Στις γειτονιές του Μάρκου Βαμβακάρη - Πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Άνω Σύρα

«Στις γειτονιές του Μάρκου Βαμβακάρη» - Πολιτιστικές εκδηλώσεις στη Σύρο


Ένα νέο πολιτιστικό γεγονός αρχίζει από φέτος το καλοκαίρι στο νησί της Σύρου.
Όπως αναφέρει και ο δήμαρχος της Ανω Σύρου στο χαιρετισμό του: «Ένα νέος θεσμός ξεκινάει από αυτό το καλοκαίρι στην Ανω Σύρο με τίτλο “Στις γειτονιές του Μάρκου Βαμβακάρη”.
Ο Δήμος μας και η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση στρατεύονται σε αυτή την προσπάθεια, καθώς οι εκδηλώσεις αυτές αποτελούν πολιτιστικά γεγονότα τα οποία προσφέρουμε στους δημότες μας αλλά και στους χιλιάδες επισκέπτες του νησιού.

(…)

Κύριο μέλημα μας είναι να ζωντανέψουμε τον οικισμό της Ανω Σύρου πραγματοποιώντας εκδηλώσεις ποιότητας ενώ παράλληλα δίνουμε τη δυναμική της ανάπτυξης με σεβασμό στις παραδόσεις και στον πολιτισμό του τόπου…
Το κεφάλαιο Μάρκος Βαμβακάρης έχει συμβολική αξία καθώς η μουσική του δημιουργού μας ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο αγκαλιάζοντας όλους τους ανθρώπους προσφέροντας χαρά, ενώ ταυτόχρονα είναι μια διαρκής πηγή έμπνευσης για τα νέα παιδιά του τόπου μας να ασχοληθούν σοβαρά με τη μουσική. Μέσα από τα τραγούδια του Συριανού δημιουργού ζωντανεύει ο λαϊκός πολιτισμός του νησιού μας, ενώ η ίδια του η ζωή σε ότι αφορά το κεφάλαιο της ανιδιοτέλειας, παραμένει ένα διαρκές παράδειγμα ανθρωπιάς.»
Όσοι λοιπόν βρίσκεστε μόνιμα στο νησί είτε πρόκειται να το επισκεφθείτε, παρακολουθήστε και τις εκδηλώσεις αυτές. Ακόμη και αν δεν είστε λάτρεις του ρεμπέτικου τραγουδιού, δεν μπορεί παρά να σας συγκινήσουν τέτοιες δράσεις και πρωτοβουλίες! Για να θυμούνται οι παλιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι…

Πρόγραμμα εκδηλώσεων

TETAΡΤΗ 15 ΙΟΥΛΙΟΥ

[ul]
[li]7:30 μ.μ. Η φιλαρμονική του Δήμου Ερμούπολης παίζει μουσικές σε στίχους του Συριανού Μάνου Ελευθερίου. Διευθύνει η Αλίς Λαμπάρς.[/li][/ul]Καμάρα

[ul]
[li]9:00 μ.μ. Το Κ.Α.Π.Η. του Δήμου Ανω Σύρου τραγουδά Μάρκο Βαμβακάρη.[/li][/ul]- Νησιώτικοι παραδοσιακοί χοροί από το Λύκειο Ελληνίδων Σύρου, συνοδεία της παραδοσιακής του ορχήστρας. Διδασκαλία χορών Νίκος Σολάρης.

 • Η Μουσική Ομάδα του Λυκείου Παλλήνης, υπό τη διεύθυνση του Στέλιου Κατσιάνη και της Μαρίας Θεοφανίδου παίζει παραδοσιακά τραγούδια από όλη την Ελλάδα.
 • Οι μαθητές του μουσικού τμήματος του Φιλοτεχνικού Επιμορφωτικού Συλλόγου Ο Φοίνικας Σύρου, παρουσιάζουν δείγμα της δουλειάς τους στα πλαίσια μιας προσπάθειας για τη διάσωση και διάδοση της παραδοσιακής μας μουσικής.
  Αυλή Δημοτικού Σχολείου Ανω Σύρου

ΠΕΜΠΤΗ 16 ΙΟΥΛΙΟΥ

 • [li]7:30 μ.μ. » Παιδιά παίζουν παραδοσιακά παιχνίδια (πατίνι, αεροπλανάκι,τοιχαλάκι, μπουκλιέδες, ορνιθοτυφλάκι, τσούνι, κ.ά).[/li]Πιάτσα

[ul]
[li]8:30 μ.μ. Ο Mickey Pantelous παίζει αμερικάνικο μπλουζ των δεκαετιών ʼ30 και ʼ40.[/li][/ul]Διοργάνωση σε συνεργασία με τους Indi(e)viduals.

[ul]
[li]9:00 μ.μ. Η Ελένη και η Σουζάνα Βουγιουκλή παίζουν και τραγουδούν: ρεμπέτικα, παραδοσιακά ελληνικά σε όλες τις διαλέκτους, ισπανόφωνα, γαλλικά, ιταλικά, ρουμάνικα, τούρκικα, αραβικά, τσιγγάνικα, σέρβικα, πομάκικα, αρμένικα, βουλγάρικα, αμερικάνικο μπλουζ, τζαζ, σεφαραδίτικα και πορτογαλέζικο φαντό.[/li][li]10:00 μ.μ. Η Φωτεινή Βελεσιώτου στο τραγούδι, ο Λάζαρος (Λάρρυ) Χαριτίδης στο μπουζούκι, ο Μάκης Πάντζιος στην κιθάρα και ο Δημήτρης Τσιόλχας ακορντεόν τραγουδούν Μάρκο Βαμβακάρη, Βασίλη Τσιτσάνη και Σωτηρία Μπέλλου.[/li][/ul]Αυλή Δημοτικού Σχολείου Ανω Σύρου - Είσοδος 10 & 5 ?

[ul]
[li]11:30 μ.μ. «Η Ξακουστή τετράς του Πειραιά» και οι συνεργασίες της. Προλογίζει ο Ανδρέας Παγουλάτος. Τραγουδούν και παίζουν οι: Παναγιώτης Μαγδαληνός (μπουζούκι), Σταύρος Παπαδάκης (κιθάρα).[/li][/ul]Ταβέρνα «Αυλιδάκι»

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17 ΙΟΥΛΙΟΥ

[ul]
[li]7:30 μ.μ. » Ο Αντώνης Κονσολάκης στο λαούτο και ο Αποστόλης Μάρης στο κανονάκι παίζουν ελληνικούς παραδοσιακούς σκοπούς και τραγούδια.[/li][/ul]Προαύλιο Ι.Ν. Αγίας Τριάδας

[ul]
[li]8:30 μ.μ. Παιδιά από το «Εργαστήρι Λαϊκής Μουσικής» παίζουν μουσικές του Μάρκου Βαμβακάρη.[/li][li]9:00 μ.μ. Οι μουσικοί: Αρίστος Βαμβακούσης (μπουζούκι), Μανώλης Πάππος (μπουζούκι), Δημήτρης Μαραγκός (ακκορντεόν), Αλέξης Πάππος (κιθάρα), Θανάσης Σοφράς (κόντρα μπάσο), παίζουν σε ένα αφιέρωμα για τους σολίστες του μπουζουκιού.[/li][li]10:00 μ.μ. Το συγκρότημα «Imam Baildi» παίζει διασκευασμένα ρεμπέτικα, νέες συνθέσεις με remix βαλκανικών κομματιών συνδυάζοντας χιπ-χοπ φωνητικά του ΜC ΥinKa με τη soul φωνή της Lady Faye.[/li][/ul]Αυλή Δημοτικού Σχολείου Ανω Σύρου - Είσοδος 10 & 5 ?

