιτς που βρίσκεται στην Σκύρο σχετίζεται; Περί αυτών των Φαλτάιτς πρόκειται;
Το είχα επισκεφτεί πριν χρόνια και τώρα κτυπησε καμπανάκι!
Περί αυτών, ναι, η ίδια οικογένεια. Αλλά δεν ξέρω να υπάρχουν πράγματα σχετικά με τα αστικολαογραφικά ενδιαφέροντα του Κώστα Φαλτάιτς.
(Οι Φαλτάιτς είναι κλάδος της σκυριανής οικογένειας των Φαλτάηδων, ενικός Φαλτάης, που εγκαταστάθηκαν στη Ρωσία, εκρώσισαν το επώνυμό τους, και αργότερα επέστρεψαν στη Σκύρο. Και το Παγωτό της Φαλταΐνας, που πιθανόν θα είδες, μ’ αυτούς σχετίζεται…)
Το Μουσείο το ίδρυσε ο γιος του Κώστα, ο Μάνος Φαλτάιτς:
Αυτά είναι τα ωραία! Άμεση πληροφόρηση από έγκυρες πηγές!
Ευχαριστώ πολύ Πέπε!
Ωω, ευχαριστώ πολύ και τον Άνθιμο! Αμεσότητα και παράθεμα ιντερνετικό για μελέτη!
Τέλεια!
ο αείμνηστος Μάνος Φαλτάιτς. Από δεκαετία και βάλε…
Αν έχει κάποια ιδιαίτερη σημασία, αυτό που έχω ακούσει εγώ είναι… και τα δυο.
Κυρ λοχαγέ κυρ λοχαγέ
μας έσπασες τον αργιλέ
τον έσπασε η μανδύα σου
απ’ την απροσεξία σου
τον έσπασε η μανδύα σου
γαμώ την π… σου.
Παιδιά, πάρα πολλές παραλλαγές παίζουν…
Ναι. Κάπου έχω ακούσει κι ένα ακόμη, όχι ακριβώς παραλλαγή αλλά συγγενές:
Έχασα τη μαντύα μου
απ’ την απροσεξία μου.
Πού το έχω ακούσει όμως; Δεν μπορώ να θυμηθώ με σιγουριά, όπως ούτε και για τ’ άλλα που αναφέρατε, έχω όμως μια υποψία μήπως στην πραγματικότητα κανείς μας δεν έχει ακούσει κανένα παρά μόνο τα 'χουμε διαβάσει όλοι στον Πετρόπουλο…
Ε ναι, κι εγώ γράφοντας “ακούσει” εννοούσα “διαβάσει”. Τώρα, πού; Δεν θυμάμαι.
Προσωπικά είμαι σίγουρος ότι το έχω διαβάσει αλλά όχι στον Π. Δεν θυμάμαι πού, αλλά θυμάμαι να το ξέρω πριν διαβάσω τον Π.
Πάντως σε κάποιο κοινό μας ανάγνωσμα, κατά πάσα πιθανότητα!
Στο “Μανάκι μου” με την Παπαγκίκα υποθέτω.
Αυτός είναι και το περιοδικό στις 19-5-1919 ανακοίνωσε τη συνεργασία του μαζί του.
Είχε μάλιστα και φωτογραφία του.
Στα μισά φύλλα που έχω κοιτάξει, εκτός από τα δύο κείμενα του που παρουσιάσαμε, παρουσιάζονται το διήγημα “Μαρίνα”, ένα κομμάτι από το βιβλίο του “Η ναυμαχία της Έλλης” καθώς και μία έρευνα του για τους αιθερομανείς με τον τίτλο “Εις τα άδυτα του δωματίου της Ατθίδος”.
Εδώ μάλλον δεν είναι αυτός.
Στο περιοδικό παρουσιάζονται αρκετά ποιήματα του, αλλά ταυτόχρονα παρουσιάζεται και η φωτογραφία του. Οπότε το πιο πιθανό είναι να μην ταυτίζεται ο Δαμιράλης με τον Φαλτάιτς.
Δεν έχω ξεφυλλίσει όλο το περιοδικό για να έχουμε πλήρες αποτελέσματα.