Σεμινάριο για την μουσικοχορευτική παράδοση Σινασού και Τζιας

Αυτήν την Κυριακή, 24 Ιουνίου 2012 (10.30-14.30), θα πραγματοποιηθεί στο «Κέντρον Ερεύνης και Προβολής της Εθνικής Μουσικής - Μουσικό, Λαογραφικό και Φιλολογικό Αρχείο Σίμωνος και Αγγελικής Καρά» (ΚΕΠΕΜ) σεμινάριο χορού όπου θα διδαχθούν δύο εξαιρετικά ενδιαφέρουσες περιοχές από αυθεντικούς εκφραστές της μουσικοχορευτικής τους παράδοσης. Από την μία η Σινασός της Καππαδοκίας, ένα αστικό κέντρο στα βάθη της Ανατολής με εξαιρετικά ανθηρό ελληνικό πληθυσμό πριν το 1924, και από την άλλη η Κέα (Τζια), το κοντινότερο Κυκλαδονήσι στην Αττική, που όμως κρύβει μία αρχέγονη παράδοση βασισμένη στις δύο ζυγιές οργάνων που επικρατούν στο νησί: βιολί-λαούτο, τσαμπούνα-τουμπί.

Εδώ μπορείτε να δείτε την ανακοίνωση του Κέντρου και εδώ (.pdf) την πλήρη περιγραφή του σεμιναρίου.

Το πρόγραμμα του σεμιναρίου θα περιλαμβάνει:

[ul]
[li]ξενάγηση στο σπίτι και το αρχείο του Σίμωνα Καρά, καθώς και στους χώρους του Κέντρου, [/li][li]εισήγηση του σινασίτη Κυριάκου Βλασιάδη για την μουσικοχορευτική παράδοση της Σινασού, [/li][li]εισήγηση από δύο Τζιώτες, τους Γιάννη Σέρβο και Ελένη Πετράκη-Σέρβου, για την μουσικοχορευτική παράδοση της Τζιας. [/li][/ul]

Στους συμμετέχοντες του σεμιναρίου θα δοθεί

[ul]
[li]βεβαίωση συμμετοχής στο σεμινάριο [/li][li]έγγραφο και οπτικοακουστικό υλικό από τους εισηγητές [/li][li]βιντεοσκοπημένο το ίδιο το σεμινάριο [/li][/ul]

Ενώ για την περιοχή της Σινασού θα διανεμηθεί στους συμμετέχοντες οπτικοακουστικό υλικό με παλαιές Σινασίτισσες να χορεύουν και να τραγουδούν, στην εισήγηση της Τζιας δεν θα λείψει η ζωντανή μουσική (τσαμπούνα-τουμπί) προκειμένου να χορευτούν οι χοροί της Τζιας από τους συμμετέχοντες ζωντανά.


Κόστος συμμετοχής:
? 20

Την επιμέλεια και τον συντονισμό των σεμιναρίων έχει ο συνεργάτης και δάσκαλος του Κέντρου Βασίλειος Ι. Οικονόμου.

Πληροφορίες - Εγγραφές:

[ul]
[li]210 82.37.447, 697 0948771 [/li][li]karaskepem@gmail.com [/li][/ul]

Διεύθυνση ΚΕΠΕΜ: Έρσης 9 και Πουλχερίας, Λόφος Στρέφη, 11473 Αθήνα

Από τον Σεπτέμβριο προγραμματίζονται (σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν έγκαιρα) μεταξύ άλλων, σεμινάρια που αφορούν τις ακόλουθες περιοχές:

Σαμμακόβι Αν. Θράκης, Λέρος, Κεφαλονιά, Ανατολική Κρήτη, Σκύρος, Καρωτή Διδυμοτείχου, Μέγαρα Αττικής, Φλάμπουρο Σερρών, Κύθνος, Φλώρινα, Φθιώτιδα-Φωκίδα Ρούμελης, Κεντρική Κρήτη, Λίμνη Ευβοίας, Κάρπαθος, Ασπρόπυργος Αττικής, Σέριφος κ.ά.