[ul]
[li]11:30 μ.μ. «Η γυναίκα στα τραγούδια του Μάρκου Βαμβακάρη». Προλογίζει ο Ηλίας Καπετανάκης. Τραγουδούν και παίζουν ο Ηλίας Θεοδωρόπουλος στο μπουζούκι, και ο Μανώλης Δασκαλάκης στην κιθάρα.[/li][/ul]Μεζεδοπωλείο «Φραγκοσυριανή»

ΣΑΒΒΑΤΟ 18 ΙΟΥΛΙΟΥ

[ul]
[li]7:30 μ.μ. Γιορτή λόγου με αφηγήσεις παλαιότερων χρόνων από τη ζωή στη Σύρα. Αφηγούνται οι: Λουκρητία Δούναβη, Νικολέτα Ρούσσου, Ανδριάνα Δαλεζίου, Αγνή Ξαγοράρη, Σόνια Καραγιαννίδου, Γιώργος Μιχαλάκης και Θάνος Θραψιάδης.[/li][/ul]- Ο Κλέαρχος Καραγιαννίδης παίζει στο πιάνο έργα του Μάνου Χατζιδάκι. Συμμετοχή - Τραγούδι Χρυσούλα Κεχαγιόγλου.

 • Ο Γιώργος Μπάϊλας παίζει κιθάρα και ερμηνεύει τραγούδια που αγαπήθηκαν και τραγουδήθηκαν στη Σύρα.
 • Οι γυναίκες του αγροτουριστικού συνεταιρισμού «Καστρί» προσφέρουν παραδοσιακά εδέσματα.
  Πηγή Αγίου Αθανασίου

ΚΥΡΙΑΚΗ 19 ΙΟΥΛΙΟΥ

[ul]
[li]7:30 μ.μ. Ο Βασίλης Μιχαηλίδης με μπουζούκι και λαούτο παίζει και μιλά με θέμα: «Από την πανδουρίδα στο μπουζούκι του Μάρκου Βαμβακάρη». Συμμετέχει ο Λάμπρος Σακελλαρίου στα κρουστά.[/li][/ul]Αυλή Ι.Ν. Αγ. Ιωάννη - Μονή Καπουκκίνων

[ul]
[li]9:00 μ.μ. » Το συγκρότημα «Νεύσις»: Σοφοκλής Κοσκινάς (ούτι και φλάουτο), Αποστόλης Μάρης (κανονάκι), Στέφανος Λαρεντζάκης (κρουστά), Θωμάς Κόγιας (κρουστά), Λευτέρης Βαρθαλίτης (μπάσο), Ιωσήφ Ρούσσος (πιάνο και πλήκτρα), Νικηφόρος Χριστοφόρου (κιθάρες και λαούτο), Δημήτρης Κοντιζάς (κιθάρα), Έλσα Χαραλάμπους (φωνή και κρουστά),Γιάννης Ανδρειωμένος (κλαρινέτο) παίζει έθνικ μουσικές.[/li][li]10:00 μ.μ. Το τρίο Χάρης Λαμπράκης (νέι), Νίκος Σιδηροκαστρίτης (τύμπανα), Δημήτρης Θεοχάρης (πιάνο), παίζει σε συνθέσεις του πρώτου.[/li][/ul]Αυλή Δημοτικού Σχολείου Ανω Σύρου - Είσοδος 10 & 5 ?

[ul]
[li]11:30 μ.μ. Αφιέρωμα στον Γιάννη Παπαϊωάννου. Παίζει ο Σταύρος Παπαδάκης στην κιθάρα και ο Παναγιώτης Μαγδαληνός στο μπουζούκι.[/li][/ul]Καφενείο «Απάνω Χώρα»

ΤΕΤΑΡΤΗ 29 ΙΟΥΛΙΟΥ

[ul]
[li]7:30 μ.μ. Το μουσικό σύνολο Duo Goliardi παίζει αναγεννησιακή μουσική.[/li][/ul]Αυλή Αγ. Νικολάου του φτωχού

[ul]
[li]9:00 μ.μ. Το συγκρότημα Folkincats: David Salleras (σαξόφωνο), Oriol Sana (βιολί), Albert Bello (κιθάρα), Oriol Gonzalez (κοντραμπάσο) από τη Βαρκελώνη παίζει παραδοσιακή και λαϊκή Ισπανική μουσική βασισμένη στην τσιγγάνικη τζαζ, ενσωματώνοντας διαφορετικά είδη μουσικής από κλασική μέχρι αυτοσχεδιασμό, δημιουργώντας νέους ήχους.[/li][li]10:00 μ.μ. Ο λαουτίστας Μιχάλης Τζουγανάκης ερμηνεύει δικά του τραγούδια και παντρεύει τις μουσικές της Κρήτης με αυτές του κόσμου. Μαζί του: Γιώργος Σκορδαλός (λύρα), Φίλιππας Γεμελλάς (πλήκτρα), Θοδωρής Κουέλης (κόντρα μπάσο), Δημήτρης Κουκουλιτάκης (κιθάρα), Αλέξανδρος Τζουγανάκης (τύμπανα).[/li][/ul]Αυλή Δημοτικού Σχολείου Ανω Σύρου - Είσοδος 10 & 5 ?

ΠΕΜΠΤΗ 30 ΙΟΥΛΙΟΥ

[ul]
[li]7:30 μ.μ. Ρεσιτάλ Φλαμένγκο από τον κιθαρίστα Γιώργο Βαλίρη.[/li][/ul]Καφενείο «Ο Βορνάς»

[ul]
[li]8:30 μ.μ. Προβολή ντοκιμαντέρ «Από την Αργεντινή στη Φραγκοσυριανή - Οι δρόμοι του δέρματος». Προλογίζει η Βαλεντίνη Ποταμιάνου.[/li][li]9:00 μ.μ. Οι «Τραγουδοποιοί στη Σύρο του σήμερα»: Αντρέας Γιαλόγλου, Μιχάλης Λαμπρίδης και Μανώλης Σκουλάς παίζουν ροκ και μπαλάντες. Μαζί τους: Ρένια Χρυσουλάκη (πλήκτρα), Μάκης Πρίντεζης (ηλ. κιθαρα), Μιχάλης Ζαράνης (μπάσο), Στέφανος Λαρεντζάκης (ντραμς), Αντρέας Πολίτης (βιολι), Μαρία Κουσουλάκου (τραγούδι), Ρένα Βέργου (τραγούδι), Χρυσάνθη Ζαράρη (τραγούδι).[/li][li]10:00 μ.μ. Το συγκρότημα «Ώτα Ακούειν»: Μιχάλης Λαμπρίδης (πλήκτρα και φωνή), Αλφρέδος Δελιβέρτης (κιθάρα και φωνή), Ισίδωρος Δαρζέντας (μπουζούκι), Τάσος Δομπρίνης (μπαγλαμά), Λάμπρος Σακελλαρίου (κρουστά), Μιχάλης Ζαράνης (μπάσο και ντράμς), Δέσποινα Μοσχοπούλου (φωνή), Ρένα Βέργου (φωνή), Σοφία Περισοράττη (φωνή), Γιάννα Δεμίρη (φωνή)παίζουν έντεχνα και λαϊκά τραγούδια του Μιχάλη Λαμπρίδη.[/li][/ul]Αυλή Δημοτικού Σχολείου Ανω Σύρου - Είσοδος 10 & 5 ?

