Περιεργο όργανο 100ετιας

καλημέρα σας
Μάλλον δε προκειται για όργανο του ρεμπέτικου καθως βλέπω κατι Αγγλικές σημαίες πανω στο όργανο…
Τι ακριβως είναι; Κανονακι , σαντουρι; Μαλλον όχι …
Το οργανο είναι 100 ετών (σύμφωνα με τον κυριο που μου το χάρισε… )
Οτι γνωρίζετε …
Βλέπω οτι υπαρχουν και γραμμένα τα κουρδίσματα στο κατω μερος του οργάνου.

Τσίτερ, Georgaslag (Zither), καθόλου περίεργο και δημοφιλέστατο στην κεντρική Ευρώπη παλαιότερα. Σε αυτό έπαιξε το 1946 ο Anton Karas τη σήμερα πασίγνωστη μελωδία που έγινε “σήμα κατατεθέν” της αυστριακής αστυνομικής ταινίας “Ο τρίτος άνθρωπος”.

Σας ευχαριστώ κύριε Πολιτη. :088:

Θα μπω στο youtube για να το δω και να το ακουσω…

Τωρα για το αν πρεπει να το κουρδίσω… Μαλλον δε θα αντεξει… :106:
Και αντε να βρεις και χορδες…
Σας ευχαριστώ και πάλι … Να στε καλά…

Αγαπητε φιλε georgalasg πραγματικα εμεινα εκπληκτος με το οργανο!!! εχει πραγματι πολυ μεγαλη αξια. Κατα την γνωμη μου πιο πολυ φερνει, σε καποιο ειδος αρπας? μπορεις να μας πεις τι παχος εχουν περιπου οι χορδες και αν παιζονται με καποιο πληκτρο (πεννα)? :082:

δεν εχω ιδέα πως παιζεται. Στο youtube εχει πολλα βιντεακια αλλα δεν τα εχω δει με λεπτομερεια ακομα καθως είμαι στη δουλεια και δεν εχω ηχο… (ουτε καλη συνδεση στο ιντερνετ)
Οι χορδες είναι πολλων ειδων . Εχει και χονδρες και λεπτες και σκετες και απο αυτες που εχουν την επικαλυψη (δε ξερω πως λεγονται, σαν τις μπουργανες του μπουζουκιου )

Θα επανελθω το απογευμα που θα δω και στο youtube. Παντως με μια γρηγορη και … βουβη βολτα στo youtube είδα ότι μαλλον εχω το … μισο οργανο…
Στα video που είδα ενα τμημα του οργανου εχει και κατι σαν ταστα. Το δικο μου δεν εχει τετοια … Δειτε στο youtube και θα καταλαβετε τι εννοώ… Αναζητηση με το ονομα Zither

Επανερχομαι το απογευμα…

Δεν είναι άρπα το τσίτερ, είναι βασισμένο στο ψαλτήριον, όπως και το κανονάκι αλλά και το σαντούρι. Η άρπα έχει τις χορδές της ελεύθερες και παίζεται και από τις δύο πλευρές του οργάνου, το τσίτερ μόνο από την πλευρά των χορδών. Επίσης, η άρπα έχει ελεύθερο «βραχίονα» πάνω στον οποίο στηρίζονται οι χορδές, ενώ ψαλτήριο, τσίτερ κλπ. έχουν ολοκληρωμένο ηχείο. Παίζεται με πέννα. Κάποιες παραλλαγές του διαθέτουν και τάστα, ενώ στις άλλες οι χορδές παίζονται μόνο ολόκληρες, μία για κάθε νότα.

αρα το δικό μου εχει “περιορισμενες δυνατότητες” αφού δεν εχει τάστα…

Αν μαλιστα κουρδίζεται οπως βλεπω στη φωτογραφία, τότε δεν εχει ολες τις νοτες (διεσεις κλπ) , οποτε μαλλον δε θα μπορεις να παίξεις και πολλα…

Απο χρονολογία κυριε Πολίτη ; Βγαζετε καποιο συμπερασμα απο τις φωτογραφίες;

— Νέο μήνυμα προστέθηκε στις 16:02 ::: Το προηγούμενο μήνυμα δημοσιεύθηκε στις 14:07 —

