Κάποιοι σκοποί στα δωδεκάνησα υπάρχουν σε διάφορα νησιά, και θα θελα να κανω καποιες αντιστοιχιες.
1)Ο Παραπονετικός Αρχαγγέλου- Έρημος Νότιας Ρόδου - Του Χατζηγιανναρα Χάλκης-Της Ξενιτιάς Ασκληπειό Ρόδου
2)Πεύκος ή Δυοσμαρακι Αρχαγγέλου(στο πευκο τον καλυβωτο) - Πενταγιώτισσα ή Αλιμνιώτικος Χάλκης - (παιζεται και στην Όλυμπο αλλα δε γνωριζω πως το λενε εκει)
3)Χαλκήτικος-στη Κάσο Αρμαθιώτικος
4)Της Αριάδενας Χάλκης-Παλαιός Χαλκήτικος Κάσου*
5)Διαγκούσικος Κάσου - Γιαγκούσης Χάλκης
5)Ζιμπούλι Καρπάθου-Οθείτικος Κάσου-Κυρα μου παναγια Καρπάθου-Κασιωτοπούλα Ρόδου
6)Καμαρωμένη Κάσου-Πάθος Καρπάθου-Τα βάσανα Ρόδου(ο baud bovy τον χαρακτηριζει Ρεθυμιώτισσα Κάσου)
7)Λυβισιανός Κάσου-Λυβισιανός Ρόδου
8)Καλαδερφίστικος Χάλκης-Καλαδερφίστικος Ρόδου
9)Βοσκίστικος Κάσου-Βοσκίστικος Καρπάθου-Κώττικος Ρόδου-Κασιώτικος Καλύμνου
10)Μπαρμπουνάκι Κάσου-Καρπάθου(δεν ξερω όνομα)-Δυο μου μάτια Ρόδου-(παίζεται και στη Κω)
11)Αλέντι Κάσου-Κασιώτικος Χάλκης(απο μια πολυ κακη ηχογράφηση του Βικέντζου Χρυσοβέργη, που τραγουδεί το αλέντι αλλά το μαντολίνο είναι εκτός-δεν παίζεται πια στη χάλκη)
12)Παλιός Συρματικός καρπάθου-Αη μου γιώργη της Χαδιές Κάσου
13)Το Μαρούλι(ρόδος και πάνω)-Το μωρό μου Καρπάθου και Κάσου
14)Στα μάρμαρα του Γαλατά Καρπάθου-Σαράντα μέρες μελετώ Ρόδου
15)Βλάχα χάλκης-Βλάχα Ρόδου
*είδα δυο σκοπούς στη κάσο με το όνομα παλαιος χαλκητικος, ο αρμαθιώτικος και αυτός.
Υπάρχει ένα θεματάκι γιατί συνήθως οι σκοποί ονομάζονται από το τσάκισμα τους, και ετσι βρισκουμε διαφορετικούς σκοπούς με την ίδια ονομασία.
- Στη Τήλο το ονομάζουν Φίλοι και Αρκαντάσηδες και ανήκει στα Σεβνταλίδικα τραγούδια που ανοίγουν το γλέντι