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 31 ΙΟΥΛΙΟΥ

[ul]
[li]9:00 μ.μ. Προβολή της συναυλίας - ντοκουμέντο που έδωσε ο Γιώργος Κατσαρός στον Πειραιά, με παρεμβάσεις λόγου του Γιώργη Χριστοφιλάκη. Τραγούδια του Γιώργου Κατσαρού ερμηνεύει με την κιθάρα του ο Σπύρος Δελέγκος.[/li][li]10:00 μ.μ. Πρώτη δημόσια προβολή του ντοκιμαντέρ της κρατικής Ιαπωνικής τηλεόρασης «Από τον Μάρκο Βαμβακάρη έως τον Μίκη Θεοδωράκη».[/li]Επιμέλεια - παρουσίαση: Γιώργης Χριστοφιλάκης.
Μουσική παράσταση με τους: Χρήστος Κωνσταντίνου (μπουζούκι),
Σπύρο Δελέγκο (κιθάρα), Ανδρογιάννη Αλεξόπουλο (τραγούδι) και τη συμμετοχή του Θέμη Ροδαμίτη.
[/ul]Αυλή Δημοτικού Σχολείου Ανω Σύρου - Είσοδος 5 ?

[ul]
[li]11:30 μ.μ. Αφιέρωμα στον Απόστολο Χατζηχρήστο. Τραγουδούν και παίζουν ο Χρήστος Κωνσταντίνου στο μπουζούκι και ο Σπύρος Δελέγκος στην κιθάρα.[/li][/ul]Ταβέρνα «Λιλής»

ΣΑΒΒΑΤΟ 1 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

[ul]
[li]8:00 μ.μ. Το Κ.Α.Π.Η. Δήμου Ανω Σύρου αναβιώνει το έθιμο «κούρτουλα».[/li][/ul]Πιάτσα

[ul]
[li]9:00 μ.μ. Συναυλία - μουσική παράσταση με τον Στέλιο Βαμβακάρη. Μια παράσταση που στηρίζεται στα τραγούδια του Μάρκου, σε αγαπημένα ρεμπέτικα, σε τραγούδια του Στέλιου, σε μπλουζ συνθέσεις και σε αυτοσχεδιαστική διάθεση. Χορός και εικόνα μας ταξιδεύουν στη μαγεία της μουσικής.[/li]Μαζί του τραγουδά η Εβελίνα Αγγέλου.
Παίζουν: Σίμος Κοκαβέσης (κιθάρα), Μιχάλης Δήμα (μπουζούκι και μπαγλαμά), Νίκος Γιαννάτος (μπάσο), Γιάννης Νικολετόπουλος (κρουστά).
Παρουσιάζει ο Γιώργης Χριστοφιλάκης.
[/ul]Αυλή Δημοτικού Σχολείου Ανω Σύρου - Είσοδος 10 & 5 ?

ΔΕΥΤΕΡΑ 3 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

[ul]
[li]6:30 μ.μ. Αφήγηση παιδικών παραμυθιών από την Γεωργία Ματσούκα και δημιουργικές παιδικές δραστηριότητες με την Κατερίνα Ρούσσου.[/li][/ul]«Συριανών καφεποτείο» & Καφενείο «Απανωχωρίτισσα»

[ul]
[li]9:00 μ.μ. Συναυλία με το συγκρότημα En cardia. Νεράιδες και κουρσάροι, κιθάρες, ντέφια, φυσαρμόνικες, ακορντεόν, καστανιέτες, μαντολίνα και νταούλια. Μέσα από τα τραγούδια, τους χορούς, τους θρύλους και τις πρακτικές μελωδίες του Ιταλικού Νότου, οι πέντε μουσικοί και οι δύο χορεύτριες των en cardia παρασύρουν τους θεατές στα βήματα του πιο αρχαίου χορού της Ιταλίας, της Ταραντέλας!!![/li]Διοργάνωση σε συνεργασία με τους Indi(e)viduals.
[/ul]Αυλή Δημοτικού Σχολείου Ανω Σύρου - Είσοδος 10 & 5 ?


στο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ακόμα…

 • Καθ΄ όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ θα προβάλλονται στο Μουσείο Μάρκου Βαμβακάρη τα ντοκιμαντέρ: «Οι τοίχοι που τραγουδούν», μια περιπλάνηση στον οικιστικό πολιτισμό της Ανω Σύρου βασισμένη σε αφήγημα της Λουκρητίας Δούναβη «Μ΄ αρέσουν οι καρδιές σαν τη δική μου» για τον Μάρκο Βαμβακάρη του Γιώργου Ζέρβα.
 • Στα πλαίσια του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα: «Ανάπτυξη και πολιτιστική κληρονομιά».
 • Το Μάιο του 2010 θα πραγματοποιηθεί μία συνάντηση για την ποίηση στο κτήμα του ποιητή και θεωρητικού της τέχνης Νίκολα Κάλλας.
  Για οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με το Φεστιβάλ επικοινωνήστε από Δευτέρα έως Παρασκευή 11:00 με 14:00, στο τηλέφωνο 22813 60952.

Ωράριο λειτουργίας και εισιτήρια μουσείων και εκθέσεων Δ. Ανω Σύρου

Μουσείο Μάρκου Βαμβακάρη, Ιστορικό Αρχείο Δήμου Ανω Σύρου & Έκθεση Παραδοσιακών Επαγγελμάτων
Δευτέρα - Σάββατο 10:30 - 14:30 & 19:00 - 23:00 | Κυριακή 19:00 - 23:00
Ενιαία Είσοδος: 2 ευρώ
Κέντρο Ιστορικών Μελετών Καθολικής Επισκοπής Σύρου
Καθημερινά 18:30 - 21:30
Είσοδος: 1 ευρώ
Ενυδρείο Δ. Ανω Σύρου (Κίνι)
Τρίτη - Κυριακή 10:30 - 14:30 & 17:00 - 21:00 | Δευτέρα 17:00 - 21:00
Είσοδος: 2 ευρώ

Εισιτήρια εκδηλώσεων

Εισιτήριο: 10 ευρώ
Φοιτητικό/Μαθητικό Εισιτήριο: 5 ευρώ
Εισιτήριο Διαρκείας (ισχύει για όλες τις εκδηλώσεις): 30 ευρώ
Προπώληση εισιτηρίων: Μουσείο Μάρκου Βαμβακάρη και στο Περίπτερο Πληροφοριών στην Πλατεία Μιαούλη (12 - 19/7 )

Δρομολόγια λεωφορείων

Εκτελούνται πρωινά και απογευματινά δρομολόγια του ΚΤΕΛ από την αφετηρία στην Ερμούπολη για την Ανω Σύρο (Καμάρα - Πάνω Τέρμα). Για αναλυτικές πληροφορίες τηλεφωνήστε στο 22810 82575.