καποια χαρακτηριστηκα βιντεακια που βρηκα. Αυτο που παρατηρησα είναι ότι εκτος απο κεντρική ευρωπη χρησιμοποιείται και σε ανατολή…

http://www.youtube.com/watch?v=W4fuBqLfgns&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=oLez4umTPPw&feature=related

Τα περισσοτερα παντως εχουν τα ταστα…
[u][/u]

Σύμφωνα με άλλα τσίτερ που έχω αναπαλαιώσει, νομίζω ότι το όργανο κατασκευάστηκε περίπου το 1920 και είναι μαθητικό.
Στη ίδια κατάσταση και παλαιότητα, η τιμή ένα τέτοιου μοντέλου σήμερα κυμαίνεται περίπου στα 150 δολάρια, όχι παραπάνω.

Έχω μερικά αχρησιμοποίητα «παλιά» Γερμανικά σετ χορδών για τσίτερ, σε καλή κατάσταση.
Αν κάποιο σετ από αυτά κάνει για το δικό σου μοντέλο, στο κάνω δώρο :063:. θα σου στείλω π.μ.

Κιθάρα σαντούρι
Από τη Βικιπαίδεια (Wikipedia), την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

The guitar zither (or harp zither) is a musical instrument consisting of a soundbox, with two sets of unstopped strings. One set of strings is tuned to the diatonic scale and the other set is tuned to make the various chords in the key of the diatonic strings.

The guitar zither came into use in the 19th century, and was widely mass-produced in the United States and in Germany.

A form of psaltery, the guitar zither is closely related to the Autoharp. It differs from the concert zither in not having a fret board.

The name guitar zither is apparently derived from its sound, as the concert zither is more closely related to the guitar, in performance method, and in physical form, than is the guitar zither. A closely related instrument, the mandolin zither, has doubled strings, for a more mandolin-like sound.

Μετάφραση
Η κιθάρα σαντούρι (ή άρπα σαντούρι) είναι ένα μουσικό όργανο που αποτελείται από ένα soundbox, με δύο σειρές unstopped χορδές. Ένα σύνολο χορδές είναι συντονισμένο με τη διατονική κλίμακα και το άλλο που είναι συντονισμένοι για να κάνει τις διάφορες χορδές στο κλειδί του διατονική χορδές.

Η σαντούρι κιθάρα άρχισε να ισχύει από τον 19ο αιώνα, και ήταν ευρέως μαζικής παραγωγής στις Ηνωμένες Πολιτείες και στη Γερμανία.

Μια μορφή ψαλτήριο, το σαντούρι κιθάρα είναι στενά συνδεδεμένη με την Autoharp. Διαφέρει από το σαντούρι σε συναυλία που δεν έχουν το πιάσιμο.

Η κιθάρα σαντούρι όνομα προέρχεται προφανώς από τον ήχο του, όπως το σαντούρι συναυλία συνδέεται στενότερα με την κιθάρα, κατά τη μέθοδο των επιδόσεων, και σε φυσική μορφή, από ό, τι είναι το σαντούρι κιθάρα. Ένα μέσο που συνδέονται στενά, το σαντούρι μαντολίνο, έχει διπλασιαστεί χορδές, για μια πιο μαντολίνο-σαν ήχος.

σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας . Να στε καλά

Οσον αφορά την τιμή του οργανου δε με πολυενδιαφερει. Περισσότερο για “ακαδημαικους” σκοπούς ανοιξα τη συζήτηση. Τωρα για τις χορδες… Γιατί όχι; Αν και φοβαμαι ότι αν το ζορίσω θα σπασει… Δεν είναι και σε πολύ καλή κατάσταση…

Βεβαια τωρα που το σκεφτομαι μιας και εχετε συντηρήσει τετοια όργανα ίσως να άξιζε αν δε κοστίζει πολυ μια επισκευή. Ή καλύτερα ένα σουλουπωμα εμφανισιακό καλυτερα γιατί δε νομιζω οτι με πολυενδιαφερει αν θα βγάλει ηχο. Περισσότερο κανενα λουστραρισμά κλπ θα με ενδιέφερε (απλα για ντεκορ δηλαδη)…

