Φυσικά τα περισσότερα θα είναι δημοτικά, τραγούδια άσχετα από το ρεμπέτικο που απλώς ήταν στις 78 στροφές στα χρόνια που εμπίπτουν στο πεδίο ενδιαφέροντος του Σίλαμπς, ενώ σε άλλα μπορεί για κάποιον άσχετο λόγο να εμφανίζεται απλώς η λέξη κλαρίνο. Κάποια θα 'να και τούρκικα, ή αμανέδες. Αλλά σίγουρα οτιδήποτε υπάρχει σε παλιό ρεμπέτικο με κλαρίνο θα περιλαμβάνεται κάπου μέσα στα 2565 αυτά κομμάτια.
Μμμμ… Ο Τάσος Χαλκιάς άφωνο τον Μπένι Γκούντμαν, ο Χιώτης τον Χέντριξ, ο Κατσαρός τον Σεγκόβια, γενικώς ως Έλληνες προσπαθήσαμε να τους δείξουμε πέντε πραματάκια από μουσική εκεί στην Εσπερία αλλά κρίμα που οι μαθητές ήσαν ανεπίδεκτοι.
(Να λέμε και του στραβού το δίκιο όμως: το ηπειρώτικο κλαρίνο είναι και κατά τη δικιά μου γνώμη ό,τι πιο προχωρημένο και δημιουργικό, στο επίπεδο του να παίρνεις ένα όργανο με τελείως άλλες προδιαγραφές και να το προσαρμόζεις σε άλλη μουσική. Τα καλύτερα ηπειρώτικα που έχω ακούσει τα βάζω πιο πάνω από τζαζ, άλλες λαϊκές μουσικές, ή οτιδήποτε γενικώς έχω ακούσει με κλαρινέτο. Δε θα έλεγα το ίδιο για κιθάρες ή για ό,τι άλλο ελληνικό.)
Is there such a thing?
Never heard of greek based musicians playing and recording klezmer…i mean, there must be some…but i am not aware of local jewish communities that might have this music as part of their tradition. I am not an expert however.
I also don’t think Klezmer music was practiced in Greece. Romaniot Jews (Jannina, Preveza etc.) did not practice a music different from the local folk tradition, Sefaradic Jews quickly adopted the fasil style music from Poli and Smyrni, other Jews were small minorities not organized into communities and with no music of their own.
Kostas (Gus) Gadinis was from Statista, not Salonica and not of jewish origin. In America, he played practically everything and this included of course Klezmer too, if American Jews demanded it from the audience.
Gus Gadinis is an interesting case. If he lived today, he would be classified as “ethnic” (in the commercial sense, not as in “an ethnic minority” but rather as in “pop, ethnic, ambient etc.”). Look him up.