αφίσα των εκδηλώσεων - φεστιβάλ

Παραθέτω ένα σχετικό κείμενο στα Γαλλικά (δυστυχώς δίχως τους τόνους, αφού δεν μπόρεσα να τους βρω στο πληκτρολόγιό μου και ζητώ συγγνώμη για τη δυσκολία στην ανάγνωση), που αφορά το παραπάνω φεστιβάλ, όπως δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην ιστοσελίδα: http://venisemernoire.org/?p=453

Sur les routes du rebetiko


En Grece, nous voulions essayer de remonter les routes du rebetiko, cette musique nee dans les communautes grecques dʼAsie mineure, qui sʼest developpee dans les mauvais quartiers du Piree, qui fut interdite sous la dictature de Metaxas, avant de devenir une « figure obligee » de la culture grecque, eventuellement reduite a un artefact pour touristes.
« Pour moi, cʼest dʼabord cela, le rebetiko : une atmosphere autant quʼun chant, des visages silencieux et marques autant que des danses ou des cris, des odeurs melees de vin resine, dʼouzo, de sciure fraiche sous les tables, de megots refroidis », ecrivait Jacques Lacarriere dans Lʼete grec. Le rebetiko a souvent ete defini comme le blues grec, certains le comparent au fado portugais, mais on pourrait meme penser au flamenco ou aux sevdalinke bosniaques. En tout cas, cʼest une musique urbaine, une musique a la reputation plutot sulfureuse, qui parle dʼamours (generalement malheureuses, bien sur), de drogue, de misere et de prisons. Cʼest une musique qui sʼecoute, car les paroles sont essentielles, meme si elle peut aussi accompagner des danses. Dʼun point de vue musical, cette musique porte une forte marque orientale, sʼinscrivant dans une tradition musicale nee a Byzance.
Sur les traces du rebetiko, nous avions comme principal viatique la magnifique bande dessinee de David Prudhomme, parue en France a lʼautomne dernier (Rebetiko (la mauvaise herbe), Paris, Futuropolis, 2009). Elle illustre les aventures dʼune bande de rebetes, dans les mauvais quartiers dʼAthenes, aux prises avec la police, dans une Grece qui veut affirmer son « occidentalite » en lorgnant du cote des regimes fascistes europeens. Une amie francophone dʼAthenes nous expliquera que cette BD suscite une certaine mefiance en Grece car il y a, dans le pays, des choses sacrees, au sujet desquelles on ne saurait plaisanter, et dont on ne saurait, a priori, faire une bande dessinee, et que le rebetiko fait partie de ces choses…

A Athenes, grace a lʼamitie de Pauline Xiradachis, une jeune Franco-grecque, nous aurons lʼopportunite dʼaller ecouter du rebetiko dans une taverna du quartier, populaire mais branche, dʼExarchia. Les deux rebetes, un homme et une femme, ne jouent pas un rebetiko « classique » : sans bouzouki ni baglama, ils ne sʼaccompagnent que de la guitare. Il est egalement rare quʼune femme, une rebetissa, joue de la musique : le plus souvent, elles ne font que chanter. Les deux musiciens assument leurs influences, notamment celles du jazz manouche. Nous sommes une quinzaine, autour des musiciens, pour vivre un moment dʼexception qui, commence vers 23 heures, se poursuivit tres avant dans la nuit…
Plus tard, a Syros, le directeur du Festival dʼAno Syro, Themis Rodamitis, nous expliquera quʼil y a deux approches possibles du rebetiko : soit une approche « mimetique », reproduisant sans imagination une forme musicale figee, soit au contraire une approche creative, nʼhesitant pas a faire dialoguer le rebetiko avec dʼautres formes musicales.
Les resultats – tels que nous les avons entendus a Athenes – sont fort probants.
Ecoutez un extrait : rebetiko
Nous voulions aussi exploiter quelques pistes, justement comme celle de lʼile de Syros, ou naquit en 1905 Marko Vamvakaris, le plus celebre compositeur de rebetiko.

Marko Vamvakaris est ne a Ano Syro, le village catholique qui domine Ermoupolis, la capitale de Syros. Son origine catholique lui a valu le surnom de « Frango », le « Franc ». Cependant, il a tres peu vecu dans lʼile, puisquʼil est parti des lʼage de 12 ans pour le Piree, ou; il travailla dans une boucherie, tout en apprenant le bouzouki et en commencant a ecrire des chansons. Il enregistra en 1933 un 78 tours, Karadouzeni, consideree comme le premier enregistrement de rebetiko en Grece. Dans le village, un minuscule musee conserve le souvenir du musicien.
A la fin de sa vie, Marko Vamvakaris est revenu dans son village dʼAno Syro, ou il a joue dans une taverne, tenue par le denomme Lilis. La femme de Lilis nous recoit dans la vieille taverne, alors que son mari, malgre son age, travaille toujours un autre etablissement plus moderne. La vieille dame raconte volontiers les passages du musicien, montrant la chaise ou il sʼasseyait pour jouer… Le passage de Marko constitue la gloire de Lilis, mais nos amis dʼAno Syro nous mettent en garde : le tavernier ne payait pas souvent le musicien.
Le destin des musiciens de rebetiko sʼapparentent en effet beaucoup a celui des musiciens noirs du Sud des Etats-Unis, ou des Rroms des Balkans, dont la creativite; musicale est reprise et exploitee par dʼautres, sans quʼeux-memes ne soient jamais reconnus – et retribues – comme des createurs originaux…
Au gre de plusieurs rencontres avec Themis Rodamitis, nous poursuivons cette discussion sur la creativite musicale. Le festival quʼil a cree lʼan dernier associant musique, theatre, lectures, rencontres et discussions nʼest pas un festival de rebetiko, mais prend le lien entre Ano Syro et Vamvakaris pour creer un espace utopique de dialogue… Pour Themis, lʼinfluence du rebetiko marque lʼensemble de la musique grecque, notamment dans ses formes les plus contemporaines, comme le hip-hop. Lʼan dernier, le Festival dʼAno Syro a aussi accueilli des musiciens de Calabre, dʼEspagne et du Portugal, pour replacer le rebetiko dans le contexte mediterraneen qui fut celui de sa naissance. Avec un utopiste comme Themis Rodamitis, on est decidement tres loin du « folklore », mais au cœur dʼune demarche de creation qui puise ses racines dans la tradition pour aller toujours plus loin…

Δυστυχώς χωρίς μετάφραση.
Φίλε Μήτσο, δυστυχώς δεν με πειράζουν οι τόνοι.
Απαντώ σε άπταιστα βλάχικα που είναι η μητρική μου γλώσσα.

Ce citesc, nu nteleg nic un cuvint!
Panos (valah-aromani)

Φίλε Μήτσο, σε ευχαριστούμε για την πληροφόρηση.

Για τον φίλο voulpan, αλλά και για όλους τους ενδιαφερόμενους, υπάρχει ένας αυτόματος μεταφραστής στο google.
Η μετάφραση δεν είναι η καλλίτερη, αλλά μέσες-άκρες ένα νόημα βγαίνει.

