ποιος είναι ο Θωμάς Καντάρας;

Με αφορμή μια ερώτηση που δέχθηκα για μια συγκεκριμένη Φωτογραφία που έχω και εδώ στο άλμπουμ, άνοιξα αυτό το θέμα. Ο εικονιζόμενος στην φωτογρφία είναι ο λήσταρχος Θωμάς Καντάρας, όπου δρούσε στην περιοχή της βόρειας θεσσαλίας κατά το διάστημα του μεσοπολέμου. Στην συγκεκριμένη φωτογραφία αναφέρεται το τραγούδι του Θ. Παπακωνσταντίνου Α. Μάνθος. Το τραγούδι περιγράφει την απαγωγή του φωτογράφου από το σπίτι του ώστε να πάει στο λημέρι του Θ. Καντάρα και να τραβήξει την συγκεκριμένη φωτογραφία.

http://www.rembetiko.gr/forums/picture.php?albumid=171&pictureid=461

ΥΓ πως διάολο ανεβαίνει και η φωτογραφία μαζί με το κείμενο. Σε άλλο θέμα εν τω μεταξύ τα είχα καταφέρει. Ας τη βάλει κάποιος άλλος, γιατί εγώ με τα τσαρούχια κοιμάμαι ακόμα μου φαίνεται.

Ο Θωμάς Γκαντάρας επικαλούμενος και “Μαύρος Λήσταρχος”, βγήκε στο κλαρί τον Ιούλιο του 1918, με συντροφο του τον Γεώργιο Βελώνη και δυο άλλους και με πρώτο φόνο τους εκείνον του Θ. Μόσιου στην Βαλανίδα Ελασσόνας.
Λίγο αργότερα Οι Γκαντάρας και Βελώνης πιάστηκαν και στις 21 Ιουλιου 1919 το στρατοδικείο της Λάρισας τους επέβαλε ποινή κάθειρξης 14 ετών. Στις 21 Νοεμβρίου 1921 ο Θωμάς Γκαντάρας δραπέτευσε από τις φυλακές της Λάρισας και ένα χρόνο αργότερα το κεφάλι του επικηρύχθηκε.
Ο Θωμάς Γκαντάρας είχε έναν αδερφό επίσης ληστή, τον Γεώργιο Γκαντάρα, που σκοτώθηκε τον Φεβρουάριο του 1920 στην θέση Κουμαριά Ελασσόνας, σε σύγκρουση με καταδιωκτικά αποσπάσματα. Μαζί του χάθηκε και ο ληστής Μανάτσας.
Ο Θ.Γκ. σκοτώθηκε στις 5 Αυγούσου 1923. Λίγες μέρες πριν είχε καταφέρει να δραπετεύσει από τα χέρια της συμμορίας του ο εικοσαετής γιος του εκατομμυριούχου Ευάγγελου Τσιόκανου. Τον νέο είχαν αιχμαλωτίσει εξω από το χωριό Μόκρος Σερβίων. Ο Θ. Γκ. μάλλον ήθελε να εξοντώσει την οικογένεια του Τσιόκανου γιατί είχε φονεύσει πριν λίγους μήνες άλλα δυο παιδιά του.
Ύστερα από την εξόντωση του, η συμμορία του σιγά-σιγά διαλύθηκε.
Υ.Γ. Η φωτογραφίες που αναφέρεσαι είναι τραβηγμένες από τον Αθανάσιο Μάνθο φωτογράφο των Τρικάλων το 1923 στην θέση Παλιογκορτσιά των Χασιων.
Ο Θ. Γκ. θεωρούνταν από τους ωραιότερους και τους πλέον σκληρούς και αιμοσταγείς ληστές των χρόνων του Μεσοπολέμου.
Στην φωτογραφία εικονίζονται οι αδερφοί Παπαγεωργίου, ο Ελευθέριος Πλάτανος και ο Γκαντάρας. (δυστυχώς δεν μπορώ να ανεβάσω τις τρεις φωτο αυτήν την στιγμή)

(πηγή: ΤΑ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΑ ΤΑ ΚΑΛΑ ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ ΤΑ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ-Β. Τζανακάρης, Καστανιώτης 2002)

2 «Μου αρέσει»