Σαν σήμερα

Άκουσα στο ραδιόφωνο πως σαν σήμερα σκοτώθηκε ο Γιάνης Παπαϊωάνου - νάναι καλά όπου είναι - και σκέφτηκα μήπως θα μπορούσαν να υπάρχουν στο forum παρόμοιες υπενθυμήσεις. Όπως ας πούμε υπάρχει υπενθύμιση για το ποιος γιορτάζει, ποιος έχει γενέθλια, κλπ. ας αποδίδομε και τιμές στη μνήμη όσων εφυγαν και θέλομε να τους θυμόμαστε. Τι λέτε μαστόρια του forum?

Οντως, άτιμη χρονιά το 1972.
Τον Ιανουάριο πέθανε η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, το Φεβρουάριο ο Μάρκος και τον Αύγουστο ο Παπαϊωάννου σε τροχαίο. Καλή τους ώρα.

Με αφορμή το δυστύχημα του μπαρμπα-Γιάννη, ας θυμόμαστε να προσέχουμε όταν οδηγούμε.

Με την ευκαιρία, θυμίζω ότι το βιβλίο “Ντόμπρα και σταράτα” του μπαρμπα-Γιάννη είναι μια εξαιρετική επιλογή για καλοκαιρινή ανάγνωση. Εγώ το πρωτοδιάβασα πιτσιρικάς σε κάποιο ξερονήσι της άγονης γραμμής. Μόλις τέλειωσα την τελευταία σελίδα, παράτησα τους λεχρίτες, μάζεψα τα τσιμπράγκαλα και πήγα και κατσικώθηκα στο λιμάνι περιμένοντας ένα πλοίο να γυρίσω στην Αθήνα. Για να ξεκινήσω μπουζούκι βεβαίως βεβαίως!


ΥΓ.
Nikitas, τα μαστόρια αν δε φύγαμε ήδη, ετοιμάζουμε τις βαλίτσες.
:slight_smile:

Πάντως, το θέμα το άνοιξες ήδη και οι άτυποι κανόνες των forum λένε ότι πρέπει να το “φροντίζεις”. Δηλαδή να ανεβάζεις κάνα post κατά καιρούς, να τσεκάρεις online για κρίσιμες ημ/νίες κ.λπ.

Επίσης, να πούμε το Σεπτέμβρη στον Γιώργο τον admin ότι κάποτε ξεκίνησε με τον Φέρρη και άλλους ένα time-line του ρεμπέτικου (στο παλιό forum). Πήρανε άραγε backup? Μήπως μπορεί να αναβιώσει σε τούτη τη νέα πλατφορμα? Πρέπει να το δει και ο Κώστας ο webμάστωρ.

Καλό καλοκαίρι, είτε φύγετε για κάπου είτε μείνετε στις επάλξεις (που το θεωρώ το καλύτερο!)

Μπράβο!
Πολύ καλή ιδέα να θυμόμαστε ημερομηνίες και γεγονότα που σημάδεψαν το λαϊκό μας τραγούδι.

Στις 3 Αυγούστου του 1972 έφυγε ο Γιάννης Παπαϊωάννου.
Είχε ρίξει το αυτοκίνητό του σε μια κολόνα, για να αποφύγει έναν πεζό, στη λεωφόρο Β. Γεωργίου στο Πέραμα.

Και στις 4 Αυγούστου 1991 έφυγε ο Γιώργος Μουφλουζέλης.

Ελένη, απ’ ότι γράφει ο Π. Γεραμάνης (Η ΖΩΗ ΜΟΥ ΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙ, Καστανιώτης 2007), ο Γιάννης Παπαϊωάννου έκανε μια στραβοτιμονιά για να αποφύγει ένα πουλί και το “πεζώ 504” που οδηγούσε καρφώθηκε σε μια κολώνα. Στις 5.25 της 3ης Αυγούστου του ‘72, στο Πέραμα. Μεταφέρθηκε στο Γενικό Κρατικό Νίκαιαςμε εσωτερική αιμορραγία, όπου σε 15’ ξεψύχησε στα 59 του χρόνια…

ας μην πιάνουμε τιμόνι όταν έχουμε (πραγματικά, όχι 11/2 ποτηράκια) πιεί, θα ήταν ακριβέστερο. Αιωνία θα είναι η μνήμη του Μπαρμπα Γιάννη…

Kostas™, δεν ήξερα για τους άτυπους κανόνες. Θέλω να εκπληρώσω τις υποχρεώσεις των άτυπων κανόνων, αλλά δεν είμαι καλος στο ψαχτίρι.:090:

Μπράβο στο Νικήτα γι’ αυτή την ιδέα! Μάστορα στο ημερολόγιο δεν θα μπορούσαμε να τα βάζουμε όλα αυτά? Μία ιδέα είναι να υπήρχε και μία παράγραφος “Σαν σήμερα” στην προσθήκη νέου γεγονότος και να τα βάζουμε εκεί!

Νικήτα, ελπίζω να μου επιτρέπεις να συμπληρώσω το κατιτίς μου στην ενότητα “Σαν σήμερα” που με δική σου πρωτοβουλία ξεκίνησε
και ας μεταφερθεί σε ξεχωριστό χώρο από τον Webmastora.
Είναι και μια ευκαιρία να κάνουμε και διορθώσεις στα κιτάπια μας… :085:

5 Αυγούστου γεννήθηκε η Ρία Κούρτη (Ελευθερία Δημητριάδη το πραγματικό της όνομα που της το άλλαξε ο στιχουργός Χ. Βασιλειάδης).
Μαζί με τον Πάνο Γαβαλά από το '61 μέχρι και το '88 (που “έφυγε” ο Γαβαλάς) δημιούργησαν ένα από τα δημοφιλέστερα λαϊκά ντουέτα.
Νωρίτερα, είχε συνεργαστεί με τον Πέτρο Αναγνωστάκη.

Μπράβο Ελένη. Ασφαλώς και σου επιτρέπω όχι μόνο σε σένα αλλά σ’ όλους. Ρητορική θεωρώ την ερώτηση.
Πρέπει να μνημονεύομε και τα ευχάριστα. Με πρόλαβες. Δεν ξέρω αν πρέπει να είναι όλα μαζί ή να υπάρξουν ξεχωριστές ενότητες.
Παρ’ όλο ότι φοβάμαι μήπως πλατιάσομε πολύ, θα τολμήσω να προτείνω και μια βάση δεδομένων πχ: Βασίλης Τσιτσάνης: Γενήθηκε …Εφυγε…κλπ
1η ηχογράφηση:19…
Τίτλος τραγουδιού:…
Στιχουργος:…
…κλπ.κλπ.
Αν ζητάω πολλά,…με το μαλακό τις καρπαζιές.:089::241:

Πιστεύω πως η ιδέα του Nikitas είναι πολύ καλή.
Δεν γνωρίζω βέβαια τις δυνατότητες και τα όρια του φόρουμ, πάντως αν είναι εφικτό πρέπει να γίνει μία αρχειοθέτηση σε μορφή βάσης δεδομένων, μήπως τελικά μπουν και κάποια πράγματα στη θέση τους.
Είμαι σίγουρος ότι πολλοί από εσάς έχετε διαπιστώσει ότι ο καθένας καταχωρεί στο διαδίκτυο ότι του έρθει χωρίς να μπει στον κόπο καν να το διασταυρώσει. Αλλοίμονο δηλαδή στους αμαθείς που βασίζονται σε αυτό.
Τι καλύτερο λοιπόν να γίνει κάτι (εφόσον μπορεί να γίνει), από ανθρώπους με μεράκι γι’ αυτό που αγαπάνε.