[COLOR=#26000d][LEFT]ΑΝΩ ΣΥΡΟΣ 2010 [/COLOR][COLOR=#80ff00]★ [/COLOR][COLOR=#0026e6]ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ [/COLOR][COLOR=#80ff00]★ [/COLOR][COLOR=#0026e6]ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ[/LEFT]
[/COLOR]
[COLOR=#0026e6][LEFT]ΕΚΘΕΣΕΙΣ [/COLOR][COLOR=#80ff00]★ [/COLOR][COLOR=#0026e6]ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ [/COLOR][COLOR=#80ff00]★ [/COLOR][COLOR=#0026e6]ΠΡΟΒΟΛΕΣ [/COLOR][COLOR=#80ff00]★ [/COLOR][COLOR=#0026e6]ΑΦΗΓΗΣΕΙΣ [/COLOR][COLOR=#80ff00]★ [/COLOR][COLOR=#0026e6]ΣΤΕΚΙΑ[/LEFT]
[/COLOR]
[i][FONT=PFAgoraSlabPro-Italic][SIZE=1][LEFT]

Τα φώτα ανάβουν, το σκηνικό αποκαλύπτεται, η γειτονιά γιορτάζει.
Μια πανδαισία ήχων ξεπηδά από μουσικούς που έδωσαν τη ζωή
τους στον ανιδιοτελή κόσμο της δημιουργίας.
Ο ελληνικός πολιτισμός από τις λαμπερές σελίδες της αρχαιότητας
και καθόλη τη διαδρομή του έως τη σύγχρονη δημιουργία, μας ενερ[/SIZE][/FONT]-[/LEFT]
[LEFT]γοποιεί.
Η μορφή του Μάρκου συμβολίζει τον καλλιτέχνη που φέρει όλον
αυτόν τον πολιτισμό, τον φιλτράρει μέσα από μια γήινη αυθεντικότητα,
αναζητώντας τις δικές του αλήθειες και τον αναδημιουργεί με ελάχι
-[/LEFT]
[LEFT]στα, προσφέροντάς μας αριστουργήματα.
Οι οικουμενικές αξίες, τα διεθνή διαχρονικά καλλιτεχνικά ρεύματα
και οι νέοι του τόπου που δίνουν τη δική τους συνέχεια, μας εμπνέουν.
Η Άνω Σύρα έχει δώσει με τον πολιτισμό της το μέτρο της απλότη
-[/LEFT]
[LEFT]τας, της ανθρώπινης δημιουργίας και της συλλογικότητας. Αυτό το ίδιο
σκηνικό, με τα γραφικά σοκάκια, τα σπίτια σε ανθρώπινο μέτρο και με
τις αξίες της γειτονιάς αποτελούν το πιο ιδανικό φόντο για να στηθούν
παραστάσεις που αφορούν και συγκινούν όλους μας ως πολίτες του
κόσμου.
Τα τραγούδια και οι παρέες στα στέκια, οι παραμυθάδες, οι χορευτές,
οι παιχνιδιάτορες, οι ντελάληδες του ωραίου και οι ποιητές στήνουν
γιορτή με παλμό κοινωνικής συνοχής, δίνοντας ελπίδα και προοπτική.
Αυτό το Καλοκαίρι φιλοξενούμε σπάνιες φωνές, σπουδαίους σολί
-[/LEFT]
[LEFT]στες, μουσικές παρέες που αντέχουν και ανοίγουν δρόμους, ενώ δικό
τους χώρο έχουν αφηγήματα ξεγνοιασιάς, ορθού λόγου και ποιητικό
-[/LEFT]
[LEFT]τητας.
Παραστάσεις και θεάματα σε πρώτη προβολή, νέες προτάσεις που
αγκαλιάζουν μικρούς και μεγάλους, σε ένα ειδικά σχεδιασμένο πλαί
-[/LEFT]
[LEFT]σιο, που αναδεικνύει τα ιδιαίτερα στοιχεία της κάθε βραδιάς.
Ζήστε μαζί μας τις εκδηλώσεις μία-μία ξεχωριστά, αλλά δείτε τις και
ως συνολική πρόταση/έξοδο προς μία νέα πραγματικότητα, όπου ο πο
-[/LEFT]
[LEFT]λιτισμός θα βιώνεται στην καθημερινότητά του.
Οι πολλοί φίλοι από την περυσινή περίοδο που είναι και τώρα κοντά
μας, το ξέρουν καλά.
Οι καλοκαιρινές μας νύχτες είναι πιο φωτεινές.
Οι παραστάσεις ξεκινούν.[/LEFT]
[FONT=PFAgoraSlabPro-BoldItalic][SIZE=1][LEFT]«Οι γειτονιές του Μάρκου Βαμβακάρη» [/SIZE][/FONT]είναι εδώ.
Ας τις χαρούμε![/LEFT]
[FONT=PFAgoraSlabPro-Bold][SIZE=1][LEFT]Θέμης Ροδαμίτης[/LEFT]
[/SIZE][/FONT][FONT=PFAgoraSlabPro-Italic][SIZE=1][LEFT]Καλλιτεχνικός Διευθυντής

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά έχουμε τη χαρά να καλωσορίσου[/SIZE][/FONT]-[/LEFT]
[LEFT]με όλους τους δημότες, τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Άνω
Σύρου
[FONT=PFAgoraSlabPro-BoldItalic][SIZE=1]«Στις γειτονιές του Μάρκου Βαμβακάρη»[/SIZE][/FONT].
Το προηγούμενο καλοκαίρι ο Δήμος και η Δημοτική Κοινωφελής
Επιχείρηση αγκάλιασαν μέσα από το φεστιβάλ τους συριανούς και
τους επισκέπτες και πέτυχαν το βασικό τους μέλημα, να ζωντανέψουν
τον οικισμό της Άνω Σύρου.
Οι φωνές των φίλων του Φεστιβάλ που σιγοτραγουδούσαν τους
σκοπούς των μουσικών, το κέφι και οι χοροί που χορέψαμε όλοι μαζί
σαν μια παρέα, μας μετέφεραν σε κόσμους ονειρικούς, σε κόσμους με
άρωμα από το χθες, το σήμερα, το αύριο.
Αυτά τα γεμάτα ιστορία σοκάκια θα γεμίσουν σύντομα με μουσικές,
με χορούς και με γέλια και όλοι μαζί πάντα με σεβασμό στην παράδο
-[/LEFT]
[LEFT]ση θα δώσουμε ένα δυνατό παρόν στις εκδηλώσεις.
Καθʼ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού η Άνω Σύρος θα ντυθεί
γιορτινά και θα φιλοξενήσει μια πληθώρα πολιτιστικών δρώμενων.
Συναυλίες, παραμύθια, αφηγήσεις ακόμα και νεανικά πάρτι θα φιλο
-[/LEFT]
[LEFT]ξενηθούν στα σοκάκια, στα σκαλάκια, στις πλατείες, στις αυλές, στο
σχολείο και σε πολλά άλλα σημεία του οικισμού.
Το μουσείο Μάρκου Βαμβακάρη καθημερινά θα ανοίγει την πόρτα
του σε όσους θέλουν να μάθουν κάτι περισσότερο για το μεγάλο αυτό
ρεμπέτη που σήμερα δίνει και το όνομά του στο Φεστιβάλ.
Παράλληλα η Έκθεση Παραδοσιακών Επαγγελμάτων & το Ιστορικό
Αρχείο του Δήμου εμπλουτίστηκαν και είναι έτοιμα να μας επιτρέ
-[/LEFT]
[LEFT]ψουν ένα ταξίδι στην ιστορία του τόπου μέσα από την επίσκεψή μας
εκεί. Οι μικροί και μεγάλοι μας φίλοι όμως δεν θα πρέπει να παραλεί
-[/LEFT]
[LEFT]ψουν να επισκεφθούν και το Ενυδρείο στο Κίνι για να γνωρίσουν τον
θαλάσσιο κόσμο του Αιγαίου.
Παράλληλα το καλοκαίρι στα χωριά του Δήμου θα μπορούμε να
γιορτάσουμε στο πανηγύρι του Αγ. Πέτρου στο Κίνι στις 3 Ιουλίου, στο
παραδοσιακό πανηγύρι στον Πάγο στις 14 Αυγούστου και σε μουσι
-[/LEFT]
[LEFT]κές βραδιές με τη συντροφιά του φεγγαριού στο Γαλησσά.[/LEFT]
[FONT=PFAgoraSlabPro-BoldItalic][SIZE=1][LEFT]«Οι γειτονιές του Μάρκου Βαμβακάρη» [/SIZE][/FONT]από την πρώτη χρο-[/LEFT]
[LEFT]νιά απέκτησαν μια πολύ σημαντική δυναμική που προέκυψε από την
αγάπη των φίλων και υποστηρικτών τους. Η δυναμική αυτή μας δίνει
την ώθηση να συνεχίζουμε και επιδεικνύοντας πάντα τον ανάλογο
σεβασμό στο λαϊκό πολιτισμό του νησιού, να σας προσφέρουμε ένα
πολύ δυνατό και σημαντικό πολιτιστικό δρώμενο στον οικισμό της
Άνω Σύρου.[/LEFT]
[FONT=PFAgoraSlabPro-Bold][SIZE=1][LEFT]Φώτης Ξαγοράρης[/LEFT]
[/SIZE][/FONT][LEFT]Δήμαρχος Άνω Σύρου[/LEFT]
[FONT=PFAgoraSansPro-Black][SIZE=1][FONT=PFAgoraSansPro-Black][SIZE=1][COLOR=#80ff00][LEFT]