Στην Αθηνα βρίσκεστε; Αν ερθω καποια στιγμή μπορώ να περασω να γνωριστουμε κι ολας… (μενω Καλαμάτα)

Ευχαριστώ και πάλι ολους σας για το ενδιαφέρον…

Και για να ανάψω την περιεργεια, μου έχουν τάξει μια χαβάγια ίδιας περίπου ηλικίας, όχι μεγάλης αξίας μάλλον … :slight_smile:

ΥΓ. Μόλις είδα οτι ειστε Θεσσαλονίκη… (δεν είμαι πολυ ψαγμενος στο χωρο. Ειδα το site σας και μπαίνω να το δω αμεσως… )

Γεια σου ρε μαγκα georgalasg , ευγενικο πλασμα !!! ευγε σου !!! παντα με το ευχαριστω στα χειλη !!!:109::109::109::109::109::109::109::109::109::109::109::109::109::109::109::109:

να 'σαι καλά Πελαγία μου. Να δουμε ποτε θα γνωριστούμε και απο κοντά… :088:

Αληθεια καμια συγκεντρωσουλα τωρα που είμαι και ζεστός; Πολυς καιρός δε περασε απο την τελευταία; :slight_smile: Οχι τιποτα αλλο αλλα θα είναι η πρωτη μου…

Περιεργο, γιατι οσα zither εχουν υποπεσει στην αντιληψη μου (και αυτο του Karas) οπως επισημανθηκε παραπανω, εχουν ταστιερα. Οσον αφορα στις χορδες, υποθετω σε κανα thomann θα βρεις σετ ή ισως και βασει των παχών τους αγοραζοντας τες μεμονωμενα (σε 12αδες θα ρθει φτηνοτερα υποθετω).

Το δυσκολο μαλλον ειναι να βρεις δασκαλο … :slight_smile:

Και δεν παιζει και μορια ρε γαμωτο. Ατζαμηδες μαστορες :112:

αν και τα περισσότερα έχουν ειπωθεί
υπάρχουν διάφοροι τύποι zither

εδώ ένα βιντεάκι απο μια κάπως ασυνήθιστη χρήση του οργάνου. Η PJ Harvey παίζει ένα zither με κουμπιά το οποία απομονώνουν ορισμένες νότες και αφήνει όσες ταιριάζουν στο αρμονικό περιβάλλον. Αν και δεν είμαι φίλος του συγκεκριμένου ύφους μου αρέσει η χρήση του οργάνου.
Η λέξη zither έχω την εντύπωση οτι έχει Ελληνικές ρίζες αλλα δεν θα βαζα και το χέρι μου στη φωτιά.

…μην ειναι autoharp … ;

Το autoharp, μία περίπλοκη κατασκευή για «αυτόματο» παίξιμο σε όργανα με πολλές χορδές, έχει πράγματι χρησιμοποιηθεί και στο τσίτερ. Ακόμα και σε κιθάρα έχει δοκιμαστεί, χωρίς όμως να μπορέσει να εξαπλωθεί, αφού δεν αφήνει έναν καλό δεξιοτέχνη να αναπτύξει την τέχνη του.

Κατά μία άποψη, η λέξη zither παράγεται από το ελληνικό κιθάρα. Δεν είναι και τραβηγμένη απʼ τα μαλλιά αυτή η υπόθεση, αποδείξεις όμως δεν υπάρχουν. Αλλά και η (αρχαία) ελληνική λέξη Κιθάρα, από το σανσκριτικό Tar πρέπει να προήλθε.

Ζηλεύω! Εμένα γιατί δε μου τάζει κανείς :016: ?? (Μαζεύω μουσικά όργανα από τα ταξίδια μου…):016: :016:

Καμια συγγενεια με το tar του Αζερμπαϊτζαν υποθετω

Απόλυτη. Και με το σιτάρ της Ινδίας, και με το τάρ της Περσίας και με το dotar (δίχορδο αυτό) της γενικότερης περιοχής, και με όλα… Μόνο με το Avatar δεν υπάρχει καμμιά συγγένεια.

και με το …Κριθάρ…φαντάζομαι:019:

τώρα έχω μπερδευτεί…
Το auto-harp που έβαλα στο βιντεάκι ποιό πάνω θεωρείται τύπος zither η είναι διαφορετικό όργανο;