Χαιρετώ τους απανταχού ρεμπέτες. Δεν ξέρω αν έχει αναφερθεί σε προηγούμενο θέμα( αν έχει αναφερθεί παρακαλώ να μου στείλετε τη σελίδα ή κατι) θα ήθελα να κανω την ερώτηση- συζήτηση για το πως καταλήξαμε να έχουμε τρίχορδο και τετράχορδο!
Είναι γνωστό ότι τα τετράχορδα προυπήρξαν των τριχόρδων μπουζουκιών. (Αν θυμάστε κάτι τετράχορδα κατασκευής του 1900 που νομιζω τα κατασκευάσανε στην Αμερική. ) Ο Ζαμπέτας τώρα στην βιογραφία του βίος και πολιτεία αναφέρει ότι το μπουζούκι ανήκει στην οικογένεια των μαντολίνων ασχέτως ότι το όνομα του είναι τούρκικο (bouzouk). Ο παππους του Ζαμπέτα είχε τετράχορδο μπουζούκι επίσης. Συν τοις άλλοις τείνω να συμφωνήσω με τον Ζαμπετα ότι το μπουζούκι είναι πιο πολύ “Ιόνιο πελαγος” παρά “Αιγαίο”. Μπουζούκια κατασκευάζει και η Ιταλία και η Γερμανία και η Αμερικη και η Ιρλανδία(και παντού λέγεται μπουζούκι)
Η Ερώτηση μου λοιπόν είναι η εξής: Εφόσον το τετράχορδο προυπήρχε του τρίχορδου μπουζουκιού και εφόσον ειναι της οικογένειας των μαντολίνων, πως προέκυψε και πλάσαμε τρίχορδο μετα; Ποια η ανάγκη των ρεμπετών για τρίχορδο; ΚΑΙ επίσης τα τρίχορδα τότε του Τσιτσάνη και του βαμβακάρη είχανε 4 ζευγάρια κλειδιά και όχι 3. Δηλαδή κάποιος που τα βλέπει από μακριά δεν ξεχώριζε αν ήτο τρίχορδον ή τετράχορδο. Έπρεπε να πας κοντα να δεις τις χορδές.
Αν υπαρχει καπου παρομοια συζήτηση παρακαλω παραπέμψτε με. Επισης αν εχω λαθη σε αυτα που λεω να μου πειτε γιατι είμαι και μικρός.
Σας ευχαριστώ πολύ!