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ
ΚΑΙ ΕΚΘΕΣΕΩΝ ΔΗΜΟΥ ΑΝΩ ΣΥΡΟΥ[/LEFT]
[/SIZE][/FONT][/COLOR][/SIZE][/FONT][LEFT]Μουσείο Μάρκου Βαμβακάρη, Ιστορικό Αρχείο Δήμου Άνω Σύρου
& Έκθεση Παραδοσιακών Επαγγελμάτων[/LEFT]
[LEFT]Καθημερινά 10:30 - 14:30 & 19:00 - 23:00
Ενιαία Είσοδος: 2 ευρώ[/LEFT]
[LEFT]Κέντρο Ιστορικών Μελετών Καθολικής Επισκοπής Σύρου[/LEFT]
[LEFT]Καθημερινά 18:30 - 21:30
Είσοδος: 1 ευρώ[/LEFT]
[LEFT]Ενυδρείο Δήμου Άνω Σύρου SIZE=1
Τρίτη - Κυριακή 10:30 - 14:30 & 17:00 - 21:00 | Δευτέρα κλειστά
Είσοδος: 2 ευρώ[/LEFT]
[/SIZE]
[COLOR=#80ff00][LEFT]ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ[/LEFT]
[/COLOR]
[LEFT]Εισιτήριο: 10 ευρώ
Φοιτητικό/Μαθητικό Εισιτήριο: 5 ευρώ
Εισιτήριο Διαρκείας: 30 ευρώ
Προπώληση εισιτηρίων: στο Κέντρο Πληροφόρησης στην “Καμάρα” (22810
83900) και στο Περίπτερο Πληροφοριών στην Πλατεία Μιαούλη.[/LEFT]
[COLOR=#80ff00][LEFT]ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ[/LEFT]
[/COLOR]
[LEFT]Εκτελούνται δρομολόγια του ΚΤΕΛ από την αφετηρία στην Ερμούπολη για την
Άνω Σύρο (Καμάρα - Πάνω Τέρμα). Για αναλυτικές πληροφορίες τηλεφωνήστε
στο 22810 82575.[/LEFT]
[COLOR=#80ff00][LEFT]M E M O R A N D U M[/LEFT]
[/COLOR]
[LEFT]1. Καμάρα[/LEFT]
[LEFT]2. Δημ. Σχολείο Άνω Σύρου[/LEFT]
[LEFT]3. Πιάτσα[/LEFT]
[LEFT]4. Παραδοσιακός Μύλος[/LEFT]
[LEFT]5. Ι.Ν. Αγ. Τριάδας[/LEFT]
[LEFT]6. Μεζεδοπωλείο[/LEFT]
[LEFT]«Φραγκοσυριανή»[/LEFT]
[LEFT]7. Πηγή Αγίου Αθανασίου[/LEFT]
[LEFT]8. Ι.Ν. Αγ. Ιωάννη
(Μονή Καπουκίνων)[/LEFT]
[LEFT]9. Καφενείο «Απάνω χώρα»[/LEFT]
[LEFT]10. Ι.Ν. Αγ. Νικολάου
του φτωχού[/LEFT]
[LEFT]11. Πλατεία Δον Ι. Δαλέζιου[/LEFT]
[LEFT]12. Ταβέρνα «Λιλής»[/LEFT]
[LEFT]13. «Συριανών καφεποτείο»[/LEFT]
[LEFT]14. Καφενείο «Απανωχωρίτισσα»[/LEFT]
[LEFT]15. Μουσείο Μάρκου Βαμβακάρη[/LEFT]
[LEFT]16. Ιστορικό Αρχείο Δήμου Άνω
Σύρου & Έκθεση Παραδοσια-
κών Επαγγελμάτων[/LEFT]
[LEFT]17. Καθεδρικός Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου
& Κέντρο Ιστορικών Μελετών
Καθολικής Επισκοπής Σύρου[/LEFT]
[LEFT]18. Δημαρχείο Άνω Σύρου[/LEFT]
[LEFT]19. Είσοδοι οικισμού και parking[/LEFT]
[COLOR=#c0c0c0][LEFT]
|
[/COLOR]
[COLOR=#c0c0c0]Αγγελοκα[/COLOR][COLOR=#c0c0c0]μ[/COLOR][COLOR=#c0c0c0]ω[/COLOR][COLOR=#c0c0c0]μ[/COLOR][COLOR=#c0c0c0]ένη [/COLOR][COLOR=#c0c0c0]μ[/COLOR][COLOR=#c0c0c0]ου και λα[/COLOR][COLOR=#c0c0c0]μ[/COLOR][COLOR=#c0c0c0]παδόχυτή [/COLOR][COLOR=#c0c0c0]μ[/COLOR][COLOR=#c0c0c0]ου [/COLOR][COLOR=#c0c0c0]oμ[/COLOR][COLOR=#c0c0c0]ορφονιά της [/COLOR][COLOR=#c0c0c0]μ[/COLOR][COLOR=#c0c0c0]άνας σου και συντροφιά δική [/COLOR][COLOR=#c0c0c0]μ[/COLOR][COLOR=#c0c0c0]ου [/COLOR][COLOR=#c0c0c0]|[/LEFT]
[/COLOR]
[COLOR=#c0c0c0][LEFT]Μ[/COLOR][COLOR=#c0c0c0]ʼ [/COLOR][COLOR=#c0c0c0]έβγαλες απ[/COLOR][COLOR=#c0c0c0]ʼ [/COLOR][COLOR=#c0c0c0]τα σπλάχνα σου[/COLOR][COLOR=#c0c0c0], [/COLOR][COLOR=#c0c0c0]βρε Σύρα [/COLOR][COLOR=#c0c0c0]μ[/COLOR][COLOR=#c0c0c0]ου [/COLOR][COLOR=#c0c0c0]μ[/COLOR][COLOR=#c0c0c0]έσα από την καρδιά σου και ξακουστό σου το [/COLOR][COLOR=#c0c0c0]’[/COLOR][COLOR=#c0c0c0]κανα[/COLOR][COLOR=#c0c0c0], [/COLOR][COLOR=#c0c0c0]πατρίδα [/COLOR][COLOR=#c0c0c0]μ[/COLOR][COLOR=#c0c0c0]ου Σύρα [/COLOR][COLOR=#c0c0c0]μ[/COLOR][COLOR=#c0c0c0]ου τ[/COLOR][COLOR=#c0c0c0]ʼ [/COLOR][COLOR=#c0c0c0]όνο[/COLOR][COLOR=#c0c0c0]μ[/COLOR][COLOR=#c0c0c0]ά σου [/COLOR][COLOR=#c0c0c0]| [/COLOR][COLOR=#c0c0c0]Μία φούντωση[/COLOR][COLOR=#c0c0c0], μ[/COLOR][COLOR=#c0c0c0]ια φλόγα που[/COLOR][COLOR=#c0c0c0]ʼ [/COLOR][COLOR=#c0c0c0]χω [/COLOR][COLOR=#c0c0c0]μ[/COLOR][COLOR=#c0c0c0]έσα στην καρδιά λες και [/COLOR][COLOR=#c0c0c0]μ[/COLOR][COLOR=#c0c0c0]άγια [/COLOR][COLOR=#c0c0c0]μ[/COLOR][COLOR=#c0c0c0]ου[/COLOR][COLOR=#c0c0c0]ʼ [/COLOR][COLOR=#c0c0c0]χεις κάνει Φραγκοσυριανή γλυκιά λες και [/COLOR][COLOR=#c0c0c0]μ[/COLOR][COLOR=#c0c0c0]άγια [/COLOR][COLOR=#c0c0c0]μ[/COLOR][COLOR=#c0c0c0]ου [/COLOR][COLOR=#c0c0c0]ʼ[/LEFT]
[/COLOR]
[COLOR=#c0c0c0][LEFT]χεις κάνει Φραγκοσυριανή γλυκιά [/COLOR][COLOR=#c0c0c0]|[/LEFT]
[/COLOR]
[COLOR=#c0c0c0][LEFT]Μάγκα[/COLOR][COLOR=#c0c0c0], [/COLOR][COLOR=#c0c0c0]τσαχπίνη[/COLOR][COLOR=#c0c0c0], [/COLOR][COLOR=#c0c0c0]σ[/COLOR][COLOR=#c0c0c0]’ [/COLOR][COLOR=#c0c0c0]αγαπώ[/COLOR][COLOR=#c0c0c0], [/COLOR][COLOR=#c0c0c0]ποτέ δε [/COLOR][COLOR=#c0c0c0]μ[/COLOR][COLOR=#c0c0c0]ετανιώνω γιατί [/COLOR][COLOR=#c0c0c0]μ[/COLOR][COLOR=#c0c0c0]ε σένα έχω νταλγκά και [/COLOR][COLOR=#c0c0c0]μ[/COLOR][COLOR=#c0c0c0]έρα νύχτα λιώνω [/COLOR][COLOR=#c0c0c0]| [/COLOR][COLOR=#c0c0c0]Βρε[/COLOR][COLOR=#c0c0c0], [/COLOR][COLOR=#c0c0c0]της άναψε φωτιά η ε[/COLOR][COLOR=#c0c0c0]μ[/COLOR][COLOR=#c0c0c0]ορφιά [/COLOR][COLOR=#c0c0c0]μ[/COLOR][COLOR=#c0c0c0]ου και [/COLOR][COLOR=#c0c0c0]μ’ [/COLOR][COLOR=#c0c0c0]αγαπά και [/COLOR][COLOR=#c0c0c0]μ[/COLOR][COLOR=#c0c0c0]ου ξηγιέται στο εντάξει[/LEFT]
[/COLOR]
[FONT=PFAgoraSerifPro-BlackItalic][SIZE=1][LEFT]

