Σαμιώτικη Τσικνοπέμπτη

Το βιβλιοπωλείο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ και ο Κώστας Παπαχριστοδούλου (Γκελέσος) σας προσκαλούν στο art bar ποιήματα και εγκλήματα, Αγίας Ειρήνης 17 (μεταξύ Αθηνάς και Αιόλου), Μοναστηράκι την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου στις 8:30 μ.μ.
στην παρουσίαση του CD του Γκελέσου Λέτε το να σας χαρώ - Αποκριάτικα τραγούδια της Σάμου.

Θα μιλήσουν οι:
Μανώλης Βαρβούνης, Καθηγητής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο
Χάρης Σαρρής, δρ Εθνομουσικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών
Περικλής Σχινάς, υποψήφιος δρ. Εθνομουσικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών

Θα ακολουθήσει βραδιά με τα τραγούδια της Σάμου

art bar ποιήματα και εγκλήματα

Αγίας Ειρήνης 17, Μοναστηράκι (60 μέτρα από το μετρό), τηλ. 210 3228 839

τα αποκριατικα της σαμου ειναι αν οχι ολα τα περισσοτερα σατυρικα… εζησα καποια χρονια εκει και θυμαμαι π βγαινα με ντυμενοι καρναβαλια και τραγοθδουσαμε απο σπιτι σ σπιτι!! αξιζει τον κοπο πιστευω φια οσους ειναι εκει κοντα!

Η βραδιά ήταν ζεστή και κεφάτη. Με το ανάλαφρο περιτύλιγμα του αποκριάτικου γέλιου, αλλά και με βάθος.

Στις ομιλίες τονίστηκε μία άποψη που τη βρήκα πολύ ενδιαφέρουσα και σας τη μεταφέρω.

Αναφέρθηκε: «Στον βαρύ χειμώνα που διανύουμε, τέτοιες τελετουργίες της Άνοιξης τις έχουμε πολλή ανάγκη».

Αυτό σχετιζόταν με το αίσθημα προσφοράς και αλληλεγγύης που χαρακτήριζε έντονα τη βραδιά: ένας Σαμιώτης μερακλής αλλά και ολίγον ερευνητής παρουσίασε το δίσκο στον οποίο καταθέτει, από ψυχής, όσα παρέλαβε από τους παλαιότερούς του ως παρακαταθήκη για τους νεότερους, ο δε δίσκος φτιάχτηκε αφιλοκερδώς από ένα φίλο ηχολήπτη, ένα φίλο γραφίστα κλπ., και προλογίστηκε από φίλους λαογράφους και μουσικολόγους που είναι συνάμα και συνοδοιπόροι στα γλέντια. Άλλωστε συνοδοιπόροι ήταν και πολλοί από όσους μαζεύτηκαν στη βραδιά. Δηλαδή οι φίλοι του Γκελέσου του προσέφεραν άλλος τη δουλειά και άλλος γενικότερα την ηθική του συμπαράσταση, κι ο ίδιος πρόσφερε τα τραγουδάκια του στην ιδιαίτερη πατρίδα του και κατ’ επέκταση σε όλους μας. Η νοερή παρουσία παλαιών γενεών από Σαμιώτες (και μη) καρναβαλιστές ήταν αισθητή: κανείς δε μίλησε ευθέως για «προγόνους», αλλά οι πρόγονοι ήρθαν… Στο γλέντι που ακολούθησε, η ψυχική ένωση όλων των παρευρισκομένων ήταν αυτή που ξέρετε όλοι όσοι έχετε βρεθεί σε πραγματικά γλέντια (παραδοσιακά ή όχι, αδιάφορο). Η φράση «τελετουργίες της Άνοιξης» αναφέρεται προφανώς στα αποκριάτικα λαϊκά δρώμενα και την προέλευσή τους.

Το ότι μια μουσική κίνηση μπορεί να είναι πολιτική το έχω νιώσει κι άλλες φορές αυτά τα τελευταία χρόνια. Και εννοώ βέβαια και περιστάσεις “άδηλες”, πέρα από τις προφανείς όπως ένα τραγούδι με πολιτικοποιημένο στίχο ή μια συναυλία συμπαράστασης σε κάποιο σκοπό.

Καταθέτω λοιπόν εδώ αυτή τη σκέψη. Όσοι έχουν τη δυνατότητα να παίζουν μουσική πέρα από τις βιοποριστικές τους ανάγκες κρατάνε στα χέρια τους ένα σημαντικό όπλο. Το γλέντι που κάνει τους πολλούς έναν το έχουμε πράγματι ανάγκη.

Ήταν πράγματι μια πολύ ζεστή βραδιά, με ενδιαφέρουσες ομιλίες, όμορφες Διονυσιακές μουσικές,χορό και σπιτικές πίτες προσφορά των φίλων των διοργανωτών της βραδιάς. Κρίμα που δουλεύαμε την επόμενη μέρα (και κρίμα που οι παρέες που είχαν καιρό να βρεθούνε μιλούσανε περισσότερο απ όσο θα ήθελα…)! Μπράβο Περικλή, σ ευχαριστούμε όπως και όλους τους μερακλήδες συντελεστές για την “Σαμιώτικη” Τσικνοπέμπτη!