Τρίτη [/SIZE][/FONT]29 Ιουνίου,[/LEFT]
[LEFT]Μονή Καπουκίνων[/LEFT]
[LEFT]20:00 [FONT=PFAgoraSerifPro-BoldItalic][SIZE=1]Οι γειτονιέςτηςΆνω Σύρου και η αμφίδρομη σχέση
τουςμε το Καθολικόστοιχείο.[/LEFT]
[/SIZE][/FONT][LEFT]Εκκλησιαστική μουσική - Αναδρομή στον 20ο αιώνα (1910-2010).[/LEFT]
[LEFT]Επιμέλεια: Γιάννης Ρούσσος & Ελπίδα Ρηγούτσου
Κείμενα - Αφήγηση: Ελπίδα Ρηγούτσου
Εκκλησιαστικό όργανο: Γιάννης Ρούσσος
Πηγές πληροφοριών και υλικού: Αδ. Φραγκίσκος, Ελπίδα Ρηγού-
τσου, Κώστας Ραουζαίος
Συμμετέχουν σύνολα των χορωδιών Γαλησσά και Άνω Σύρου.[/LEFT]
[LEFT]Είσοδος ελεύθερη[/LEFT]
[FONT=PFAgoraSerifPro-BlackItalic][SIZE=1][LEFT]

Τετάρτη [/SIZE][/FONT]30 Ιουνίου,[/LEFT]
[LEFT]Δημοτικό Σχολείο Άνω Σύρου[/LEFT]
[LEFT]21:00 FILM NOIR [FONT=PFAgoraSerifPro-BoldItalic][SIZE=1]quartet[/LEFT]
[/SIZE][/FONT][LEFT]Μια περιπλάνηση στις φόρμες της σύγχρονης παγκόσμιας μουσικής
δημιουργίας (από Θεοδωράκη και Χατζιδάκι, στον Piazzola, και από
κει στον Keith Jarrett και Brad Mehldau ως την παράδοση). Καθώς
και συνθέσεις που κυκλοφορούν στο νέο δίσκο του συγκροτήματος
με τίτλο «Film Noir».
Μαρία Ρεμπούτσικα (βιολί,τραγούδι), Ανδρέας Συμβουλόπουλος (πιά-
νο), Θανάσης Σοφράς (κοντραμπάσο), Γιάννης Ρούσσος (τύμπανα)[/LEFT]
[LEFT]Είσοδος 10? και 5?[/LEFT]
[FONT=PFAgoraSerifPro-BlackItalic][SIZE=1][LEFT]

Πέμπτη [/SIZE][/FONT]24 Ιουνίου,[/LEFT]
[LEFT]Δημοτικό Σχολείο Άνω Σύρου[/LEFT]
[LEFT]20:30 [FONT=PFAgoraSerifPro-BoldItalic][SIZE=1]Τα παιδιάανοίγουν τη γιορτή…[/LEFT]
[/SIZE][/FONT][LEFT]Το εργαστήρι λαϊκής μουσικής της Σύρου υπό τη διεύθυνση του Αρί-
στου Βαμβακούση παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στους συνθέτες και
στους οργανοπαίχτες του μπουζουκιού του ρεμπέτικου τραγουδιού.[/LEFT]
[LEFT]21:30 Προβολή της πολυβραβευμένης ταινίας [FONT=PFAgoraSerifPro-BoldItalic][SIZE=1]«Babam ve
Oğum»
[/SIZE][/FONT](My Father and My Son) του Τούρκου σκηνοθέτη Çağan
Irmak που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Η ταινία
προβάλεται με αγγλικούς υπότιτλους.
Μουσική: Ευανθία Ρεμπούτσικα[/LEFT]
[LEFT]Είσοδος ελεύθερη[/LEFT]
[FONT=PFAgoraSerifPro-BlackItalic][SIZE=1][LEFT]

Δευτέρα [/SIZE][/FONT]28 Ιουνίου,[/LEFT]
[FONT=PFAgoraSerifPro-BoldItalic][SIZE=1][LEFT]Καφενείο [/SIZE][/FONT]“Απάνω Χώρα”[/LEFT]
[LEFT]21:30 [FONT=PFAgoraSerifPro-BoldItalic][SIZE=1]Μουσικέςπαρέεςγράφουν ιστορία…[/LEFT]
[/SIZE][/FONT][LEFT]Ρεμπέτικα τραγούδια του Μάρκου Βαμβακάρη και του Γιώργου
Μπάτη.
Παίζουν οι: Ειρήνη Σιγάλα (κιθάρα, τραγούδι, κρουστά), Ρενάτα
Μπάρμπαρη (μπαγλαμάς), Βαγγέλης Μπιρμπίλης (μπουζούκι, τρα-
γούδι), Αλφρέδος Δελιβέρτης (κιθάρα, τραγούδι), Γιώργος Βουτσίνος
(μπουζούκι), Βενέδικτος Ρούσσος (μπουζούκι)[/LEFT]
[COLOR=#c0c0c0][LEFT]
Η Γκρέτα
Γκάρ
[/COLOR]
[COLOR=#c0c0c0]μ[/COLOR][COLOR=#c0c0c0]πο[/COLOR][COLOR=#c0c0c0], μ[/COLOR][COLOR=#c0c0c0]άγκα [/COLOR][COLOR=#c0c0c0]μ[/COLOR][COLOR=#c0c0c0]ου[/COLOR][COLOR=#c0c0c0], [/COLOR][COLOR=#c0c0c0]θ[/COLOR][COLOR=#c0c0c0]’ [/COLOR][COLOR=#c0c0c0]ανάβει το τσι[/COLOR][COLOR=#c0c0c0]μ[/COLOR][COLOR=#c0c0c0]πούκι κι ο Ζακ Κιεπούρα στη γωνιά θα παίζει το [/COLOR][COLOR=#c0c0c0]μ[/COLOR][COLOR=#c0c0c0]πουζούκι Ο Τζί[/COLOR][COLOR=#c0c0c0]μ[/COLOR][COLOR=#c0c0c0]ι Λόντος για νταής θα κάθεται στις τσίλιες κι η Λίλιαν η
Χάρβει θα διώχνει τις
[/COLOR]
[COLOR=#c0c0c0]μ[/COLOR][COLOR=#c0c0c0]πασκίνες [/COLOR][COLOR=#c0c0c0]|[/LEFT]
[/COLOR]
[COLOR=#c0c0c0][LEFT]Όσο είναι η
νύχτα σκοτεινή
[/COLOR]
[COLOR=#c0c0c0], [/COLOR][COLOR=#c0c0c0]σκοτεινή έτσι [/COLOR][COLOR=#c0c0c0]ʽ[/LEFT]
[/COLOR]
[COLOR=#c0c0c0][LEFT]ναι κι η
καρδιά
[/COLOR]
[COLOR=#c0c0c0]μ[/COLOR][COLOR=#c0c0c0]ου και σαν τη σιγανή βροχή τη βροχή τρέχουν τα δάκρυά [/COLOR][COLOR=#c0c0c0]μ[/COLOR][COLOR=#c0c0c0]ου [/COLOR][COLOR=#c0c0c0]| [/COLOR][COLOR=#c0c0c0]Μου το [/COLOR][COLOR=#c0c0c0]ʽ[/COLOR][COLOR=#c0c0c0]πανε οι [/COLOR][COLOR=#c0c0c0]μ[/COLOR][COLOR=#c0c0c0]άγισσες κι[/COLOR][COLOR=#c0c0c0]ʼ [/COLOR][COLOR=#c0c0c0]όλες οι καφετζούδες [/COLOR][COLOR=#c0c0c0]μ[/COLOR][COLOR=#c0c0c0]ου το [/COLOR][COLOR=#c0c0c0]ʽ[/COLOR][COLOR=#c0c0c0]πε [/COLOR][COLOR=#c0c0c0]μ[/COLOR][COLOR=#c0c0c0]ια απ[/COLOR][COLOR=#c0c0c0]ʼ [/COLOR][COLOR=#c0c0c0]την Αίγυπτο [/COLOR][COLOR=#c0c0c0]μ[/COLOR][COLOR=#c0c0c0]ε τις [/COLOR][COLOR=#c0c0c0]μ[/COLOR][COLOR=#c0c0c0]ακριές πλεξούδες [/COLOR][COLOR=#c0c0c0]|[/LEFT]
[/COLOR]
[COLOR=#c0c0c0][LEFT]Αφού το θέλεις κάψε [/COLOR][COLOR=#c0c0c0]μ[/COLOR][COLOR=#c0c0c0]ε για να σου φύγει τ[/COLOR][COLOR=#c0c0c0]ʼ [/COLOR][COLOR=#c0c0c0]άχτι την ά[/COLOR][COLOR=#c0c0c0]μ[/COLOR][COLOR=#c0c0c0]οιρη [/COLOR][COLOR=#c0c0c0]μ[/COLOR][COLOR=#c0c0c0]ου την καρδιά κάφτην να γίνει στάχτη [/COLOR][COLOR=#c0c0c0]|[/LEFT]
[/COLOR]
[FONT=PFAgoraSerifPro-BlackItalic][SIZE=1][LEFT]

Δευτέρα [/SIZE][/FONT]5 Ιουλίου,[/LEFT]
[LEFT]Καμάρα[/LEFT]
[LEFT]20:00 [FONT=PFAgoraSerifPro-BoldItalic][SIZE=1]Δελτίο ειδήσεων: Μουσικάνέα τηςΣύρου[/LEFT]
[/SIZE][/FONT][LEFT]Οι δημιουργοί του νησιού σε ενορχήστρωση της Φιλαρμονικής της
Ερμούπολης διηγούνται μια σύγχρονη μουσική άποψη της Αρχό-
ντισσας των Κυκλάδων. Υπό τη διεύθυνση της Alice Labarche, θα
παρουσιαστούν έργα των Νίκου Κυπουργού, Μάνου Ελευθερίου,
Σοφοκλή Κοσκινά, Πάνου Δραμυτινού και Γιώργου Μπάιλα.[/LEFT]
[LEFT]Είσοδος ελεύθερη[/LEFT]
[FONT=PFAgoraSerifPro-BlackItalic][SIZE=1][LEFT]

Τετάρτη [/SIZE][/FONT]7 Ιουλίου,[/LEFT]
[LEFT]Πλατεία Εθνομάρτυρα Ι. Δαλέζιου[/LEFT]
[b][LEFT]20:00 [FONT=PFAgoraSerifPro-BoldItalic][SIZE=1][FONT=PFAgoraSerifPro-BoldItalic][SIZE=1]Με τον ενθουσιασμότων χεριώ